Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2020 13:50

Закупівля штанів, горошку та печінки у період карантину: випадково чи навмисно?

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

Що ж у дійсності закуповують замовники під виглядом боротьби з COVID-19?

17 березня Верховна Рада України приняла закон, який вивів з-під дії закупівлі товарів, робіт чи послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). За результатами такої закупівлі через систему Прозорро Замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю. Це означає, що замовники можуть лише публікувати звіти про укладений договір без тендеру та закуповувати необхідні товари для подолання коронавірусної хвороби. 

Щоправда, перелік товарів та послуг, які можна безтендерно закуповувати, був визначений Постановою Кабінету Міністрів. Ця постанова присвячена великому переліку товарів: лікарських засобів, медичних матеріалів, дезинфікуючих засобів, антисептиків, медичного обладнання тощо. 

Постанова є недосконалою, адже не враховує закупівлі товарів, які необхідні лікарню. Наприклад, постанова не дозволяє закуповувати окремі продукти харчування, але дозволяє укладати кейтерингові послуги, тобто з надання харчування пацієнтам хворим COVID-19 та медичним працівникам. Це означає, що якщо лікарня має свою столову з працівниками, яким  платить зарплату, то вона не може закупити продукти харчування. Ніби їжа, яка приїде за кейтеринговими послугами буде готуватися за інших обставин. 

Також постановою визначено можливість замовляти послуги з регулярних пасажирських перевезень, а сама організація перевезення пацієнтів хворих на СOVID-19 та медичних працівників не дозволяє закуповувати Бензин та дизель для заправки своїх же автомобілів. Ще один приклад – закупівлі послуг із аеропортового обслуговування повітряних суден, які задіяні для перевезення медичного майна та медичного обладнання в рамках протидії поширенню та боротьби в Постанові відсутні. 

Враховуючи це, замовники розпочали і закуповувати товари за спрощеною процедурою. За 1,5 місяця уклали понад 16 тис договорів на 2,4 млрд гривень. Пропоную ознайомитися з найцікавішими Замовниками, які скористалися звітуванням.  

Національна академія державної прикордонної служби ім. Богдана Хмельницького

Національна академія державної прикордонної служби закупила на суму понад 600 тис грн товарів, які не підпадають під перелік Постанови. Наприклад, телевізори Samsung, ноутбук Lenovo, послуги з ремонтів принтерів, на радіостанції, печінку свинячу, горошок та кукурудзу. У своєму коментарі, залишеному Антикорупційному штабі, повідомила що закупівлі з позначкою COVID-19 сталися випадково через технічний збій майданчика смарттендер. Про те, як ця технічна помилка пов’язана системою Прозорро нам досі невідомо. 

Слід зазначити, що двома закупівлями продуктів харчування академії зацікавилася Державна аудиторська служба, яка розпочала перевірку. 

Арбузинська селищна рада

На 2-му місці слід відмітити Арбузинську селищну раду, яка з позначкою COVID-19 закупила сантехніку, світильник, лічильник холодної води, мило, шпалери розетку, освіжувач повітря, ФУМ стрічку та інші товари необхідні для проведення ремонту. Ми припускаємо, що посадовими особами тендерного комітету були допущені помилки, адже загальна сума 30 закупівель становить 20 тис. грн. 

Ремонти

На 3-му місці слід відмітити усіх замовників, які укладають договори  з позначкою СОVID-19 на проведення ремонтних робіт. Наприклад, Великокісницька сільська рада уклала ремонти на поточний ремонт концертного залу будинку культури та закупила інші будівельні матеріали. Загалом за 3 місяці на ремонтні роботи було витрачено близько 5,2 млн гривень понад 20 договорів, серед яких рекордсменом стало Укренерго яке уклала договір на технічне переоснащення кабельної лінії зв’язку на 2,5 млн грн.

Висновок:

Ми припускаємо, що всі ці порушення сталися через помилки,  які допускають уповноважені особи при внесенні інформації систему Прозорро. Варто відмітити, що тенденція таких помилок йде на спад, і Замовники все менше допускають схожих помилок.  Додатковим фактором до уважності є введення в дію нових змін до закону “Про публічні закупівлі”, які набули чинності 19 квітня цього року. Тепер усі товари роботи та послуги, сума яких більше 50 тис грн повинні закуповуватися за спрощеним процедурою закупівлі, а не прямими договорами. 

Антикорупційний штаб детально аналізує усі закупівлі з COVID-19 і попереджає Замовників не допускати подібних помилок.

Проєкт фінансується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]