Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2016 13:02

Мета великих перестановок Путіна

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Найбільш цікавими є ліквідація Кримського федерального округу, зміна губернатора Севастополя та відставка Михайла Зурабова з посади посла РФ в Україні.

Вчора в Російській Федерації відбулася одна з найбільших за останні роки перестановка владних кадрів. Було змінено голову Федеральної митної служби, ряд губернаторів та повноважних представників президента у федеральних округах. Але серед них відбулися й такі, що стосуються безпосередньо України – ліквідація Кримського федерального округу та відправка посла РФ в Україні Михайла Зурабова у відставку.

Загалом, варто зазначити, що існує декілька причин цих різких кадрових змін. По-перше – це посилення силового сектору держави, оскільки на посади губернаторів Калінінградської та Ярославльської областей Володимир Путін призначив вихідців з ФСБ та ФСО (Федеральна Служба Охорони). У такий спосіб російський президент також зробив крок у бік посилення як власних «кордонів», так і «тилів». По-друге – підготовка до виборів у Державну Думу РФ, які мають відбутися 18 вересня 2016 року. Власне з цим пов’язані, наприклад, відставка губернатора Кіровської області Нікіти Бєлих, який став фігурантом корупційного скандалу, а також перестановки деяких повноважних представників президента у федеральних округах. З огляду на номінальний характер даної посади, до неї ставляться як до своєрідного заслання, проміжної ланки в політичній кар’єрі або як до поступового відходу на пенсію. Але не варто недооцінювати цей інститут, оскільки саме за його допомогою президент РФ здійснює моніторинг ситуації на місцях.

Найбільш цікавими є ліквідація Кримського федерального округу, зміна губернатора Севастополя та відставка Михайла Зурабова з посади посла РФ в Україні. Перша є відображенням поступової інкорпорації півострова до складу «імперської» структури Росії та зниженням його значення для Москви. Друга подія є своєрідним продовженням попередньої і засвідчила наявність певної політичної нестабільності в Криму. Для Володимира Путіна дискусія навколо проведення референдуму щодо прямих виборів губернатора Севастополя є неприпустимою. Тому «заслання» Сергія Мєняйла на посаду повноважного представника президента в Сибірський федеральний округ стало закономірним.

Наступником Михайла Зурабова на посаді посла РФ в Україні імовірно стане Михайло Бабич – повноважний представник президента у Приволзькому федеральному окрузі та виходець із силових структур. Внаслідок цього варто очікувати можливих змін російської політики по відношенню до конфлікту на Донбасі, оскільки Бабич – сильний та досвідчений політичний гравець, який використовувався Володимиром Путіним для «наведення порядку» в декількох регіонах РФ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]