Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2015 13:26

Вразливість податкової реформи

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Новий проект податкової реформи, який розроблявся відповідно до вимог МВФ, передбачає внесення змін в оподаткуванні аграріїв. Зокрема, мова йде про дострокове скасування спрощеного режиму оподаткування для сільського господарства.

Новий проект податкової реформи, який розроблявся відповідно до вимог МВФ, передбачає внесення змін в оподаткуванні аграріїв. Зокрема, мова йде про дострокове скасування спрощеного режиму оподаткування для сільського господарства. Звістка про такі нововведення стала шоком для представників українського АПК, які побачили у реформах відверту загрозу для життєздатності агросектору. За підрахунками Мінагрополітики, скасування спеціального режиму оподаткування призведе до збитків на суму 20 млрд гривень, що стане величезним ударом для галузі, особливо для середніх та малих підприємств. Дрібні фермерські господарства та сімейні ферми стануть нерентабельними, а інвестиційна привабливість АПК знизиться на 30%.

З другого боку, наші зобов’язання перед МВФ вимагають скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників. Такі кроки повинні збільшити надходження у державний бюджет шляхом, перш за все, збільшення податкового навантаження на великі агрохолдинги. Але треба визнати, що для малих господарств це навантаження може виявитися не підйомним. Відтак ми маємо враховувати всі ризики майбутніх податкових змін. Реформа має бути збалансованою, щоб не знищити вщент аграрний сектор, який наразі виступає флагманом української економіки. Перед урядом, парламентом та громадськістю стоїть завдання прийти до компромісного рішення, яке влаштує всі сторони.  

В найближчий час в парламенті буде розглянуто два варіанти реформи податкової системи - підготовлених відповідно парламентським комітетом та урядом. Розглянувши обидві пропозиції, ми повинні визначитися, які саме зміни треба внести у податкове законодавство. Сучасні економічні умови змушують нас маневрувати між вимогами МВФ та необхідністю збереження потенціалу українського агросектору. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]