Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2024 16:05

Блокування податкових накладних: причини та рішення

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

Чому ДПС блокує накладні?

Незважаючи на численні спроби держави врегулювати питання блокування податкових накладних, проблема залишається актуальною. Щонайменше 15% платників податку на додану вартість щомісяця стикаються з відмовами в реєстрації податкових накладних на загальну суму у понад 4,4 мільярда гривень. Навіть після подання скарги та документів до Комісії ДПС, значна частина платників змушена звертатися до суду, що свідчить про системний характер проблеми та її негативний вплив. Це сигналізує про необхідність подальшого вдосконалення механізмів податкового адміністрування та розробки ефективних рішень для захисту прав платників податків

Чому ДПС блокує накладні?

Ми можемо виділити 6 основних причин, на підставі яких податкова найчастіше зупиняє реєстрацію ПН/РК, серед яких:

  1. Відсутність на підприємстві необхідної кількості товару.
  2. Невідповідність матеріально-технічної бази та чисельності штату обсягам виконаних робіт.
  3. Невідповідність кваліфікації персоналу рівню виконуваних робіт.
  4. Відсутність документів на зберігання та транспортування продукції.
  5. Зміна коду товару при виробництві або внаслідок його доукомплектування.
  6. Внесення компанії до переліку ризикових платників.

Як запобігти блокуванню ПН/РК?

  • Реєструйте таблиці даних УКТЗЕД. Вони містять коди товарів та послуг, за якими компанія здійснює операції на постійній основі. Після врахування таблиці даних реєстрація податкових накладних щодо товарів/послуг вказаних в ній не зупиняється.
  • Перевіряйте контрагента. Співпраця з ризиковим контрагентом з високою ймовірністю призведе до блокування податкових накладних. Користуйтеся відкритими джерелами інформації або отримайте доступ до Електронного кабінету, щоб дізнатися історію цього платника.
  • Зберігайте первинну документацію. Сумлінне ведення та збереження первинної бухгалтерії допоможе вам довести реальність господарських операцій та швидше вирішити проблему з блокуванням.

Які ризики для бізнесу несе блокування податкових накладних?

  • Неможливість отримання контрагентом податкового кредиту.
  • Втрата клієнтів та партнерів.
  • Блокування наступних податкових накладних.
  • Ризик анулювання ліцензії.
  • Ризик позапланової податкової перевірки.
  • Фінансові та репутаційні втрати.

Реєстрація податкових накладних та останні зміни в законодавстві.

Згідно з Законом №2876-IX, на час дії воєнного стану, для податкових накладних складених 1-15 числа кожного місяця, граничним строком їх реєстрації є п’яте число наступного місяця. Якщо ж останній день реєстрації припадає на вихідний, святковий чи неробочий день, то згідно пункту 3 Порядку ведення ЄРПН, цей день вважатиметься операційним.

Відповідно до останніх змін в законодавстві (постанова Кабінету Міністрів України №1088), тривалість операційного дня для реєстрації ПН/РК починається з 0 годин 00 хвилин та триває до 24 години 00 хвилин. Отже, зареєструвати податкові накладі подані протягом першої половини вересня 2024 року можна буде протягом всього дня 5 жовтня 2024 року (в суботу).

Крім того, не варто забувати, що з 1 жовтня будуть діяти нові форми бланків податкових накладних та розрахунків коригування (Наказ Міністерства фінансів № 400 від 09.08.2024 року). Незалежно від дати складання ПН/РК, подача їх на реєстрацію має здійснюватися за новою формою. Нові форми можна знайти за кодами:

  • J/F 1201016 (податкова накладна);
  • J/F 1201216 (розрахунок коригування).

Податкове законодавство України постійно змінюється, що може ускладнити процес ведення бізнесу. Для уникнення помилок та фінансових втрат, важливо вчасно звертатися за кваліфікованою допомогою. Як показує практика, ігнорування проблем з податковими накладними створює постійні труднощі, що врешті-решт може призвести до критичних проблем на підприємстві.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи