Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2023 14:59

Піар правоохоронців на гучних заголовках

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Передача арештованих активів АРМА = заслужений відпочинок правоохоронців?

Доволі часто в засобах масової інформації можна спостерігати інформацію про передачу правоохоронними органами до АРМА майна, грошових коштів, корпоративних прав, зокрема суб’єктів рф та рб, на значну суму коштів. Передали, а далі? Все, робота завершена?

Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України арешт є лише тимчасовим заходом забезпечення кримінального провадження і перехід арештованого майна у власність держави відбувається лише у разі винесення остаточного судового рішення, яким до такого активу буде застосовано конфіскацію чи спеціальну конфіскацію.

Таким чином, у разі скасування судом арешту АРМА зобов’язано повернути власнику грошові кошти, що зберігалися на рахунках, майно, яке перебувало в управлінні тощо.

Складається враження, що на думку правоохоронців арешт і передача активу АРМА є фінальною точкою та завершальним етапом. Проте, якщо заглибитись в дослідження цього питання, справи зовсім не такі. Чомусь ніхто не наголошує на можливому знятті арешту та взагалі на статистиці такого скасування.

Можливо, окрім хизування, слід також забезпечити потужну та обґрунтовану доказову базу, за допомогою якої вдасться уникнути скасування арешту та повернення злочинного (не завжди) активу законному власнику.

З іншого боку, АРМА доречно було б публікувати більше інформації про фактичний стан справ з переданими в управління активами, зокрема щодо змісту судових ухвал, які у великій кількості випадків взагалі неможливо виконати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]