Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2020 12:08

Тепер можна швидко ремонтувати приміщення, де лікують пацієнтів з COVID-19

Координатор з моніторингу медичних закупівель

І знову зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 225 щодо закупівлі коронавірусних товарів

Колесо пандемії набирає обертів, новини, що надходять зовсім не радують. А тим часом до основного документу будь-якого медзамовника, що проводить коронавірусні закупівлі, – Постанови Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020, - внесено чергові зміни.

Так, Постановами Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 961 та від 09.10.2020 № 922 внесено зміни до Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України,  на які замовникам варто звернути увагу.

По-перше, додали у розділі "Послуги":

- Поточний ремонт приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

- Послуги з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції.

Отже, ті медичні заклади, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19, можуть здійснювати поточний ремонт приміщень за коронавірусною процедурою закупівлі.

Акцентую увагу на таких основних моментах:

Відповідно до формулювань Переліку, поточний ремонт може здійснюватися в будь-яких приміщеннях медичного закладу, але не  виключно в тих, що призначені для хворих на COVID-19.

Поточний ремонт відноситься до послуг. Оскільки закупівля послуг з поточного ремонту проводиться за коронавірусною процедурою, вартісні межі не мають значення.

Предмет закупівлі послуг з поточного ремонту визначається за об’єктом, а не за видом робіт (ремонт підлоги, фарбування стін, заміна труб з водопостачання тощо).

Звертаю увагу також на відмінності між поточним та капітальним ремонтом.
За розясненнями Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, капітальний ремонт будівлі   - це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну,  відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв'язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням,  поліпшення експлуатаційних показників, а також покращення планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об'єкту. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому  або  її частин (за умови  їх автономності).

Натомість поточний ремонт це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та  попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

Разом з тим, тепер окрім придбання реагентів для проведення досліжень, тест-систем, замовники можуть придбавати послуги з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції.

Однак, закупівля послуг з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції здійснюється у разі наявності ознак істотного завантаження розпорядників бюджетних коштів, які проводять лабораторні дослідження (тестування на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції. 
Перелік ознак істотного завантаження встановлюється керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Новими змінами до Постанови №225 також розширено розділ Переліку "Медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень".

До нього включено наступні позиції:

- Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgM антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імуноферментного аналізу.

- Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імуноферментного аналізу.

- Тест-система, призначена для якісного виявлення IgM антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.

- Тест-система, призначена для якісного виявлення IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.

- Тест-система, призначена для якісного виявлення сумарного IgM та IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.

- Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgM антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.

- Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.

- Тест-система, призначена для визначення антигена до SARS-CoV-2 у біологічному матеріалі з порожнини носа людини.

- Набір реагентів для проведення ПЛР для одночасного виявлення збудників респіраторних інфекцій (SARS-CoV-2, грип A (H1, H3), B та респіраторні віруси.

- Флуоресцентний імунохроматографічний аналізатор.

Отже, знайомтеся з оновленим Переліком, не плутайте поточний та капітальний ремонт і вдалих вам закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]