Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2018 13:38

Знову пахне Кримом

Політичний консультант, аналітик

Чим ближче чергова річниця анексії Криму, тим частіше в Україні згадують про колаборантів - колишні українські, а також світові бренди, які продовжують працювати на анексованій території, підлаштувавшись під місцеве законодавство.

Мірою наближення чергової річниці анексії Криму (на цю дату в цьому році єзуїтськи призначені вибори президента Росії), то частіше в Україні згадують про колаборантів - колишні українські, а також світові бренди, які продовжують працювати на анексованій росіянами території, підлаштувавшись під місцеве законодавство.

Активізація кримської теми цього року (протягом попередніх років хіба не помічали?), крім іншого, може бути пов'язана із законом про так звану «деокупацію Донбасу», де про анексований півострів фактично «забули».

Як «компенсацію» (дуже своєрідну, варто зазначити), кримчани отримали «стурбованість» українських посадовців та політиків незаконною торгівлею з анексованим півостровом. Спочатку роботою Adidas, Puma і DHL в Криму раптом перейнялася СБУ. Потім зі спеціальною заявою в інтерв'ю німецькій пресі виступив міністр закордонних справ Павло Клімкін, який пригрозив санкціями Volkswagen і Adidas за роботу на окупованих територіях.

Піднімається і тема присутності та роботи в Криму вітчизняних мереж. Наприклад, буквально напередодні програма «Схеми: Корупція в деталях» вийшла із сюжетом про торгівлю в Криму мережі будівельних супермаркетів «Новацентр К». Усі охочі можуть ознайомитися із деталями за посиланням  (https://www.youtube.com/watch?v=n5tPB4hxw8E).

Журналісти знайшли компанії у Підмосков'ї і у Севастополі, через які з України управляється кримська мережа «Новацентр К», що працює в приміщеннях і за форматом українського «Епіцентру». Більше того, «Схеми» встановили, що і товар в «Новацентр» поставляється з материкової України. Оскільки «Епіцентром» в Україні володіє народний депутат Олександр Герега з дружиною, це може вилитися у великий скандал: показний патріот платить податки країні-агресору.

За аналогічною схемою свого часу збудувала роботу і мережа «АТБ», яка в Криму називається «ПУД» (Продукти у дома). Журналісти також неодноразово знаходили ланки між офшорами, які володіють російськими активами і українським бізнесом. Більш того, вказувалася навіть сума податків, які були заплачені, відповідно до офіційної звітності: близько $ 10 млн за останні кілька років.

Проте мережа все заперечувала. Але нещодавно профільні ЗМІ написали, що магазини «АТБ» в Криму продано компаніям найближчого соратника Путіна - міністра аграрної політики Олександра Ткачова (відомого як «Саша-Тузла»: в 2003 він був губернатором Краснодарського краю і одним з ініціаторів захоплення української коси).

До слова, кейс «АТБ», першим серед роздрібних мереж і взагалі «екс-українського» бізнесу в Криму - може стати показовим прикладом реального покарання за такий колабораціонізм.

Справа в тому, що нардеп Віталій Купрій від Укропу написав на «АТБ» і власника мережі Геннадія Буткевича заяву в прокуратуру про скоєння злочину проти територіальної цілісності (фінансування держави-агресора через податки). Відповідь прокуратури Криму, де сказано про відкриття кримінального провадження, депутат розмістив на своїй сторінці в facebook. Підслідність справи повинна визначити Генпрокуратура

(https://www.facebook.com/vitaliy.kupriy/posts/1872880946079160?pnref=story)

Цілком можливо, що цей приклад можуть наслідувати як інші активні громадяни, так і самі правоохоронні органи. Тим більше, що схвалення  керівництвом країни додаткових санкцій за торгівлю з анексованим Кримом та на території півострова фактично отримано.

А порушення відповідних кримінальних проваджень як демонстрація неприйняття анексії і порушення територіальної цілісності країни - напередодні українських виборів може бути використано як хороший піар-привід як провладними, так і опозиційними кандидатами від демократичного табору.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]