Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2020 02:06

Вкладати кошти у нове житло буде безпечно! Чекаємо голосування

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

У Києві стоять недобудовані 70 багатоповерхівок. А отже, простоюють понад 18 000 квартир. Загалом в Україні 150 таких «заморожених» будинків.

Вдуматися тільки! 18 000 тисяч родин, які вклали гроші у будівництво свого нового житла, фактично, залишилися на вулиці. Мене це число, відверто кажучи, шокує. Бо реально, як юрист, розумію, що його треба множити мінімум на два. А якщо усвідомити, що за ним стоять живі люди – стає боляче. А за місцеву владу, яка допустила такі неконтрольовані будівництва – соромно. 

Так, на жаль, проблема з житловими недобудами не нова. Адже політики у минулому вирішували її досить кволо. Ще у 2017 році Олена Шуляк член BRDO (Офіс ефективного регулювання), а нині народна депутатка України, стверджувала, що кожна п’ята угода на ринку первинної нерухомості – сумнівна. 
Востаннє «оживити» проблему намагалася Рада минулого скликання у 2017 році. Зареєстрували законопроєкт № 7084, який мав захистити людей та їхні інвестиції. Можливо тоді у депутатів були більш важливіші питання? Так чи інакше – законопроєкт провалили. 

Але зараз дійсно з’явився шанс зрушити це питання з мертвої точки.

Рік тому Верховна Рада України створила робочу групу, щодо захисту прав інвесторів-фізичних осіб. Я гордий тим, що став членом цієї команди й можу безпосередньо контролювати це надважке питання. Зокрема опікуватися справами будинків «Укрбуду» та «Аркади».

Мої пропозиції щодо захисту інвестицій та недопущення зловживань на ринку нерухомості – лягли в основу відповідного законопроєкту. Вже незабаром він з'явиться у Раді. 

ЩО ПРОПОНУЄТЬСЯ? 

• Ввести єдиний електронний реєстр будівництва

• Продавати квадратні метри лише після внесення об’єкту до електронного реєстру

• Резервувати 25 % квартир від загальної площі забудови. І не продавати їх,  поки будинок не введуть в експлуатацію

• Блокувати схеми подвійних продажів

• Гарантувати добудову або відшкодування коштів у разі банкрутства забудовника.

Як голова Робочої групи з питань удосконалення процедур банкрутства, я проаналізував детально всі напрацювання. Зокрема питання захисту фізичних осіб-вкладників, якщо забудовник збанкрутів. Треба врахувати ось які аспекти:

• По-перше, реалізувати запропоновані положення можна буде лише щодо відносин, які виникнуть після прийняття нового закону. Тобто, він зможе убезпечити від ризиків лише майбутніх вкладників у нерухомість. А отже, розв'язувати питання проблемних недобудів, які існують зараз неможливо. Оскільки чинне законодавство не передбачає додаткових гарантій захисту. І тут треба шукати інші методи врегулювання проблеми.

• По-друге, створювати окремий розділ у Кодексі України з процедур банкрутства, щодо особливостей банкрутства юридичних осіб-замовників будівництва не потрібно. Запропоновані норми можна рівномірно розподілити по розділах Кодексу, які регулюють кожну стадію банкрутства.

Отже, вірю, що новий законопроєкт набере достатньої кількості голосів у Парламенті. А мені, як звичайному громадянину, хочеться нарешті гарних новин – про масові новосілля українських родин.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]