Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2020 11:31

Держзакупівлі медобладання та ліків в умовах карантину

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Як пришвидшити процес закупівлі, бо час не чекає?

Немає нічого важливішого за здоров'я людей, проте чи були готові медичні заклади до несподіваного виклику в роботі?

UPD:
Сімнадцятого березня було прийнято Закон України № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 530).
Законом № 530 внесено зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» (причому і до чинної на сьогодні, і до нової редакції), які полягають в тому,  що з 17.03.2020 дія Закону України «Про публічні закупівлі» не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Такі закупівлі будуть здійснюватись через укладення прямих договорів. Укладені договори та додатки до них обов’язково оприлюднюватимуться в електронній системі закупівель.
Також внесено зміни до Бюджетного кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення – в частині, що стосується проведення публічних закупівель.
Зазначена норма стосується виключно тих товарів, робіт чи послуг, що увійдуть у затверджений Урядом Перелік. Станом на ранок 20.03.2020 такий Перелік не затверджено.

А в Публічному модулі аналітики BI Prozorro з’явилася можливість швидко знайти та проаналізувати договори, укладені на закупівлю товарів, робіт чи послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

За два дні (18-19 березня) укладено 96 договорів  на загальну суму близько 20 мільйонів гривень. 21 з них – у Київській, Львівській та Одеській областях (КНП «8 міська клінічна лікарня м. Львова»,  КНП «Васильківська ЦРЛ», КНП «Сквирська ЦРЛ», відділ охорони здоров’я Чорноморської  міської ради, КНП «Таїровський консультативно-діагностичний центр»  та інші).

Замовники закуповують маски, рукавички, захисні костюми, засоби індивідуального захисту, тести на виявлення антитіл, дезінфекційні засоби, медичне обладнання тощо.
////
Кабінетом Міністрів України вирішено ввести обмеження з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. У МОЗ не відкидають введення більш жорстких заходів на карантині через коронавірус, зокрема, обмеження прав і заборона пересування.

Разом з тим, для того, щоб дієво протидіяти загрозі розповсюдження коронавірусу (COVID-19) та надавати ефективну допомогу хворим, лікувальні установи повинні мати в достатній кількості відповідне медичне обладнання і засоби медичного призначення.

І якщо для закупівлі товару меншої вартості – захисні маски, респіратори, комплекти протиепідемічного одягу, безконтактні інфрачервоні термометри, тести для діагностики тощо є можливість провести закупівлю швидко, застосувавши допорогову процедуру або ж оприлюднивши звіт про укладений договір, то для закупівлі апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ) необхідно застосовувати процедуру відкритих торгів, адже аналіз закупівель вказує на те, що вартість звичайного апарату ШВЛ – понад 300 тисяч гривень, тоді як для обладнання експертного класу вартість вже йде на мільйони гривень. Отже, закупівля може тривати один-два місяці, тоді як може мати значення кожна зайва доба.

Однією з найважливіших позицій є наявність апарату штучної вентиляції легенів. Так, в першій половині березня це одна з найпопулярніших закупівель. Мною як координатором медичних закупівль Transparency International Ukraine в регіонах - Києв, Львів та Одеса, проаналізовано інформацію в системі публічних закупівель, та встановлено, що з початку місяця в Київській області розпочато п’ять процедур закупівель – Головний військовий клінічний госпіталь, Білоцерківська міська лікарня №2 (дві закупівлі), КНП Центральна районна лікарня Києво-Святошинської районної ради, КНП Баришівська центральна районна лікарня.

Аналогічні закупівлі розпочаті у Львівській та Одеській областях. Управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради  та КНП «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» закуповують по чотири апарати ШВЛ, Департамент охорони здоров'я Одеської міської ради ‑  шість апаратів.

А також в інших областях: КНП «Борщівська районна лікарня», КНП «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини», КНП «Новомосковська центральна міська лікарня», КП «Володимир-Волинське ТМО», КП «Маневицька центральна районна лікарня», КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради та ряд інших закладів теж оголосили в березні закупівлю апаратів ШВЛ за процедурою відкриті торги або ж так звані «євроторги».  

Натомість, як свідчить інформація в системі публічних закупівль, КНП «Міська клінічна лікарня № 21 ім. проф. Є.Г.Попкової» Дніпровської міської ради оголосила скорочену переговорну процедуру закупівлі та має закупити по 15 апаратів ШВЛ експертного та середнього класу, портативні апарати ШВЛ а також різне устаткування. Пісдтавою використання скороченої переговорної процедури визначено пункт 3 частини 2 статті 35 Закону про публічні закупівлі.

Але це одиничний випадок, замовники не ризикують проводити переговорну процедуру, оскільки застосовується така процедура як виняток, застосування повинно мати вичерпне обґрунтування, яке не допускає двозначностей.

Відповідно до Закону про публічні закупівлі, замовник використовує переговорну процедуру як виняток і лише при наявності та документальному підтвердженні однієї із підстав, що перераховані в частині 2 статті 35 Закону.

Пункт 3 частини 2 статті 35 передбачає підставою проведення переговорної процеудри нагальну потребу у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання Замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам. Застосування переговорної процедури закупівлі в таких випадках здійснюється за рішенням Замовника щодо кожної процедури.

Чи виникли наразі ті особливі економічні чи соціальні обставини, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, про які йдеться в Законі?

Кодекс Цивільного захисту України дає наступне визначення надзвичайної ситуації: обстановка на окремій території чи суб'єкті господарювання на ній або водному об'єкті, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена катастрофою, аварією, пожежею, стихійним лихом, епідемією, епізоотією,  епіфітотією, застосуванням засобів ураження або іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров'ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об'єкті, провадження на ній господарської діяльності.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.02.2020 № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV» було прийнято Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.  Національний план передбачає забезпечення закладів охорони здоров’я зокрема транспортними засобами та спеціальним медичним обладнанням, включаючи пульсоксиметри, апарати штучної вентиляції легень (дитячі та дорослі), вірусно-бактеріальні фільтри, концентратори кисню тощо.

Отже, наявна ситуація є надзвичайною та відповідає умовам Закону для застосування переговорної процедури. Крім того, строк виконання пункту 12 Національного плану, яким передбачається забезпечення закладів охорони здоров’я зокрема транспортними засобами та спеціальним медичним обладнанням – лютий – квітень, тобто обставини унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру.

Але, можливо, хтось інакше трактує норму Закону, де йдеться саме про ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації як підставу для застосування переговорної процедури, тоді як ми вже встановили, що маємо справу із надзвичайною ситуацією. Зрозуміло небажання вчинити порушення законодавства у сфері закупівель та ймовірно, нести за неї відповідальність. В такому випадку є ще одна новина.
Міністерством охорони здоров’я України представлено проект Закону «Про першочергові рішення, пов’язані з запобіганням, профілактикою та ліквідацією коронавірусу COVID-19, інших інфекційних захворювань пов’язаних з ним, а також дій при кризових ситуаціях щодо запобігань поширенню епідемії». Підготовлений законопроект передбачає, зокрема спрощення процедури закупівлі товарів, робіт та послуг для запобігання та боротьби з коронавірусом, що дозволить пришвидшити процес закупівлі засобів індивідуального захисту та тест-систем.

На сайті Верховної Ради України опублікована інформація про Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо вжиття невідкладних заходів у боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 №3213 від 13.03.2020, але тексту проекту ще немає.
Зміни до законодавства планується ухвалити на цьому тижні.

Отже, шановні медзамовники, слідкуйте за змінами. Звертаюсь також й до учасників медзакупівель - подавайте пропозиції до участі у оголошених закупівлях, потреба нагальна, час не чекає, а наразі проводиться значна кількість відкритих торгів.

Разом з тим, хочу відмітити, що Агенство Консалт виступило із ініціативою надавати безкоштовні консультації та проводити процедури закупівель, повязані із запобіганням та боротьбою із коронавірусом - гаряча лінія для замовників за телефоном 0800303031.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]