Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2020 15:43

Чи страхувати медиків від захворювання вірусом COVID-19?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Цього тижня масово почала отримувати запити лікарень про можливість проводити закупівлі послуг страхування на випадок хвороби (коронавірус) як коронавірусні закупівлі (закупівлі COVID-19).

А дехто вже встиг й порушити законодавство в сфері закупівель.

Отже, адаптивний карантин подовжено ще на місяць, до 31 серпня. І здавалося б, за час, що минув, наші замовники вже мали б твердо засвоїти, як саме проводяться коронавірусні закупівлі (закупівлі COVID-19). Але ж ні.

Зазначу, що замовники Києва та області все менше припускаються  помилок в коронавірусних закупівлях, що не може не радувати. Але знову і знову повторюю те, про що вже говорила, повторення не буде зайвим і дає свої результати 

Перш за все, «настільною книгою» Уповноваженої замовником особи, яка проводить закупівлі COVID-19, має бути Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України (Перелік). І процедура закупівлі має обиратися в залежності від наявності або відсутності потрібного  товару/послуги в Переліку.

Проте, постійний моніторинг медзакупівель, які проводяться в регіонах, вказує, що замовники орієнтуються не на Перелік, а керуються власними уявленнями про зв’язок певної закупівлі з пандемією COVID-19.

Держава взяла на себе обов’язок забезпечити страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я у разі інфікування або смерті внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19). Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей». На підставі внесених змін Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 № 498 затверджено  Порядок здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та визначення їх розмірів.
Міністерству соціальної політики виділено 233322 тис. гривень на безповоротній основі (видатки споживання) із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування України для проведення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

На жаль, медичні працівники  мають значні шанси захворіти на коронавірусну хворобу та є одними із найбільш вразливих в цьому відношенні. Але зміни, про які згадано вище, передбачають страхові виплати у разі встановлення групи інвалідності або смерті медичного працівника.

Натомість медичні заклади для захисту свого персоналу почали укладати договори страхування, в яких страховим випадком є сам випадок захворювання на коронавірусну хворобу.

Так, зокрема, Комунальне некомерційне підприємство "Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня" Житомирської обласної ради застрахувала своїх 51 медичного працівника на випадок захворювання на COVID-19 (провели спрощену закупівлю).

В понеділок аукціон в закупівлі, що проводить КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО МИКОЛАЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ "ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ №6", яке вирішило застрахувати від коронавірусу 217 своїх працівників.

Проте деякі з медичних закладів не беруть до уваги, що закупівля страхових послуг Переліком не передбачена і така закупівля страхових послуг за процедурою COVID-19, як це зробила лікарня Львівської області - Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради, суперечить нормам законодавства.

Зважаючи на вартість укладеного договору (2 205 грн), замовник міг би  укласти свій договір без застосування електронної системи закупівель, проте порушив чинне законодавство, придбавши дані послуги під виглядом закупівлі COVID-19.

На мій лист Лопатинська районна лікарня повідомила, що укладався договір без проведення електронної процедури закупівель, але під час публікації звіту було допущено технічну (механічну) помилку. Лікарня зобов’язується в подальшому дотримуватись норм законодавства у сфері закупівель.

Шановні замовники, в Переліку розділ «Послуги»  складається всього з чотирьох позицій, тому вважаю, що правомірність закупівлі послуг згідно з Переліком перевірити не складно.

Під час закупівель орієнтуйтесь на нормативні документи! І в допомогу мій безкоштовний вебінар про особливості корона вірусних закупівель.

Сподіваюсь, ви знайдете відповіді на всі запитання, що виникають.

Отже, страхуйте ваших медиків, але не відступайте від вимог законодавства в сфері закупівель!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]