Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.08.2022 10:27

Які виклики українській медицині кинула війна і як успішно їх подолати?

Бізнесмен, СЕО компанії "Іридіум", головний експерт каналу доказової медицини MEDplus

Українська медицина і до війни мала низку проблем, бойові дій ще більше похитнули систему.

Вже сьогодні ми бачимо сотні зруйнованих об’єктів медичної інфраструктури, десятки жертв серед медиків та зупинку низки важливих процесів – планових операцій, вакцинації, клінічних випробувань тощо. Медикам з усіх куточків України варто готуватися до збільшення кількості пацієнтів із запущеними випадками онкології, серцево-судинних захворювань тощо. Через “пандемію” ковіду та воєні дії люди відкладали і далі відкладають лікування, і це не може минути безслідно…

Зараз саме час активізувати роботу превентивної медицини, адже с
трес та напруга – лише загострюють хронічні захворювання, особливо серцево-судинні. В районах, де є проблеми з медичною та транспортною інфраструктурою, може різко збільшуватися кількість смертей через інфаркти та інсульти. Все це можна попереджувати, якщо дотримуватися збалансованого харчуваннястежити за способом життя та вчасно проходити діагностику. 

Лікарі мають донести до пацієнтів просту істинуте, що ми їмо, п’ємо, яким повітрям дихаємо, можливо, навіть важливіше, аніж всі наявні методи лікування. Наприклад, десятки досліджень демонструють, що цукор не лише послаблює імунітет, а й провокує низку захворювань, зокрема ожиріння. Так, на планеті з населенням близько 8 млрд людей, 2 млрд страждають від ожиріння, яке в свою чергу викликає виникнення чи ускладнює захворювання печінки, серцево-судинної системи, онкологію, діабет, тощо. Цукор – причина захворювань, які вбивають більше людей, ніж всі війни за всю історію людства. І саме лікарі можуть змінити ситуацію. 

Зараз влучний час переглянути медичну систему в розрізі всієї країни. Якщо кожна область буде думати лише про свої інтереси, створити комплексну систему, що дійсно працюватиме, не вийде. 

Для якісної, а головне своєчасної допомоги необхідно розмістити лікувальні установи так, щоб хворий міг дістати ургентну та/або планову допомогу на місцях, та обов'язково створити центри вищої академічної медичної допомоги для лікування складних випадків за всіх видів захворювань (включно з інфарктом, інсультом, онкологією тощо).  

Крім того, потрібно визнати, що деякі лікарні краще не відбудовувати, а повністю зруйнувати і побудувати нові. При чому, будувати не тільки з урахуванням територіальної інфраструктури, а й робити їх виключно енергоефективними. Енергоефективність – це інструмент у протидії змінам клімату, економія для адміністрації лікарень та «вакцинація» проти газової залежності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]