Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2012 15:57

Технології, які дозволяють заробляти на експлуатації будівель

Засновник "Медіа-Трейд Україна"

В Україні зростає інтерес до застосування інноваційних технічних та енергоефективних технологій у будівництві. Такі будинки давно вже здобули «народну» назву «розумні» будинки, в яких обладнання та прилади, якими оснащені квартири, самі працюють на енергоз

В Україні зростає інтерес до застосування інноваційних технічних та енергоефективних технологій у будівництві. Такі будинки давно вже здобули «народну» назву «розумні» будинки, в яких обладнання та прилади, якими оснащені квартири, самі працюють на енергозбереження, навіть за умови, що господар квартири не дуже дбає про це. Таким чином, при будівництві застосовують сучасні технології, які дають змогу економити кошти самого власника квартири. Йдеться про обладнання квартир датчиками руху, інженерних систем датчиками автоматичної підтримки оптимальної температури і т.д.

Крім економії коштів на експлуатацію будівель, новітні технології можут створити умови для отримання забудовником або власником приміщення додаткового прибутку від об'єктів нерухомості.

За словами будівельних компаній, у «розумних» будинках квартири обладнують приладами обліку споживання електроенергії, гарячої та холодної води. У кожному під'їзді житлового будинку є і лічильник споживання теплової енергії. Втім, говорячи про ефективне використання енергії, необхідно розуміти, що настав час для впровадження якісно інших технологій споживання, які несуть в собі велічезний потенціал для девелоперів. Але більшість прогресивних технічних новинок досі практично не використовуються в Україні.

Серед цікавих інновацій варто зазначити медіа-фасади, що дозволяють перетворити стіни будівель у рекламні та інформаційні носії, системи спрямованого звучання, дизайнерські кубічні Microtiles, які можут буті зібрані в інформаційні носії різної форми, системи управління комунікаціями і багато іншого. Крім простої економії, в нерухомості потрібно застосовувати технології, які підвищують інтерес і комфорт покупців и орендарів торгових центрів. Притому, технічні нововведення можут не тільки зацікавлювати або дивувати, але й приносити реальні доходи власнику будівлі.

Необхідність ІТ-інновацій, автоматизації будівлі, а саме контроль і регулювання використання електроенергії, вентиляції, оргтехніки, тощо несе в собі високий потенціал економії коштів - від 5 до 30%, і окупається за період від 1 до 5 років. Тому автоматизація споживання енергоресурсів в будівлях не тільки швидко окупається, але й покращує імідж таких об'єктів, збільшує їх додану вартість на ринку нерухомості.

Однак, в Україні подібні технології практично не застосовуються. Пояснюється це порівняно низьких цінами на енергоресурси, невиправдано завищеною вартістю інноваційніх технологій, а також, і це головне, відсутністю розуміння необхідності такої економії як серед споживачів, так і серед фахівців. Обладнати будівлю за принципами високотехнологічності та економії - справа досить дорога, але «розумні» будинки - це наше майбутнє.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]