Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.10.2022 19:37

Новий порядок інформування про бенефіціарів

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Що треба зробити бізнесу - поради від юриста

1,5 року тому ми вперше заговорили про нові вимоги до прозорості українського бізнесу. Підприємці були змушені розробити структуру власності компанії, указавши всіх бенефіціарів і інші підприємства в Україні та за кордоном, пов’язані з бізнесом.

З 29 грудня 2022 року цей порядок буде оновлено. Які саме зміни відбулися та до чого варто приготуватися власникам бізнесу — розповів у своїй колонці далі.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб» від 06.09.2022 р. № 2571–IX (Закон № 2571) було внесено зміни до низки Законів України у сфері регулювання відносин щодо інформування про бенефіціарів, а саме:

— Закон України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР (Закон № 85/96);

— Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361–IX (Закон № 361);

— Закон України «Про банки й банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121–III (Закон № 2121);

— Закон України «Про нотаріат» від 02.09.93 р. № 3425–XII (Закон № 3425);

— Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 р. № 5076–VI (Закон № 5076);

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755–IV (Закон № 755).

Публікація Закону № 2571 відбулась 29 вересня 2022 року в «Голосі України». Закон № 2571–IX набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, тобто з 29 грудня 2022 року.

Навіщо прийняли Закон № 2571:

— спростити подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників і структуру власності юридичними особами, що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань,

— прискорити перевірку поданих відомостей,

— створити систему методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності. Фактично, зміни, внесені Законом № 2571, перезавантажують процедуру подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Акцентуємо увагу на деяких змінах, а саме:

1. З’явилася можливість подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) в електронній формі із застосуванням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Водночас паперова (відома нам) форма подання залишається як альтернативна. Подання в електронній формі дозволить застосовувати механізм автоматичної перевірки відомостей про особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником.

2. В ЄДР буде міститься інформація про КБВ юридичної особи, у тому числі КБВ її засновника, якщо засновник — юридична особа.

3. Змінами було прибрано статтю 171 Закону № 755, яка наразі регулює підтвердження відомостей про КБВ юридичної особи. Водночас введено норму, відповідно до якої: у разі зміни КБВ юридичної особи державна реєстрація змін до відомостей про КБВ юридичної особи проводиться впродовж 30 робочих днів із дня виникнення таких змін.

4. Документи, які раніше посвідчувалися виключно нотаріально, можна буде подавати із посвідченням кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

5. Під час реєстрації повинні подаватися:

— структура власності за формою та змістом, визначеними законодавством;

— витяг, виписка чи інший документ із торговельного, банківського, судового реєстру юридичної особи — нерезидента (засновник юридична особа — нерезидент);

— копія документа (нотаріально засвідчена або засвідчена КЕП особи), що посвідчує особу та підтверджує громадянство (підданство) особи;

6. Засвідчення (нотаріальне або із застосуванням засобів КЕП) копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, має здійснюватися не раніше ніж за 90 днів до дня подання документа для проведення державної реєстрації.

7. Підвищено відповідальність за невиконання вимог законодавства щодо подання інформації про КБВ.

З огляду на те, що реєстраційні дії мають заявочний характер, — бізнесу необхідно оновити інформацію щодо КБВ і, після набрання змін, потрібно буде привести інформацію у відповідність до вимог Закону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]