Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2022 10:46

"Виїхати" на старих бенефітах не вийде: що в топі очікувань IT-фахівців під час війни

CEO та founder IT-рекрутингової агенції ITExpert

Сфера IT-рекрутменту і раніше розвивалася динамічно, але з настанням повномасштабної війни помічаю: щомісяця кандидати та роботодавці змінюють тактики щодо пошуку один одного.

Звідси виникає питання: а що насправді важливо для IT-фахівців? Нещодавно ми з командою провели дослідження серед фахівців у сфері: дізналися, як змінилися зарплатні очікування айтішників і які бенефіти зараз найбільше приваблюють таланти на ринку найму.

Які бенефіти були в топі очікувань до війни

Google та інші технологічні гіганти почали впроваджувати бенефіти для фахівців ще у 1990-х роках. Це робило роботу у компаніях привабливішою, ніж у інших роботодавців сфери. Пройде небагато часу, і безкоштовні ланчі, заняття йогою та кімнати для сну з ліжками-капсулами стануть популярнішими у багатьох великих технологічних компаніях. Що було must-have для кандидатів у сфері IT ще півроку тому:

1. Гнучкий графік роботи. За дослідженнями, гнучкий графік — номер один для більшості співробітників. Цей фактор поступається лише конкурентоспроможній зарплаті та фінансовим бонусам. Все тому, що рівень продуктивності протягом дня у різних людей не є однаковим. Змушуючи всіх співробітників рано приїжджати на роботу, ви знижуєте їхню продуктивність і стимулюєте розвиток вигоряння. І навпаки: овертайми для «жайворонків» після шостої вечора не несуть жодної користі, а лише виснажують учасників команди, забираючи їхній вільний час. Тому коригування робочого часу відповідно до потреб та «біологічного годинника» людини може допомогти підвищити загальну ефективність.

2. Віддалена робота. За спостереженнями нашого агентства, приблизно 90% кандидатів не розглядають вакансію без можливості працювати віддалено. А за інформацією AIN, 44,4% IT-фахівців готові пожертвувати зарплатнею, аби лише продовжити працювати на ремоуті.

3. Стек технологій. Співробітники цінують право голосу у виборі технологій, які вони використовують на роботі, проєктах для особистого навчання та R&D. Також зазвичай вакансії з Falcon чи Java EE складніше закрити, ніж з Laravel чи останніми версіями Java. Тому сучасний стек – одна з головних вимог для вакансії, яку можливо закрити.

4. Можливості для професійного розвитку. Опитування розробників, проведене Stack Overflow, показало, що фахівці швидше віддадуть пріоритет можливостям професійного розвитку, ніж компаніям із високою зарплатнею, але без перспектив. 

Якими ще бенефітами залучали кандидатів рівня middle+ у IT? Безлімітною відпусткою (саббатікалом), абонементом до спортзалу чи спортзалом на території офісу, безкоштовними безлімітними снеками, різноманітними тимбілдингами. За деякими дослідженнями, бенефіти можуть замінити високооплачувані пропозиції на ринку. Цікаве дослідження Harvard Business Review: 88% респондентів віддали б перевагу більш низькооплачуваній роботі з кращою медичною страховкою або більш гнучким графіком роботи.

Опитування Harvard Business Review

Як змінилися очікування IT-фахівців від роботодавців через війну

2019 показав, яким непрогнозованим може стати сплановане життя. Після пандемії відбувся новий виклик для бізнес-середовища в Україні — повномасштабна війна. І хоча IT-сфера — одна з небагатьох, яка відносно не сильно постраждала після 24 лютого, повномасштабна війна змінила ринок, особливості найму та запити кандидатів. 

Абонементи до тренажерного залу та на йогу, а також офлайн-тімбілдінги відійшли на другий план. 

За результатами нашого внутрішнього дослідження, на які фактори IT-фахівці звертають увагу при виборі роботодавця:

• Фінансовая стабільність — 76%. Причому важливість цього показника зросла ще в період пандемії, зараз же стабільність компанії та наявність регулярних завдань за проєктами остаточно зміцнилися в індустрії.

• Відсутність співпраці з компаніями з росії та білорусі — 72%. Міжнародні технологічні компанії та розробники софту зовсім припиняють обслуговувати клієнтів з Росії та Білорусі або значно обмежують послуги на територіях країн-агресорів. 

Среди них: Oracle, Heroku, Slack, PayPal, Google Cloud, MacPaw (CleanMyMac), Grammarly, Docker, TeamViewer, IBM, Cisco, Adobe, Atlassian, Depositphotos, Canva — список можна продовжувати ще довго. Наприклад, американська IT-компанія Docker поставила на «стоп» продаж підписок на свої продукти в рф та білорусі. Компанія також пожертвувала гроші у фонди UNICEF, «Разом» та організацію «Лікарі без кордонів». 

Закрили свої офіси на території рф Google, EPAM, Miro, Grid Dynamics, Revolut.  

Заява Miro про закриття офісів в рф та беларуси

• Гнучкіший графік та планування навантаження — 47%. Сидіти за роботою вісім годин поспіль за умов повітряних тривог та меншої сконцентрованості вкрай складно. Тому роботодавцям варто з великим розумінням підходити до питання робочого графіку, оцінювати результат, а не кількість годин у сервісі тайм-трекінгу або присутність у корпоративних месенджерах.

При цьому залишається потреба відчувати комунікацію та віддачу від команди, а дати релізів продуктів, орієнтованих на міжнародний ринок, не надто хочеться рухати. Тому гнучкий графік все ще must-have, він допоможе якісніше вибудовувати процеси.

• Відкрита та чітка позиція компанії щодо війни у соцмережах, ЗМІ та на корпоративному сайті — 35%. Всидіти на двох стільцях компаніям не вдасться. Або в результаті цього рішення вони постраждають набагато сильніше. Часто бачу: вже зараз IT-фахівці, які отримали job-пропозицію із компанії, йдуть моніторити її позицію щодо війни. Якщо компанія «мовчить» на корпоративному сайті та в соцмережах, у кандидата з’являються питання. Іноді кандидати можуть переуточнювати, чому у якогось із співробітників компанії в LinkedIn є освіта російського ВНЗ, в якій він країні зараз, яка у нього позиція.

Наприклад, геймдев-студія з російським корінням Playrix запропонувала вакансію українському Junior Front-end фрілансеру. У компанії працює 1500 співробітників з України та є офіси у Києві, Одесі, Рівному, Харкові, Полтаві. Через день він отримав лист із описом корпоративної етики. Виявилося, що в компанії заборонено згадувати війну в Україні, або, як повідомила HR, «спеціальну військову операцію» — задля безпеки співробітників з росії. 

Лише через 1,5 місяці після початку війни co-founder Playrix, Ігор Бухман висловив свою думку, яка виявилася досить нейтральною. За підсумками репутація компанії постраждала. 

Лист Playrix з описом корпоративної етики компанії

• Допомога у релокації — 31%. За інформацією DOU, більше половини IT-фахівців поїхали до більш безпечних регіонів чи інших країн. Близько 45% із них залишаються в Україні. Частина ІТ-компаній оголосила про можливість релокейту ще до вторгнення росії. Наявність плану евакуації співробітників та підготовка зіграли на руку компаніям: допомогли уникнути паніки та оперативно вивезти команду. Прикладів, коли IT-компанія за кілька тижнів до початку війни допомогла переїхати співробітникам та їхнім родинам, на українському ринку вистачає: це Sigma Software, MEV та інші.

• Збереження робочого місця та купівля екіпірування у разі мобілізації — 29%. Military leave package та виділення коштів на покупку необхідного екіпірування, а також допомога сім'ям мобілізованих фахівців — це гарний бонус у новій реальності. Найчастіше співробітникам, яких призвали або які пішли до ЗСУ добровольцями, виплачують зарплату у повному розмірі протягом 3-6 місяців. Якщо компанія не має на це ресурсів, рекомендую як мінімум зберігати за мобілізованим співробітником робоче місце. 

Окремо хочеться виділити підтримку ментального здоров'я команди. Це справді важливо: за інформацією МОЗ України, психологічної допомоги потребують не менше 60% українців. Причому психологічні наслідки війни відбиватимуться на психічному стані людей щонайменше 7–10 років. Навіть на тих, хто стійко пережив перші місяці війни, може чекати ментальне виснаження. 

Що я рекомендую: розробляти програми підтримки ментального здоров'я, час від часу проводити онлайн-вебінари про психологічну стійкість із фахівцем або як мінімум відкрито спілкуватися про свій стан у команді. 

І це варто робити не лише компаніям із найбільш постраждалих міст — українці, які живуть далеко від бойових дій, також часто тревожаться. За консультацією психотерапевта вони звертаються з почуттям провини, синдромом вцілілого, відчуттям хронічного страху та тривоги. Наприклад, в Beetroot проводили support forum, щоб підтримувати комунікацію з командою, обговорювати переживання під час війни та спілкуватися з психологом. 

Як змінилися зарплатні очікування фахівців

До війни конкуренція за технічні таланти продовжувала підвищуватися. Здавалося, що кожен рік дедалі гарячіший, ніж попередній. Війна внесла свої корективи навіть до ІТ. 

Через повномасштабну війну в Україні знизилася кількість вакансій на ринку IT, особливо для фахівців рівня Trainee та Junior. У результаті, за дослідженням, у 9% кандидатів знизилися зарплатні очікування більш ніж на 20%, а 6% IT-фахівців — на 10–20%

Якщо ви hiring-менеджер, не намагайтеся знизити зарплатні очікування кандидатів навіть на $1–1,5 тис. Усвідомлюйте наслідки такого рішення. Фахівець має з чого вибирати, навіть якщо він не може оперативно знайти роботу в IT-компанії зараз. Ви «продасте» йому занижену пропозицію, а за кілька місяців ситуація може змінитися. Ви витратите ресурси на рекрутинг, а фахівець піде в компанію, де йому будуть готові платити більше. Скупий в ІТ-рекрутменті точно платить двічі. 

При цьому 15% представників сфери підвищили вимоги до зарплати: вони хочуть отримувати на 20% більше, ніж до війни, а 16% фахівців вимагають зарплату на 10–20% вище. Це можна пояснити загальним підвищенням цін в Україні, переїздом за кордон, бажанням створити «фінансову подушку» на випадок, якщо ситуація в країні погіршуватиметься, спеціаліста звільнять чи мобілізують без збереження місця роботи. 

У 53% IT-фахівців очікування щодо оплати в IT-компаніях не змінилися. 

Що ще: якщо до війни кандидати приймали лише 50–60% офферів в ІТ, зараз це число становить 75–80%. Складніше буде знайти DevOps та розробників з Python, Node.JS, а також зі знанням мікросервісів — на цих фахівців не падав попит і їх практично не торкнулися скорочення навіть у перші тижні повномасштабної війни, а в Європі, США та Ізраїлі «боролися» за скілових кандидатів із України. Трохи простіше буде знайти фахівців з PHP та React — у країні скорочення насамперед торкнулися сфери електронної комерції. 

І насамкінець: складаючи текст вакансії, проводячи співбесіду або онбординг IT-фахівця, виявляйте емпатію. Наприклад, в офісі N-iX буквально можна було переночувати, поки команда знаходилася в пошуках житла, а в Intellias і досі допомагають співробітнику купити необхідне екіпірування, якщо він потрапив до лав ЗСУ. Це важливіше за типові «плюшки» минулого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]