Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2015 18:09

Чим загрожує податкова недореформа?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Сьогодні були ухвалені зміни до Податкового кодексу, які є наслідком компромісу між урядовим та парламентським проектами податкової реформи. Занадто різні бачення податкового майбутнього країни двох гілок влади призвели до того, що новий бюджет фактично ді

Сьогодні були ухвалені зміни до Податкового кодексу, які є наслідком компромісу між урядовим та парламентським проектами податкової реформи. Занадто різні бачення податкового майбутнього країни двох гілок влади призвели до того, що новий бюджет фактично діятиме не на новій, а на злегка оновленій податковій базі.

На перший погляд здається, що і на тому добре, адже компроміс знайдено, а значить, країна матиме бюджет, що дозволить отримати довгоочікуване зовнішнє фінансування. З тактичної точки зору, все правильно. Однак внесення певних змін до Податкового кодексу – це ще не податкова реформа. Парламентарії та урядовці погодилися перенести розробку останньої на наступний рік, відтак реформа вступить в силу в кращому разі не раніше 2017-го.

Чому це погано? Річ у тім, що бізнес вкрай негативно реагує на будь-яку непередбачуваність. Тому нестабільність в оподаткуванні (в Україні зміни до податкового законодавства приймалися майже 30 разів) вкрай негативно впливає на розвиток підприємництва та, звісно, відлякує іноземні інвестиції. Жодна компанія не вкладатиме капітали в країну, де податкова політика змінюється по декілька разів на рік, не говорячи вже про те, що в подібних умовах бізнесу значно комфортніше в тіні.

Тож поки уряд і парламент відстоюють кращий, на думку кожної зі сторін, варіант податкової реформи, виступаючи за створення кращих умов для бізнесу та інвестицій, сама тривалість і дискусійність цього процесу вже є одним з вагомих негативних чинників розвитку підприємництва і залучення інвестиційних активів у вітчизняну економіку. Чим довше ми вирішуємо, як детінізувати економіку податковими стимулами, тим більше економіка ховається в тіньовий сектор від невизначеності законодавців. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]