Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2018 16:20

Як убезпечити свій бізнес від рейдерів

СЕО Octava Capital, Голова Комітету з корпоративної безпеки Групи компаній Октава, керуючий партнер Nota Group

Рейдери – страшний сон будь-якого підприємця. За часів кризи їхня активність та апетити зростають у геометричній прогресії. Як зрозуміти, що ваш бізнес "на мушці" і захиститись?

Рейдери – страшний сон будь-якого підприємця. За часів кризи їхня активність та апетити зростають у геометричній прогресії. Від зазіхань рейдерів повністю не застрахований жоден вид бізнесу. Не думайте, що якщо у вас, наприклад, квіткова крамниця або кавова точка, то ви у безпеці. Ви рівно в тій же зоні ризику, що й власники великих компаній, для яких війна із загарбниками – схожа на битву титана.  

То як же зрозуміти, що ваш бізнес «на мушці» рейдерів? З досвіду можу сказати, що зазвичай під приціл потрапляють компанії з низьким рівнем юридичного захисту, значними зовнішніми боргами, але найчастіше ті, хто працюють «в сіру» або з порушеннями. Аферисти ретельно вивчають свою жертву: оцінюють інвестиційну привабливість бізнесу, розмір прибутку, фінансову звітність, кредитну історію. Також дивляться на репутацію компанії, оцінюють законність ведення бізнесу, збирають інформацію про співробітників та дізнаються про наявність конфліктів усередині організації. Чим більше таких «сліпих зон», тим вищий ризик бути «взятими на абордаж» рейдерами.

Отже, як це відбувається? Розвінчаю ще один міф - рейдери вже давно не виглядають як лисі хлопці спортивної зовнішності з далеких 90-х. Тепер це солідні люди в піджаках, з широкими знаннями в юриспруденції та фінансах, а ще з «потрібними зв'язками» та креативним мисленням. Силове захоплення підприємства відійшло на другий план, поступившись дорогою більш «цивілізованим методам». Сьогодні йде вороже поглинання і маніпуляція з банкрутством. У першому випадку шахраї беруть акції компанії за гроші через підставних людей та отримують блокуючий пакет. З ним вони вже можуть робити все, що завгодно, від заміни керівництва до продажу підприємства. 

Ще один коронний прийом аферистів – викупити кредити підприємства та домогтися через суд початку процедури банкрутства. Не думайте, що чиста кредитна історія вас урятує. Борги можуть з'явитися як за помахом чарівної палички, адже корупція та фальсифікація, найчастіше невід'ємні частини рейдерського захоплення. А далі все за обкатаним сценарієм: вартість активів стрімко падає і за копійки вони йдуть зловмисникам. Є ще безліч витончених схем, опис яких запросто може вміститися у ціле зібрання творів.

Але, так чи інакше, навіть у наш час є ті, хто працюють по-старому: «віджати» бізнес можна за пару годин, якщо на руках є підроблене рішення суду, а за плечима – хлопці у балаклавах.  

ЯК БОРОТИСЯ. За будь-якого з цих сценаріїв діяти потрібно миттєво, адже кожен витрачений день, а то й година зменшує шанси власника повернути відібране. Як убезпечити свій бізнес? Є чудова приказка: «Якщо хочете миру – готуйтеся до війни». Тому своїм клієнтам я рекомендую заздалегідь розробити комплекс заходів для відбиття атаки.

З чого почати? Перш за все, слід упорядкувати всі установчі документи, зробити їх нотаріально завірені копії та сховати обидва варіанти в надійному місці разом із печатками. Друге золоте правило – комунікація між керівництвом та юристами має бути налагоджена, як швейцарський годинник. У моїй практиці були десятки прикладів, коли великі компанії відбивалися від рейдерів своїм управлінсько-юридичним щитом. Юристи також можуть заздалегідь опрацювати низку правових пасток, в які попадуть аферисти у разі захоплення. Ще одна порада: постійно відстежуйте те, що відбувається з вашим бізнесом, за відкритими джерелами. Ваш секретар запросто впорається з пошуком інформації у реєстрі прав власності. Причому я завжди рекомендую моніторити не тільки свій бізнес, а й інформацію про контрагентів, боржників, кредиторів та співзасновників. Наступний крок – робота з персоналом компанії. Важливо визначити коло осіб, яким ви довіряєте та переконатися, що шпигуни у ваші ряди не затесалися. Ну і звичайно ж не шкодуйте грошей на відеоспостереження, техзасоби та якісну охорону. Саме вони допоможуть вам виграти час у разі силової атаки. В ідеалі для співробітників раз на пів року потрібно проводити «бойові навчання», щоб у разі реальної атаки всі знали свою партію.

Але що робити, якщо захоплення відбувається? Швидко зібратися з думками і приготується ухвалити низку правильних рішень. Для початку під керівництвом юриста якнайшвидше потрібно створити центр прийняття рішень. В ідеалі, окрім юристів та власника (власників), туди повинні входити керівник підприємства, фінансовий директор та головний бухгалтер. Але насправді ж у рейдерів найчастіше є «крот» усередині організації, тому коло довіри може бути вже. Наступний крок – убезпечити, а краще вивезти з будівлі всі основні документи. Це можуть бути протоколи загальних зборів, договори між співзасновниками, статут, ліцензії, правовстановлюючі документи та інше. Якщо захоплення силове, то краще відразу викликати поліцію. Як мінімум — зафіксувати те, що відбувається. Як максимум – переконати їх стати на ваш бік. Якщо приводом для вторгнення стала незаконна зміна даних у реєстрах, не втрачаючи жодної хвилини звертайтеся до комісії Мін'юсту з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації. Якщо загарбники маніпулюють судовим рішенням – заперечуйте його чи збирайте докази фальсифікації. Також рейдери можуть навідатися з рішенням суду щодо забезпечення будь-якого позову. У такій ситуації терміново готуйте клопотання про зняття цього забезпечення, штурмуйте з ним суд та пам'ятайте – ваше звернення зобов'язані розглянути протягом доби. У будь-якому випадку розв'язання цих проблем краще делегувати професіоналам. Паралельно не зайвим буде оприлюднити ситуацію і по можливості підключити медіа. Пам'ятайте: публічність – найгірший ворог рейдера.

Чим може закінчиться така історія? Тут відкритий фінал, адже рейдерське захоплення може тривати від дня до кількох років. Все залежить від рівня підготовки бізнесу та професіоналізму кризової команди. Попереджений — значить озброєний, а тому висновок: не шкодуйте ні часу, ні коштів на безпеку свого підприємства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи