Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2020 16:26

Хроніки коронавірусу. З життя медзамовників

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Чи покращилась ситуація із закупівлями товарі, робіт і послуг, спрямованих на боротьбу із короновірусною хворобою (COVID-19)?

В нещодавньому блозі я повідомляла про прийняття Закону України № 530, який вносить зміни про до Закону України «Про публічні закупівлі» та дасть можливість медзамовникам проводити закупівлі необхідних товарів, через укладення прямих договорів. При тому, укладені договори та додатки до них обов’язково оприлюднюватимуться в електронній системі закупівель.

Закон передбачив, що закупівля товарів, робіт чи послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) можлива виключно для переліку таких товарів, робіт чи послуг та у порядку, після їх затвердження Кабінетом Міністрів України.

Тиждень тому була прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України». Постанова була спрямована на те, щоб надати можливість медзамовникам без зайвих зволікань та в найкоротші строки проводити закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з корона вірусною інфекцією.

Наскільки ж Постанова досягла поставленої мети? Спробуємо розібратися.

Як виявилось, для закупівлі товарів робі та послуг, зазначених у Переліку до Постанови, замовнику необхідно здійснити наступні кроки.

І). Замовник повинен призначити уповноважену особу (УЗО), відповідальну за проведення закупівель відповідно до Закону № 530 та Постанови № 225. Усі рішення УЗО оформлюються протоколом.

ІІ). Внести зміни до річного плану. Саме у річному плані оприлюднюється інформація про ціну та строк поставки товарів (надання послуг). Можна також зазначити інші характеристики предмета закупівлі. До речі, Постанова № 225 застосовується до всіх закупівель, незалежно від їх очікуваної вартості. (До цього питання ми ще повернемось).

ІІІ) Відповідно до Постанови замовник організовує та проводить закупівлі не раніше ніж через 48 годин з моменту оприлюднення інформації про закупівлю в електронній системі. В цей час готуються запрошення до потенційних учасників та надсилаються електронною поштою.

ІV. Замовник проводить переговори з учасниками (як варіант – по скайпу), результат яких фіксується в протоколі.
Учасник подає пропозицію та обов’язково підтверджує відсутність підстав для відмови йому в участі (інформація згідно частини 7 Постанови № 225).

V. Замовник укладає договір не раніше, ніж через 48 годин після оприлюднення річного плану.

VІ. До 19 квітня замовник оприлюднює звіт про укладений договір, договір про закупівлю та всі додатки протягом одного календарного дня з дня укладення договору.

Після 19 квітня замовник оприлюднює звіт про укладений договір, договір про закупівлю та всі додатки протягом трьох робочих днів з  дня укладення договору.

Ось такий порядок проведення закупівлі запроваджений Постановою № 225.

Запитань багато і одне з них ‑ для чого пауза тривалістю в 48 годин з моменту оприлюднення інформації про закупівлю. Адже в умовах зростаючого попиту можна не встигнути закупити найнеобхідніше. Крім того, як вказувалось вище, Постанова № 225 застосовується незалежно від вартості предмета закупівлі.

В електронній системі закупівель реалізований функціонал, що дозволяє надавати ознаку COVID-19 закупівлям, які проводяться за новими правилами.

Я проаналізувала, які ж закупівлі і як саме проводились у перший тиждень "закупівель по-новому", результати дещо вразили.

Всього з двадцять третього по двадцять сьоме березня замовниками проведено понад 900 закупівель за процедурою звіт про укладений договір (COVID-19).

Що закуповували? Різне.

Лікарські засоби, маски, респіратори, тести, рукавички, захисні комплекти одягу.

А тепер найцікавіше. З усієї кількості проведених закупівель лише п’ятдесят дві – вартістю понад 200 тисяч гривень. Ті ж самі маски-респіратори-тести, але в значній кількості для потужних медичних закладів та апарати штучної вентиляції легенів.

Отже, без всіх цих змін переважна більшість закупівель могла б відбуватися швидше та зручніше, не завдаючи зайвий головний біль замовникам.

Навіщо було ускладнювати і так нелегке життя медзамовників в нинішніх умовах? Сподіваюся, що зовсім скоро така ситуація буде змінена на  краще, адже Постанову №225 наразі доопрацьовують.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]