Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2019 14:15

Бек-офіс на аутсорсингу: як це працює

СЕО Octava Capital, Голова Комітету з корпоративної безпеки Групи компаній Октава, керуючий партнер Nota Group

Давайте докладно поговоримо про те, що таке бек-офіс, як передати частину бізнес-процесів на аутсорсинг і які виникають ризики.

Люблю вираз «вкладати душу». Мені здається, що будь-який бізнес може бути успішним, тільки коли сам власник горить ним, емоційно його заряджає та мотивує свою команду.

Ну, ви й самі, напевно, помічали, наскільки сильно відрізняється бізнес «з душею власника» і без неї: у першому випадку ми можемо побачити яскравий та креативний бренд, а в другому – аморфну ​​фірму.

І ось нещодавно на одному з форумів я познайомилася з власником невеликої компанії в IT-сфері, який довго скаржився, що вся щоденна рутина не дає йому займатися улюбленою справою, що він закопується в папірці, а на креатив і новаторство ні сил, ні часу вже не залишається. Я ж, як керівник бек-офісу на аутсорсі, поставила логічне запитання: «Чому ж не вивести всі обслуговуючі підрозділи зі штату і не передати спеціальним компаніям у роботу?». Мій співрозмовник здивовано глянув на мене і спитав: "А що, так можна?" Так народилася ідея цієї колонки. Сьогодні я розповім вам, що таке бек-офіс та як це працює.

Отже, бек-офісом заведено називати допоміжні служби у компанії, які не приносять безпосередній прибуток. Візьмемо IT-компанію. Продукт роблять розробники, а, наприклад, бухгалтери та юристи – відділи, які необхідні для побудови бізнесу, але безпосередньо гроші для компанії вони не заробляють.

Наразі в Україні активно розвивається тренд передавати такі функції на аутсорс. І не дарма. Така модель будівництва бізнес-процесів обумовлена ​​багатьма факторами.

Переваги бек-офісу на аутсорсингу

Мабуть, основна перевага роботи з бек-офісом на аутсорсі - безперервність всіх процесів. Адже ваш бухгалтер не йде у відпустку, а юрист не звільняється в невідповідний момент. У вас не переманюють людей, а армагедон не настає з відходом з компанії головного фінансиста.

Все набагато простіше: є договір з компанією, яка закриває всі потреби прибуткових підрозділів бізнесу, не навантажуючи при цьому власника непотрібними йому проблемами.

Виходячи з першого пункту, стає очевидною і друга перевага: у власника з'являється час для розвитку його основної справи, для креативу та втілення ідей. Ви навіть не уявляєте, скільки сил і енергії можна звільнити, якщо скинути все рутинне «лушпиння», яке неминуче лягає на плечі власника. Один наш клієнт колись сказав таку фразу: «Я нарешті почав вільно дихати і займатися саме тим, заради чого створював свій бізнес». Мені здається, що це найточніший опис, адже коли власника бізнесу завалює паперова рутинна робота, у нього просто немає часу займатися тим, що він дійсно любить.

Ну і ще один важливий момент: бек-офіс на аутсорсингу може бути вигіднішим, ніж штатні фахівці. Наведу приклад. У вас є бухгалтер, який обробляє 100 документів на місяць. Оборот збільшився, і тепер необхідно опрацьовувати 150 документів. Очевидно, що вам треба брати ще одну людину, яка буде завантажена лише частково. А працюючи з бек-офісом, ви можете оплачувати лише необхідний обсяг. Плюс бізнес не витрачається на утримання робочих місць, супутні витрати, такі як інтернет чи мобільний зв'язок, виплату премій та інше. 

Страхи

Безумовно, починаючи працювати з бек-офісом, бізнес часто відчуває певні страхи. Наприклад, я неодноразово чула, що це небезпечно через можливий витік інформації. Або переконання, що правоохоронні органи можуть вилучити документацію, розслідуючи справу щодо одного з клієнтів. Але можу запевнити, що все це виключено, якщо вибрати надійний бек-офіс із гарною репутацією на ринку. Вони зберігатимуть таємниці дуже ретельно, адже від цього залежить їхнє ім'я та виживання. А наявність у команді адвокатів дозволить застосувати принцип «подвійного сейфа», адже, щоб обшукати таке підприємство, необхідно отримувати додаткові дозволи, і обґрунтувати таку необхідність як непросто.

Насамкінець хочу побажати всім у новому році приголомшливих ідей та сил, щоб втілити в життя кожне!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]