Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2022 18:38

ТОП-70 компаній, які ненавидять боржники (реєстр колекторських компаній)

Поради пересічному українцю.

Діяльність колекторських компаній, які не зареєстровані у спеціальному реєстрі Національного банку України (НБУ), з жовтня 2021 року стала незаконною. Тепер вирішувати із позичальником питання виплати боргу мають право виключно кредитори чи законні колектори. При цьому вони повинні дотримуватися "етичного кодексу". 

Ухвалений Верховною Радою закон встановлював крайнім терміном для реєстрації колекторських компаній. Наразі свою діяльність узаконили 70 таких організації. З повним переліком їх можна ознайомитись ТУТ.

Проте одразу виникають декілька питань.

Кому заборонено надавати колекторські послуги?

Заборонено надавати колекторські послуги за договором про споживчий кредит або іншим договором, визначеним Законом України "Про споживче кредитування" (статтею 3) компаніям, які не включені до Реєстру.

Водночас законодавством встановлені обмеження, відповідно до яких набути статус колекторської компанії не може юридична особа, місцезнаходженням якої є тимчасово окупована територія України або територія проведення Операції Об’єднаних сил.

Чи повинен кредитодавець розірвати раніше укладений договір із незареєстрованим колектором?

Так. Якщо інформація про компанію не з’явилася в Реєстрі після 14 жовтня 2021 року, то кредитодавець зобов’язаний достроково розірвати договір з нею в односторонньому порядку.

Чи є санкції для кредитодавців за роботу із незареєстрованими колекторами?

Так. Якщо кредитодавець залучить до врегулювання простроченого боргу компанію, яка не включена до Реєстру, законодавством передбачений штраф від 5 000 до 8 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 000 грн. до 144 000 грн.).

Які наслідки для незареєстрованих колекторів?

Компаніям, які не включені до Реєстру, заборонено здійснювати врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Договір кредитодавця або нового кредитора про врегулювання простроченого боргу за споживчими кредитами із незареєстрованим колектором вважається нікчемним.

Якщо кредитодавець, новий кредитор отримав від компанії, яка не включена до Реєстру, пропозицію щодо здійснення в його інтересах врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами, такий кредитодавець, новий кредитор зобов’язаний упродовж п’яти робочих днів повідомити Національний банк про таку пропозицію електронною поштою на адресу: [email protected]

Кредитори, які не є фінансовими установами, що мають право надавати кредити або послуги з факторингу, зобов’язані припинити самостійне врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами та залучити колекторську компанію. 

І на останок читачеві, солодкий пряник від адвоката.

Дізнались про те, що вам дзвонить організація, якої не має в списку організації статусу колекторської компанії.

1. Беремо листа і ручку записуючи дані організації, людини, яка здійснює дзвінки, переписуємо номер мобільного телефона.

2. Складаємо заява щодо вчинення злочину за ст. 189 КК України.

Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самийстрок.

3. Дивимось найближче відділеня поліції та подаємо до них заяву.

4. Зазадалегідь, взяти реєстраційний номер вашої заяви.

5. Очікуємо на дзвінок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]