Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2022 12:37

Поліцейські набагато частіше порушують ваші права, чим ви думаєте. Як їх за це покарати?

Закон один для всіх, проте обходить його кожен по-своєму.

Немного истории для тех кто не знал (рожденные в годы независимой Украины) или для тех кто забыл, разницу между словом "мусор" и "мент".

Мусорполицейский пренебрегающий должностными обязанностями, с чувством "детского превосходства" может "пристать" на ровном месте, чтобы только показать, что он крутой и "офигенный" мужик, и здесь и в этом мире все зависит от него. То есть часто, а порой скотское злоупотребление должностным положением.

Ментнастоящий сотрудник правоохранительных органов, который с честью и достоинствам несет свой долг защищать родину внутри государства. Защищать наши права. Который не при каких условиях, не станет злоупотреблять должностным положением, и будет обращаться к Вам с уважением.

Очень надеюсь, что, прочитав, мою статью, многие сотрудники задумаются кем быть в своей работе. И так поехали, буду излагать мысли на родном украинском языке.

Необгрунтоване застосування сили співробітниками поліції - найочевидніше, але не єдине порушення, з яким ви можете зіткнутися при взаємодії з поліцією. Ось мої приклади найбільш поширених порушень по всій території України.

Незаконне адміністративне затримання. 

Навіть якщо вас просто протримали у відділку поліції дозволені згідно із КУпАП три години, а потім відпустили без складання протоколу, то порушено ваше право на свободу пересування. 

Як має відбуватися адміністративне затримання?

В обов’язковому порядку складається адміністративний протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складання; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол;відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання.

Санкція 371 ККУ (Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою - караються позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або обмеженням волі на строк до трьох років).

Затримання для складання протоколу. Якщо після затримання на вас склали протокол про адмінправопорушення, а потім суд штрафує вас або відправив під арешт, то, з точки зору системи правосуддя, є порушенням. Таке затримання є необґрунтоване (потрібно лише встановити особу взявши в неї документи та виписати потім повістку).

Ніч у відділку.

Якщо ви затримані по статті, яка припускає адміністративний арешт, вас можуть залишити у відділі поліції до суду - на строк до 48 годин. Таке обмеження свободи теж має бути обґрунтоване. Наприклад, прокуратура визнала незаконним рішення поліції залишити на ніч у відділку людину, оскільки це виняткова міра.

Водночас поліція зобов'язана, але не змогла обґрунтувати, чому справу не можна розглянути без тривалого затримання.

Умови утримання.

Більшість відділів поліції не розраховані на масові затримання. Повинні існувати спеціальне приміщення для затриманих, в якому не менше чотирьох квадратних метрів доводиться на кожну людину. На ніч усіх повинні забезпечити постільним приладдям, окремим спальним місцем, забезпечити живлення по нормативах. Часто це не робиться - усіх затриманих відправляють до умовної "ленінської кімнати", і тримають їх всю ніч. Усе це також вважається порушенням і може бути оскаржено.

Вас зобов'язали здати аналізи.

Що робити якщо вони нічого не показали? Вимагайте компенсації!

Співробітник поліції може відправити вас на огляд по наркотиках, посилаючись на суб'єктивні ознаки: почервоніння очей, неадекватна поведінка і тому подібне. За відмову від огляду по статті 266 КУпАП загрожує штраф (ст. 130 КУпАП) або адміністративний арешт. Якщо ви впевнені, що нічого не вживали, відмовлятися краще не варто, бо згодом отримаєте лист щастя про притягнення до відповідальності ст. 130 КУпАП (потім важко у суді стверджувати, що ти не «олень»).

Якщо в результаті аналізи чисті, ви можете звернутися до суду з позовом про компенсацію моральної шкоди: вас необґрунтовано запідозрили, затримали, ви згаяли час, їздили на експертизу.

Адвокат людині не потрібний.

Саме такої думки більшість поліцейських припускає, коли "коп" відносно вас робить план або ще гірше готується отримати на пагони майбутню зірку. Варто заздалегідь оцінювати правильно ситуацію, оскільки одна справа вас штрафувати, друга справа на вас повісити злочин, який ви не скоювали.

Стаття 59 Конституції України. Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Стало, мабуть нудно читачеві читати про свавілля копів?

Тепер цікава та цінна інформація, щодо притягнення до відповідальності будь-якого "копа". 

1. Телефонуємо на лінію ДБР за номером: 38 (044) 300 27 07

У підслідності ДБР – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини. Це люди, які мають можливість впливати на перебіг кримінального провадження та уникати покарання, через що суспільство не довіряє роботі правоохоронних органів та судової системи.

2. Зателефонувавши на телефон «гарячої лінії» Офісу генерального прокурора: (044)-200-76-24

До органів прокуратури відповідно до ст. 1311 Конституції України можна звернутись:

з питань досудового розслідування, учасникам кримінального провадження або особам, права чи законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, щодо здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень органами досудового розслідування, процесуального керівництва у конкретних кримінальних провадженнях; нагляду за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;з питань міжнародного співробітництва під час кримінального провадження або взаємодії з компетентними установами іноземних держав та міжнародними організаціями;щодо підтримання публічного обвинувачення в суді;щодо вчинення кримінального правопорушення;щодо вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення.

3. Зателефонувавши на телефон «гарячої лінії» Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:  0800-50-17-20

Відповідно до Законів України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та «Про звернення громадян», якщо ваше право порушено органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами, а також юридичними та фізичними особами, ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

4. Обласне управління поліції (інфо є в мережі інтернет відповідно до своєї області).

Скаржитися на дії поліцейських можна їх керівництву (у відділ або управління Поліції), в управління власної безпеки, в прокуратуру або відразу до суду.

Повідомлення про злочин, здійснений поліцейськими, потрібно направляти в ДБР.

Причому скаржитися можна в усі інстанції відразу інстанції (змінюючи лише шапку звернення до органу), щоб зрозуміти, яка з них ефективніше візьметься за справу (наприклад, прокуратура може вивчити скаргу детальніше, ніж суд, що відразу відмовив в розгляді). Відповідь кожної інстанції можна потім оскаржити в суді.

Окремо від себе. Знаю, що в більшості випадків ситуації бувають занадто складні, щоб вирішити питання людині без юридичної освіти проте пам`ятайте - надія вмирає останньою. І людина, яка має свої життєві принципи завжди зможе відстояти навіть там, де деякі копи думають "закон не писаний".

Всім успіхів

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]