Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.05.2023 13:39

Цифровізація адмінпослуг – унікальна перспектива для зарубіжних інвестицій в Україну

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Рівень діджиталізації держави асоціюється з прозорістю та з певними гарантіями ведення бізнесу. Це для іноземних інвесторів мега важливий чинник, коли обирають країну, в яку хочуть вкласти свої гроші.

Війна триває. Як на мене, наразі надто багато різних чинників, щоб визначити формат її завершення. Однак це не означає, що Україна не може рухатися вперед. І може, і мусить.

За останній рік український народ довів, що він стійкий і спроможний долати виклики, незважаючи на обставини. Це і важливо, і цінно. На цьому підмурку, по-моєму, і варто закладати базу на майбутнє. Будь-яку країну створюють люди. З людей, їхньої віри, їхніх ідей, їхньої внутрішньої сили, щоб мріяти, щоб створювати, поліпшувати, — все починається.

Тому я бачу в Україні та українцях великий потенціал, який не можна ігнорувати.

Я пов'язана з Україною понад 15 років. І це не лише бізнес зв’язок. Я мешкала у Києві 6 років, у мене по всій країні багато знайомих та друзів. І я спостерігаю, як вона змінилася за цей період. Те, що дуже позитивно дивує, але водночас тішить за останні 3 роки, це рішення уряду робити державу цифровою. Я бачу в цьому великий шанс для України, щоб відірватися від минулих зразків та стандартів ведення бізнесу та життя загалом. І це шлях до Європи. І це шлях у майбутнє. Тому що цифровізація адміністрації, окрім прискорення процесів, впливає ще – як свого роду побічний ефект чи в даному випадку більше як додана вартість – на припинення корупції. Оскільки автоматично розривається ланцюжок особистих відносин між громадянином і чиновником, між бізнесом і чиновником, а сам процес – вже знеособлений – існує в більш просунутій формі і дає потрібний результат. І що важливо, всі дії і рішення віддзеркалюються в системі, а це означає, що їх досить складно поміняти і легко перевірити. Це по суті і часто, не зовсім усвідомлено, змінює mindset. А як кажуть філософи: все починається у нашій голові.

Сам факт створення у 2019 році нового Міністерства цифрової трансформації показує, що український уряд розуміє значну питому вагу у розвитку країни швидкого просування процесу цифровізації у державному управлінні. Наразі портал “Дія” пропонує більше 50 послуг для громадян, які можна оформити онлайн.

Варшава трохи попереду. У нас надається понад 300 таких послуг і багато з них – для бізнесу. Зараз Республіка Польща посідає одне з перших місць у ЄС за рівнем цифровізації держави. За даними звіту Агентства Європейського Союзу з питань мережевої та інформаційної безпеки (ENISA) за 2021 рік, Польща утримує 5-е місце в ЄС за загальним індексом цифровізації та 4-е місце за індексом кібербезпеки. Попри свою високу позицію в рейтингах, країна продовжує активно інвестувати у розвиток цифрової інфраструктури та державних електронних послуг, а також в освіту населення в цій сфері, тому що розуміє, що це має сенс з огляду як на покращення якості послуг, так і на підвищення ефективності адміністрації загалом. А за цим і бажаний результат — оптимізація адміністративних процесів та економія ресурсів.

Я сама в Польщі часто користуюся адміністративними послугами онлайн. Це економить і бізнесу і особисто мені як громадянці, багато часу і грошей, тому що не потрібно стояти в черзі, немає втрати часу на трансфери, немає зайвих нервів і немає залежності від настрою іншої людини, котра повинна розглянути або ухвалити потрібні нам рішення.

Виходячи з досвіду інших країн, де цифровізація державної адміністрації має високий рівень, вважаю, що Україна значно виграє, якщо звертатиме більше уваги на такі важливі елементи її просування як:

  • - розвиток мережевої інфраструктури, яка здатна забезпечити швидкий та стабільний доступ до Інтернету. Без інфраструктури будь-яка діджиталізація стає лише вузько доступною «фішкою», якою можна хвалитися, але не використовувати повноцінно задля реалізації основних цілей,
  • - заохочення інвестицій держави у нові технології через ведення податкових пільг та інших зручностей для підприємців, які хочуть вкладатися у сучасні технології. Мудра фіскальна політика держави є важливим інструментом стимуляції певних та важливих з погляду економіки напрямків. Чи варто нехтувати необхідними важелями?
  • - запровадження єдиних та зрозумілих юридичних правил на рівні держави, щоб залучити зарубіжних інвесторів та заохочувати розвиток нових технологій.

Варто також системно розширювати в країні технологічну освіту, щоб молоді люди набували потрібних навичок вже під час навчання у школі, а старші покоління мали легкий доступ до курсу та навчання у доступній формі.

Що цифровізація України означає для іноземних інвесторів? Рівень діджиталізації держави асоціюється напряму з прозорістю та з певними гарантіями ведення бізнесу. А це для іноземних інвесторів мега важливий чинник, коли обирають країну, в яку хочуть вкласти свої гроші. Перспектива ринку, прозорі та зрозумілі умови гри, безпека ведення бізнесу — три основні показники, що впливають на визначеність потенційного інвестора.

Оскільки світ вже давно став глобальним і в принципі кожен будь-якою мовою може знайти інформацію про умови та ризики ведення бізнесу в будь-якій країні, підприємці цим користуються.

В Україні потенційні інвестори найбільше побоюються незрозумілих їм правил гри та корупції. Тому, якщо Україна, попри війну, продовжуватиме свої концентрацію та зусилля на розширені та поглиблені цифровізації держуправління, покращуватиме  діловий клімат, вона тим самим створить середовище для великих зарубіжних інвестицій. І це є унікальна перспектива, яку можна й потрібно створювати вже зараз.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]