Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2022 18:47

Спрощення порядку подання інформації для фінмоніторингу

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Що тепер зміниться для бізнесу?

06.09.2022 р. було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб» № 2571–IX (Закон № 2571).

Прийнято його було на основі проєкту Закону України № 6320 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу».

Завдяки Закону № 2571:

— бізнесу стане простіше та швидше подавати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань,

— підвищиться ефективність проведення фінансового моніторингу.

На деякі положення хочу звернути вашу увагу, а саме:

Юридичним особам поставлено в обов’язок мати актуальну інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) та структуру власності.

Юридичні особи, що є учасниками інших компаній, зобов’язані за запитом такої компанії надавати інформацію про КБВ, а також зобов’язані самостійно та своєчасно (упродовж 5 календарних днів) повідомляти компанію про зміни в структурі власності такої юридичної особи. Водночас компанія впродовж 30 робочих днів повинна внести до ЄДР зміни у відомості про КБВ.

Зі структурою власності, форма якої затверджується уповноваженим органом, ми вже знайомі, а от методологія визначення КБВ — стане в пригоді, що надасть певні індикатори чи класифікатори, що спростять визначення юридичною особою КБВ.

У разі виявлення невідповідності в ЄДР інформації щодо КБВ, Закон № 2571 містить імперативні положення щодо актуалізації такої інформації — тобто власники повинні будуть оновити всі потрібні дані. Якщо буде неможливо підтвердити чи верифікувати дані — відомості про КБВ виключаються з ЄДР.

Фактично, Законом № 2571 передбачено розширення інформації про КБВ у ЄДР, а саме, — за даними ЄДР можна прослідкувати весь ланцюжок власників. Разом з тим підтримання його актуальності покладено на юридичну особу та юридичну особу — учасника.

Зміни, передбачені Законом № 2571 спрощують верифікацію клієнта та підвищують ефективність здійснення первинного фінансового моніторингу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]