Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2015 13:26

Вразливість податкової реформи

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Новий проект податкової реформи, який розроблявся відповідно до вимог МВФ, передбачає внесення змін в оподаткуванні аграріїв. Зокрема, мова йде про дострокове скасування спрощеного режиму оподаткування для сільського господарства.

Новий проектподаткової реформи, який розроблявся відповідно до вимог МВФ, передбачаєвнесення змін в оподаткуванні аграріїв. Зокрема, мова йде про достроковескасування спрощеного режиму оподаткування для сільського господарства. Звісткапро такі нововведення стала шоком для представників українського АПК, якіпобачили у реформах відверту загрозу для життєздатності агросектору. Запідрахунками Мінагрополітики, скасування спеціального режиму оподаткуванняпризведе до збитків на суму 20 млрд гривень, що стане величезним ударом длягалузі, особливо для середніх та малих підприємств. Дрібні фермерські господарствата сімейні ферми стануть нерентабельними, а інвестиційна привабливість АПКзнизиться на 30%.

З другого боку,наші зобов’язання перед МВФ вимагають скасуванняспеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарськихтоваровиробників. Такі кроки повиннізбільшити надходження у державний бюджет шляхом, перш за все, збільшенняподаткового навантаження на великі агрохолдинги. Але треба визнати, що длямалих господарств це навантаження може виявитися не підйомним. Відтак ми маємовраховувати всі ризики майбутніх податкових змін. Реформа має бутизбалансованою, щоб не знищити вщент аграрний сектор, який наразі виступаєфлагманом української економіки. Перед урядом, парламентом та громадськістюстоїть завдання прийти до компромісного рішення, яке влаштує всі сторони. 

В найближчий часв парламенті буде розглянуто два варіанти реформи податкової системи -підготовлених відповідно парламентським комітетом та урядом. Розглянувши обидвіпропозиції, ми повинні визначитися, які саме зміни треба внести у податковезаконодавство. Сучасні економічні умови змушують нас маневрувати між вимогамиМВФ та необхідністю збереження потенціалу українського агросектору. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи