Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2016 11:07

Українська влада систематично порушує правила публічного управління

Український підприємець-ресторатор

В Україні відбувається криза державного управління. Крок за кроком йде згортання демократичних процесів. Це відбувається на всіх владних рівнях.

В Україні відбувається криза державного управління. Крок за кроком йде згортання демократичних процесів. Це відбувається на всіх владних рівнях. У Верховній Раді хочуть ухвалити неконституційні зміни до Основного Закону. Уряд своїми некомпетентними діями скомпрометував себе і повністю втратив довіру українців. У Києві хочуть призупинити розвиток місцевого самоврядування, відібравши у територіальних громад право на управління своїм містом.

Маловідома громадська організація «Наждак» намагається відтермінувати вибори до райрад Києва. Її представники звернулись з позовом до Окружного адміністративного суду  Києва з вимогою скасувати рішення Центральної виборчої комісії, яким було оголошено початок виборчого процесу. 27 січня 2016 року суддя Окружного адміністративного суду м. Києва  виніс ухвалу про забезпечення позовних вимог ГО «Громадський контроль «Наждак» шляхом призупинення рішення ЦВК про початок вибор ів.

Ці вибори є виключно важливими, вони повинні нарешті відновити в столиці реальне місцеве самоврядування, стати важливим етапом децентралізації, перерозподілити владні повноваження між центром і районами. Однак комусь дуже не хочеться ділитися владними повноваженнями. Схожі процеси ми вже спостерігали, і не раз. У результаті маємо загальнодержавну глибоку соціально-економічну кризу і військовий конфлікт на сході, що не припиняється. Влада чи не може, чи не хоче помічати проблемні місця. Якщо зараз не зупинити деструктивних дій, незабаром опинимося в ще більш скрутній ситуації.

Районні ради – це осередки самоврядування в районах столиці, що дозволять киянам самостійно вирішувати повсякденні проблеми районів та управляти майном і бюджетом своєї спільноти. Подібна практика багато років існує в Європі. Більшість місцевих питань мають вирішуватися на районному рівні. Лише окремі питання – на рівні мерії або інших органів влади. Більш того, відновлення райрад у столиці повністю відповідає Європейській Хартії місцевого самоврядування.

Спроба відтермінування виборів до райрад Києва, що призначені на 27 березня 2016 року, не має нічого спільного з демократичними нормами. Те, як в Києві маніпулюють виборами до райрад, неприпустимо в будь-якій іншій демократичній країні. Як і кілька років тому, суди беруть на себе занадто великі повноваження, увалюючи відверто політичні рішення. Ситуація нагадує політичну корупцію часів правління Януковича, коли Конституційний суд приймав абсолютно неконституційні рішення, якими розширював владні повноваження президента.

Намагання зупинити виборчий процес через посередництво судів не мають жодних правових наслідків і не можуть вплинути на хід виборчого процесу. Рішення про проведення виборів до райрад Києва, яке ухвалила Київрада минулого скликання, відповідає закону. ЦВК, відповідно до закону, оголосила про початок виборчого процесу. Немає підстав їх відкладати. Саме Центральна виборча комісія наділена повноваженнями з підготовки і проведення виборів депутатів місцевих рад в порядку та в межах, встановлених законами України.

Прикро спостерігати, коли мер Києва, який першим має бути зацікавленим у децентралізації як інструменті в розвитку демократії в столиці європейської держави, робить суперечливі заяви.  Його заява про те, що є загроза дублювання  повноважень при відновленні райрад і тому потрібно доопрацювати закон про місцеві вибори та чітко визначити їх повноваження, є відвертою некомпетентністю.

Спроба відтермінувати вибори – це намагання зберегти владну вертикаль управління, фактично зберегти колишню корумповану систему, коли кияни не мають можливості впливати на рішення місцевих органів влади. Розподіл коштів між районами і вирішення проблем відбувається вибірково і часто несправедливо. При цьому голови райдержадміністрацій, яких призначає президент, не можуть діяти самостійно і ніяк не підконтрольні громадам.

Питання становлення, розвитку, вдосконалення місцевого самоврядування в Україні є одним з найбільш важливих на шляху її формування як демократичної, соціальної, правової держави. Одним із найбільш складних питань є конституційно-правов ий статус райрад у містах. Особливо, що стосується Києва. Діяльність органів місцевого самоврядування в столиці України регулюється Конституцією України, а також законами « Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про місцеві державні адміністрації».

Практика організації та функціонування місцевого самоврядування в Києві, побудови механізму взаємодії між загальноміськими та районними суб’єктами місцевого самоврядування, а також органами виконавчої влади вказує на його суперечливий, конфліктний та громіздкий характер. Насамперед, з точки зору правового забезпечення прав та належного представництва інтересів територіальної громади Києва та громад районів, гарантування стабільної і зваженої роботи всього механізму публічної влади у столиці.

Це створює певну правову колізію при управлінні районами в Києві. З одного боку, згідно частини п’ятої статті 140 Конституції України питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад. З іншого, Київ має спеціальний статус, який визначається відповідним законом і регулює діяльність райрад. Насамперед, ці особливості пов’язані з тим, що в Києві поряд з районними радами (у разі їх утворення), в імперативному порядку утворюються районні у місті державні адміністрації.

Щоб ліквідувати ці суперечності, наприкінці 2015 року фракцією «Об’єднання «Самопоміч» у Київраді був поданий проект рішення щодо розширення  повноваження районних рад Києва « Про внесення змін у додаток до рішення Київської міської ради від 23 липня 2015 року «Про управління районами міста Києва» . Документом пропонується надати райрадам такі повноваження: формування власних бюджетів та їх виконання, формування соціально-економічних програм, управління майном та комунальними підприємствами, що знаходяться в їх підпорядкуванні, міжрайонні кооперації. Його прийняття та реалізація сприятиме відновленню цілісної та збалансованої системи місцевого самоврядування в Києві; забезпеченню ефективного здійснення районними радами своїх повноважень на користь мешканців міста; загальному підвищенню ефективності функціонування інституту місцевого самоврядування; підвищенню довіри до інститутів місцевого самоврядування з боку громади Києва та потенційних інвесторів.

Хочу зазначити, що проект про розширення повноважень райрад уже розглянутий кількома постійними комісіями міськради і підтриманий комісією з питань регламенту та депутатської етики та комісією з питань дотримання законності, правопорядку та запобіганню корупції. Робоча група бюджетної комісії працює над  питанням про розподіл бюджетів між центром і районами. Департамент з комунальної власності має доручення скласти перелік об’єктів, які можна передати у власність райрад.

Наша фракція переконана, що немає альтернативи проведенню виборів у райради у визначені строки. Нашу позицію підтримала низка політичних сил, разом з якими ми виступили із спільною заявою до Президента України вжити негайних заходів та не допустити подальших спроб зірвати виборчий процес. А також забезпечити право громадян України обирати органи місцевого самоврядування в місті Києві.

1 лютого представники демократичних політичних сил спільно подали документи про реєстрацію членів районних у місті Києві виборчих комісій до Центральної виборчої комісії. У відповідності до вимог Закону України «Про місцеві вибори» ЦВК зобов’язана до 7 лютого прийняти рішення, яким сформує новий склад районних в місті Києві виборчих комісій (ТВК).

У випадку неприйняття ЦВК вищезгаданого рішення в строки, передбачені законом, «Об’єднання «Самопоміч» звернеться до суду з вимогою визнати бездіяльність ЦВК і зобов’язати  ЦВК прийняти рішення про формування складу районних ТВК.

Хочу підкреслити: українська правляча верхівка систематично порушує принципи публічного управління, що призводить до падіння довіри до органів влади серед населення. Держава перебуває в глибокій системній кризі, і цей стан сьогодні є перешкодою для національної безпеки. Слабка, корумпована, нездатна до рішучих реформ українська влада – це головний козир ворога, який ставить собі за мету знищення країни. Ми повинні зробити все можливе, щоб не дати цим процесам розгортатися. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]