Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2021 17:39

Bucha Techno Garden: чому для нових громад важливі території пріоритетного розвитку?

Секретар Бучанської міської ради

Бюджетна децентралізація сприяла збільшенню місцевих бюджетів, але сукупність невирішених інфраструктурних проблем змушує місцеву владу шукати шляхи для економічного відродження територій.

З утворенням 1469 об’єднаних територіальних громад новосформовані ради в Україні стоять перед питанням, як рухатися далі? Як розвивати ОТГ після по суті завершення процесу децентралізації?

Тепер успішність певної території і самодостатність та спроможність громади напряму залежать від обраної стратегії економічного розвитку.  Bucha Techno Garden – Бучанський технопарк – має стати тим проектом, який дасть поштовх і виведе на новий рівень розвитку об’єднані в наші ОТГ населені пункти.

Флагманський проєкт

Бюджетна децентралізація сприяла стрімкому поповненню бюджету місцевого самоврядування, проте сукупність невирішених упродовж останніх трьох десятиліть інфраструктурних проблем змушує місцеву владу шукати нові шляхи для економічного відродження територій, пошуку та залучення інвестицій, раціонального використання наявних ресурсів. Одним із таких інструментів пожвавлення економіки ми якраз і бачимо реалізацію проектів територій пріоритетного розвитку, потенціал яких, як показує міжнародний досвід,  в Україні досі не використали на повну.

Ідея сформувати територію пріоритетного розвитку в межах Бучанської об’єднаної територіальної громади Київської області з’явилась практично відразу після її утворення 25 вересня 2018 року.

Бучанська ОТГ об'єднала в собі 14 населених пунктів загальною площею майже 30 тисяч гектарів з населенням близько 60 тисяч осіб. Це вже спроможна і потужна в усіх сенсах громада з великим економічним потенціалом за умов залучення інвестицій. Бюджет нашої громади, можливо, не найбільший в регіоні, всього 525 мільйонів гривень в 2020 році, однак, якщо прослідкувати в динаміці порівняно з 2015-м, він зріс майже у 2,5 рази. Згідно з фінансово-економічними прогнозами, вже в 2021-му році він сягне до 700 млн. грн.

Перевагою Бучанської громади є те, що вона має власну стратегію розвитку, розроблену за участі наших партнерів - Асоціації міст України й Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), за фінансування уряду Німеччини та Європейського Союзу.

Наша стратегія є інструментом, який відкриває можливість для подальшого економічного розвитку і містить два ключових завдання для громади: 1) розвиток місцевої економіки; 2) створення сучасної і комфортної соціальної інфраструктури.

Тож Bucha Techno Garden – це амбітний флагманський проєкт, який ми хочемо реалізувати на території Бучанської ОТГ, площа якого охоплюватиме майже 3,5 тисячі гектарів інвестиційно привабливих територій кількох населених пунктів – Бучі, Блиставиці, Мироцького, Ворзеля, а також сусідніх Луб’янки, Бабинців і Здвижівки. Згідно з попередніми економічними розрахунками, реалізація проєкту дозволить утворити близько 86 тисяч нових робочих місць та залучити багатомільйонні інвестиції в економіку Київської області та нашої громади.

Транспортна логістика 

Даній території доступні всі види транспорту, окрім водного: міжнародний вантажний аеропорт «Антонов», траси міжнародного сполучення М-06 «Київ-Чоп» та М-07 «Київ-Ковель-Ягодин», залізничний транспорт.

натисніть на зображення для його збільшення

Проектуючи Bucha Techno Garden, ми ставимо перед собою наступні цілі:

- підвищення інвестиційної привабливості району, а відтак і всієї Київської області;

- реалізацію ініціативи Президента України щодо підтримки регіональних інвестиційних проектів;

- економічну модернізацію аграрно-промислового регіону;

- розвиток кадрового потенціалу Бучанського регіону та створення нових робочих місць;

- ефективну взаємодію між інноваційними проектами на території пріоритетного розвитку.

Ми розуміємо, що на першому етапі ключовим завданням є організація зручного транспортного сполучення в межах території пріоритетного розвитку. Зокрема будівництво мережі автошляхів, інженерії та комунікацій, що схематично відображено на ілюстрації.

На схемі відображені проєктна велика обхідна дорога, траса міжнародного сполучення М-07 «Київ-Ковель-Ягодин», яка проходить через Бучанську громаду, а також міжнародна траса М-06 «Київ-Чоп», що об’єднані між собою дорогою державного значення Т 1001.

натисніть на зображення для його збільшення

Між Бучанською міською радою та Службою автомобільних доріг України вже підписано меморандум, в рамках якого за спільної участі обох сторін буде продовжено  трасу Т 1001 та сполучено її з трасою Т 1002, що створить транспортний  коридор, який об'єднає міжнародний вантажний аеропорт «Антонов» (Гостомель) із трасою Київ-Чоп.

Окрім цього, побудована дорога слугуватиме Бучанській громаді як об’їзна, що значно розвантажить транспортні потоки передмістя Києва і забезпечить зручне транспортне сполучення між населеними пунктами громади.

Відповідно з трьох відрізків доріг, які є в планах побудови, два вже спроектовані з позитивними висновками експертиз і ще один відрізок перебуває на стадії проєктування.

Розроблені проєкти нами подано до державних програм, зокрема до Державного фонду регіонального розвитку, та до програм секторальної підтримки за кошти Європейського Союзу, відтак ми маємо надію, що при співфінансуванні з  місцевого бюджету вони будуть реалізовані за найближчі 2-3 роки.

Етапи проекту

Виходячи з існуючих об'єктів і з перспектив розвитку Bucha Techno Garden було оформлено генеральний план розвитку території пріоритетного розвитку. Він охоплює існуючий індустріальний парк «Мироцьке», існуючий міжнародний аеропорт «Антонов», інвестиційно привабливі території інших населених пунктів, які планується розділити на кластери, зокрема:

- транспортно-логістичний;

- медичний;

- науково-навчальний;

- ІТ-кластер;

- індустріальний кластер;

- технологічний кластер;

- курортно-санітарна та житлова забудова.

У практичному сенсі для забезпечення реалізації проєкту ми вже розпочали коригування містобудівної документації: генеральних планів Блиставиці, Мироцького та Бучі, а з набуттям в липні 2021 році чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» матимемо можливість розробляти комплексний план просторового розвитку територій громади, які знаходяться за межами населених пунктів, що надасть змогу розпочати зонування території, їх детальне планування та визначення напрямів збалансованого розвитку територій.

натисніть на зображення для його збільшення

Ми вбачаємо три етапи розвитку Bucha Techno Garden, це:

натисніть на зображення для його збільшення

Етап 1. Будівництво транспортно-логістичного кластеру - вантажного терміналу міжнародного аеропорту «Антонов» та реалізація медичного кластеру;

Етап 2. Розвиток логістичного, індустріального, технологічного кластерів;

Етап 3.  ІТ- кластер, курортно-санітарна забудова. 

 При реалізації проєкту транспортно-логістичного кластеру, «якірним» об'єктом є міжнародний вантажний аеропорт «Антонов», розташований в межах Бучанської та Гостомельської громад. Держпідприємство «Антонов», - це компанія, якою по праву може пишатися Україна, а будівництво вантажного терміналу на землях Блиставиці і Бучі дасть можливість використати конкурентні переваги приаеропортового розташування, щоб на повну розвинути транспортний потенціал нашої та сусідніх громад.

 Конкурентні переваги, якими володіє міжнародний аеропорт «Антонов», є:

1) досить значний вантажний відсік, який може обробляти до 100 тисяч тон вантажів на рік;

2) центр технічного обслуговування і ремонту повітряних суден як вітчизняного, так і іноземного виробництва;

3)  перспектива пасажирського терміналу з обслуговуванням до 1 мільйона пасажирів на рік.

Медичний кластер плануємо реалізувати на базі нинішньої Київської обласної психоневрологічної лікарні № 2, розташованої в селищі Ворзель Бучанської громади. Нами  проаналізовані кращі світові практики з реалізації подібних проєктів, тож маємо переконання, що наш проєкт успішно поєднає міжнародний досвід з місцевими особливостями роботи в Київській області.

З використанням курортного потенціалу селища Ворзель, маємо перспективу створення медичного містечка з усіма спектрами медичних послуг, оздоровлення та реабілітації, що є надзвичайно затребуваним в наш час трансформацій галузі медицини під тиском світової пандемії.

Маючи всі види транспорту окрім водного, територія Бучанської громади просто створена для розвитку логістичного кластеру. Дві міжнародні траси, міжнародний вантажний аеропорт «Антонов», залізничне сполучення – все це є дуже зручним тлом для розвитку логістики.

Також ми розглядаємо розвиток ІТ кластеру, оскільки саме галузь ІТ дає найвищу додану вартість у світі. Це наш шанс перейти на новий якісний рівень розвитку економіки, і кадровий потенціал нам це дозволяє.

На території пріоритетного розвитку є можливість і необхідність реалізувати проект науково-освітнього кластеру. Наукоємні галузі, які будуть представлені в Bucha Techno Garden, зумовлюють необхідність залучення великої кількості  висококласних фахівців у різних галузях, які будуть усі ці галузі обслуговувати.

Працюючи над проектом, ми прагнемо, щоб Верховна Рада України окремим законом закріпила території пріоритетного розвитку, зокрема й Бучанської територіальної громади Київської області, щоб було запроваджено спеціальний режим інвестиційної діяльності, передбачено заходи для заохочення суб'єктів господарювання, що працюють за цими законами, а підприємствам, що створюють на ТПР свої виробництва й додаткові робочі місця, повинні бути надані податкові та інші пільги. Все це у своїй сукупності дасть змогу досягти поставленої мети і тиражувати позитивну практику на всю Україну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]