Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2013 17:34

Гігієнічні сертифікати на непродовольчі товари

Партнер Адвокатського об’єднання AVER LEX

Хотілося б розглянути питання, яке є важливим для підприємств, що здійснюють торгівлю непродовольчими товарами. Для багатьох категорій таких товарів потрібно отримувати гігієнічний сертифікат, який підтверджує безпеку товарів для здоров’я. При цьому отрим

Однак, зрозуміло, що в рамках серйозних господарських операцій часто виникає необхідність проводити поставки з різних компаній-постачальників на кінцевих реалізаторів продукції.

Зрозуміло, що для підприємця є спокуса використовувати гігієнічні сертифікати, оформлені компанією «А» на певний товар  для підтвердження безпеки таких же самих товарів, що були отримані від компанії «Б».

Основним нормативно-правовим актом, що регулює відносини у даній сфері є Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.12.1994 року (надалі - Закон)

Він зокрема встановлює, що санітарно-епідеміологічний сертифікат (далі - гігієнічний сертифікат) це є разовий документ, виданий органами державної санітарно-епідеміологічної служби, що підтверджує безпеку для здоров'я та життя людини окремих видів товарів широкого вжитку на підставі результатів проведених санітарно-хімічних, токсикологічних, фізико-хімічних, радіологічних, мікробіологічних та інших досліджень;

За ст. 16 вищевказаного Закону України підприємства, установи, організації та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) і реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише за наявності даних щодо безпеки для здоров'я населення.

Цим же законом встановлено відповідальність за реалізацію на території України імпортної продукції, яка не відповідає вимогам стандартів щодо безпеки для життя і здоров'я людей, санітарних норм, що діють в Україні, підприємство, підприємець, установа, організація сплачує штраф у розмірі 100 відсотків вартості реалізованої продукції;

Очевидно, що сплачувати настільки серйозні штрафи є вкрай обтяжливим для будь-якого підприємства.

Отже, чи можна використовувати гігієнічні сертифікати, видані на цей же тип товару, але на інше підприємство?

І тут ситуація залежить від того, чи є товар, вироблений вашим підприємством, ачи придбаним.

Так, Наказ МОЗ України «Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи» від 9 жовтня 2000 року N 247 встановлює, що  Висновок експертизи є чинним протягом терміну дії нормативного документа, прийнятого в установленому порядку на цей об'єкт експертизи (продукцію). Для продукції імпортного виробництва, на яку відсутні нормативні документи, висновок видається на п'ять років.

У разі, якщо висновок експертизи видано виробнику продукції, її постачальник не зобов'язаний замовляти повторну експертизу цієї продукції і несе відповідальність за дотримання вимог висновку.

Отже цілком зрозуміло, що у разі якщо наявний висновок експертизи та сертифікат на товар виробника  - постачальник може використовувати такі висновки та сертифікати безвідносно до підприємства, яке здійснює фактичну торгівлю.

Натомість ситуація істотно відмінна, якщо висновків виробника немає, або ж мова йде про імпортні товари.

Треба зазначити, що державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягають об'єкти, визначені в статті 11 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", якщо щодо них раніше не проводилася експертиза і власник об'єкта чи вповноважена ним особа не має діючого позитивного висновку на цей об'єкт.

Висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи визнаються недійсними:

- у зв'язку із закінченням терміну дії;

- за результатами повторної державної санітарно-епідеміологічної експертизи об'єкта, призначеної головним державним санітарним лікарем України, що визнає недійсними попередні результати.

При цьому державна санітарно-епідеміологічна експертиза діючих об'єктів експертизи призначається лише в разі наявності в головного державного санітарного лікаря офіційних матеріалів про негативний вплив об'єктів на здоров'я людей або зміну їх властивостей, що може спричинити такий вплив, а також у разі внесення змін до санітарного законодавства, якими встановлюються більш жорсткі вимоги до об'єктів експертизи.

Таким чином прямого обов’язку для торговця товарами отримувати гігієнічні сертифікати нібито й не передбачено – можна припустити, що у даній ситуації можна подумати про оформлення права на використання позитивних висновків та бланків гігієнічних сертифікатів.

Однак, практика органів санітарно-епідеміологічної служби виходить з того. що відсутність таких висновків та гігієнічних сертифікатів  - це однозначне порушення, яке передбачає штраф у розмірі 100 відсотків вартості реалізованої продукції;

Отже ситуація , коли можна оформити гігієнічний сертифікат від виробника, виглядає позитивно для постачальника. Натомість, якщо такої можливості немає, або ж ви торгуєте імпортним товаром – варто потурбуватися про отримання висновків та сертифікатів на товар.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]