Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2018 11:19

Нова схема рейдерського захоплення майна товариств

Адвокат

Власникам акціонерних товариств необхідно бути обережними.

Власникам акціонерних товариств необхідно бути обережними, оскільки останнім часом реалізовується нова схема захоплення майна товариства за допомогою здійснення низки неправомірних реєстраційних дій.

В першу чергу, посилити режим правової охорони майна варто власникам акціонерних товариств, які були створені в процесі приватизації.

Зокрема, велика кількість акціонерних товариств створювалися шляхом викупу у держави майна трудовим колективом за допомогою такої юридичної особи як «Товариство покупців трудового колективу».
Наказом Фонду державного майна України 25.05.1993 N 235 затверджено Порядок створення та реєстрації товариства покупців у процесі приватизації (далі – Порядок №235).

Згідно з п.1.2. Порядку №235, товариство покупців може бути створено громадянами за місцем проживання або членами трудового колективу підприємства, яке підлягає приватизації

Так, згідно п.5.1., 5.2. Порядку №235 Для ведення справ товариства покупців на загальних зборах обирається голова (рада) товариства. Голова діє на підставі посвідчення, яке видається товариством покупців відповідно до угоди про спільну діяльність та реєструється органом приватизації одночасно з угодою про спільну діяльність та протоколом загальних зборів.

Отже, Товариство покупців реєструється Фондом державного майна України.

Водночас, зафіксовано випадки, коли певні особи, реалізуючи злочинні наміри, здійснювали реєстрацію в ЄДРПОУ Товариства покупців, яке вже реалізувало свої права та стало акціонерним товариством, шляхом перейменування таких товариств.

Результатом таких дій є подальша реєстрація на «новозареєстроване» Товариство покупців права власності на нерухоме майно Акціонерного товариства та силове захоплення з використанням документів про право власності та за бездіяльності правоохоронних органів.

За наведених обставин надзвичайно важливими є превентивні методи правового захисту, посилення режиму захисту права власності, розроблення алгоритму реагування на подібну ситуацію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]