Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2020 10:45

Поспішати треба повільно

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Київська дитяча лікарня №1 так поспішала, що напорушувала законодавство про закупівлі вже на декілька десятків тисяч гривень

Зараз вся наша увага прикута до боротьби з розповсюдженням коронавірусу та відповідно до тих закупівель, що проводяться за процедурою – Звіт про укладений договір (COVID-19). Але в ході моніторингу закупівель також бачу, що замовники продовжують вчиняти порушення, які можна назвати «традиційними». Це, насамперед, порушення оприлюднення інформації про закупівлю.

Ось закупівлі, що їх провела Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1. Обрана замовником процедура – звітування про укладений договір. Проводиться закупівля кейтерингових послуг, послуг їдалень (готова їжа) та полуденків . Зацікавившись, чим же саме відрізняється закупівля кейтерингових послуг від закупівлі послуг їдалень, проаналізувала дії замовника та порядок проведення закупівель.
Всі три договори були укладені з одним суб’єктом господарювання – ТОВ «Хілінг Фуд».

Що ж виявилося за встановленими обставинами?

Замовник оприлюднив в електронній системі закупівель інформацію про всі три укладені договори в один і той же день, а саме дев’ятого квітня. Проте, як встановлено, договори були укладені дещо раніше – 23 та 24 березня. Отже, маємо укладання договорів без оприлюднення відповідної інформації в електронній системі закупівель тобто всупереч статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» (в чинній на той час редакції), згідно з якою забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом. Звіт же про укладений договір замовник повинен опублікувати протягом одного дня з дати його укладення (нова редакція Закону, що запрацювала з неділі, передбачає вже три робочі дні).

Але це було не єдине порушення замовника. В електронній системі закупівель також була відсутня інформація про включення всіх цих закупівель до річного плану.

Звернулась до Лікарні з листом про надання пояснень, а також повідомила орган державного фінансового контролю (Північний офіс Держаудитслужби) про виявлене порушення. 

Замовник у своїй відповіді повідомив, що оголошена раніше закупівля кейтерингових послуг на суму понад 600 тисяч гривень була відмінена внаслідок відхилення всіх тендерних пропозицій. Замовник стверджує, що такі події спричинили підписання договору за нагальною потребою на закупівлю послуг їдалень. Закупівля полуденків здійснювалася за рахунок зекономлених коштів з метою посилення харчування пацієнтів; закупівля кейтерингових послуг призначена для організації харчування пацієнтів, що вже перебувають та перебуватимуть в ізоляторах лікарні з зараженням COVID-19.

Що ж стосується допущених порушень під час проведення закупівель, то тут спрацював «людський фактор».

Що можна сказати з приводу отриманого пояснення?

По-перше, договір на закупівлю кейтерингових послуг  був укладений звичайним чином, без застосування процедури Звіт про укладений договір (COVID-19), тоді як порядок закупівлі таких послуг чітко визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 (зі змінами). Отже, посилаючись на потребу, пов’язану із боротьбою з розповсюдженням коронавірусу, замовник мав обрати іншу процедуру закупівлі та проводити її відповідно до встановлених норм, чого не було зроблено.

По-друге, стосовно вчинених порушень під час проведення закупівель, то необхідно зазначити, що замовник у своєму листі зауважив, що в подальшій роботі всі помилки будуть враховані, буде вжито заходи для недопущення помилок в подальшому.

Але вже допущені порушення так і не виправлені замовником, в річному плані станом на 21.04.2020 так само відсутня інформація про всі три закупівлі.

Отже, маємо не одне, а цілу низку порушень порядку оприлюднення інформації про закупівлю.

І свою думку з цього приводу ще має висловити орган державного фінансового контролю. 

Отже, шановні замовники, нагадую, що порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлю є неприпустимим та тягне за собою накладення штрафних санкцій як в попередній, так і в новій редакції Закону про публічні закупівлі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]