Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2020 12:41

ТМО "Психіатрія" свідомо обмежує конкуренцію в закупівлях антисептиків

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Невже громадський контроль стає фуфломіцином в "лікуванні" медичних закупівель?

Постійний моніторинг медичних закупівель, який я здійснюю вже понад два з половиною роки, свдічить про невідворотність медичних замовників від старої практики роботи в державних закупівлях: із обмеженням конкуренції, дискримінаційними вимогами в тендерних документаціях. 

На щастя, не у всіх. Але більшість стоїть на своєму та продовжує працювати, як раніше.

Так звана "Prozorrість" публічних закупівель пролила світло на цю закриту раніше для загалу сферу роботи медичних закладів. Однак, учасникам ринку від того легше не стало.

Закон про публічні закупівлі містить норму про сприяння залученню громадськості до здійснення контролю у сфері закупівель безпосередньо замовниками, учасниками процедур закупівель та Уповноваженого органу (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України).

Але як свідчить практика, таке сприяння чомусь обмежується лише на все ще наявній активності учасників процедур закупівель, які, незважаючи на розчарованість, продовжують відстоювати принципи здійснення закупівель, а також на роботі регіональних координаторів сфери Трансперенсі Інтернешнл Україна, громадських активістів DOZORRO. 

В минулому році за результатом проведеної роботи, було встановлено, що кожна третя закупівля медичних препаратів проводиться з порушенням, дискримінаційні вимоги були зафіксовані у кожній другій закупівлі з порушеннями.

Закон про публічні закупівлі передбачає принципи здійснення закупівель, серед яких також недискримінація учасників. Так, я в своїх запитах до медзамовників про це постійно нагадую. Проте, чомусь абсолютна більшість не враховує ні звернення потенційних учасників процедур закупівель, ні звернення координаторів Трансперенсі Інтернешнл Україна.

Знову ж таки, не всі медзамовники, але на жаль - більшість.

Завтра останній день подання пропозиції учасників в закупівлі ТМО «Психіатрія м. Києва» дезинфікуючих засобів. Чому звернула увагу на саме цю закупівлю і чому вирішила присвятити цей блог саме цьому медичному об’єднанню? 

Неодноразово звертаю увагу на проблему в медичних закупівлях із вимогою від учасників надавати гарантійні листи виробників. Я називаю ці листи нічим іншим як «зло» в закупівлях, адже він абсолютно нічого не гарантує, а корупційні ризики створює. Проте замовники абсолютно ігноруючи звернення учасників ринку, продовжують додавати цю вимогу в тендерні документації, мотивуючи це гарантіями поставки оригінальних та якісних препаратів.

Однак ТМО «Психіатрія м. Києва» проводячи закупівлю антисептичних та дезінфекційних виробів вирішло піти далі і "заховало" вимогу гарантійних листів в кваліфікаційні критерії. 

Медичне об’єднання передбачило участь в своїй закупівлі тим учасникам, які мають в наявності обладнання для виробництва предмета закупівлі. Так! Якщо ви часом вирішили прийняти участь в державнй закупівлі антисептиків ТМО «Психіатрія м. Києва», вам доведеться надати довідку про наявніть відповідного обладнання для виробництва антисептиків.

А у разі якщо учасник не є виробником предмета закупівлі та відповідно, не може підтвердити кваліфікаційні вимоги, передбачені ст.16 Закону (щодо наявності необхідного обладнання для виробництва (!) предмета закупівлі) то такому учаснику ТМО «Психіатрія м. Києва» запропонувало надати: оригінал гарантійного листа виробника (представництва, філії виробника – якщо їх відповідні повноваження поширюються на територію України) яким підтверджується можливість поставки товару, який є предметом закупівлі цих торгів та пропонується учасником, у кількості, зі строками придатності та в терміни, визначені тендерною документацією та пропозицією учасника торгів.

Отже, ТМО «Психіатрія м. Києва», окрім того, що перекрутило на свою користь вимоги законодавства у сфері закупівель, якими не передбачено наявність необхідного обладнання для виробництва предмета закупівлі, встановило в тендерній документації вимогу про надання гарантійного листа від виробника як один із кваліфікаційних критеріїв.

Відповідно до частини другої статті 16 Закону про публічні закупівлі замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: наявність обладнання та матеріально-технічної бази; наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору. Встановлений перелік кваліфікаційних критеріїв є вичерпним.

Отже, Законом не передбачено підтвердження потенційним учасником матеріально-технічної бази для виробництва предмета закупівлі, адже участь у закупівлі беруть не лише виробники, як й не передбачено необхідність надання гарантійного листа виробника. Тобто, замовник на власний розсуд встановив, що гарантійний лист виробника є підтвердженням кваліфікаційного критерію наявності обладнання та матеріально технічної бази, тоді як вказаний критерій підтверджує саме спроможність учасника виконати умови договору про закупівлю ‑  в даному випадку поставити товар замовнику.

ТМО «Психіатрія м. Києва» абсолютно не врахувало ні принципи здійснення закупівель, ні специфіку предмета закупівлі.

Відповідь на свій лист про виправлення порушень, направлений замовнику два тижні тому, я не отримала. В телефонній розмові сьогодні по суті питання - знову нічого. Але почасти відсутність відповіді – це теж відповідь, яка вказує на те, що замовник ТМО «Психіатрія м. Києва» ігнорує вимоги законодавства в сфері закупівль, а громадський контроль для нього - фуфломіцин, який абсолютно неефективний для лікування його хвороби із зловживання та дискримінації учасників в закупівлі. Завтра - кінцевий строк подання тендерних пропозицій, жодних змін до документації замовником не внесено.

Звернулась до Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) задля відповідного реагування.

Подивимось, чи буде громадський контроль ефективним в цьому випадку, але й безвідповідальному складанню тендерної документації залишилось недовго - з 19 квітня за складання тендерної документації не у відповідності до закону службова (посадова), уповноважена особа замовника отримає штраф.

Отже,  "Prozorrість"  закупівель  не змогла викорінити проблеми та зловживання в сфері, разом з тим, подивимось, чи допоможе в цьому трансформація відповідальності за порушення та інший механізм роботи публічних закупівель, що запрацює вже зовсім скоро.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]