Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2015 13:34

Мораторій на перевірку бізнесу

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Вчора Верховна Рада прийняла рішення про подовження мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу, обмеживши проведення планових заходів із здійснення державного нагляду за діяльністю підприємств. Такий крок показав, що держава готова підтримувати ро

Вчора Верховна Рада прийняла рішення про подовження мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу, обмеживши проведення планових заходів із здійснення державного нагляду за діяльністю підприємств. Такий крок показав, що держава готова підтримувати розвиток бізнесу в Україні шляхом спрощення процедур контролю та усунення зайвих бюрократичних процедур.  Мінімізація контактів підприємців з чиновниками сприяє усунення корупційної складової їх діяльності, тим самим підвищуючи довіру бізнесу до держави.

Такі позитивні зрушення у взаємовідносинах бізнесу та держави, звичайно, є великим поступом. Однак потрібно об’єктивно оцінювати перспективи нововведень та не поспішати робити остаточні висновки. Мораторій на перевірки може мати дві сторони - як усунення корупції та спрощення процедур ведення бізнесу, так і розвиток тіньових схем у цій сфері.  Крім того, перевірка підприємств за згодою та рішенням Кабміну і суду без чіткого регламентування цих процедур як і раніше викликає побоювання з боку підприємців.

Ризики, які мають місце навіть за умови  усунення перевірок контролюючих органів, переконують: дерегуляція бізнесу повинна проводитися поступово. Повинна бути випрацювана чітка процедура контролю замість його повного усунення. Допоки діє мораторій, треба проводити реформу законодавства щодо регулювання підприємницької діяльності. Сучасні умови вимагають, щоб перевірок ставало менше, але вони, у свою чергу, були якісними та усували як корупціогенні чинники, так і можливості тінізації бізнес-структур. Тому час дії мораторію має бути не лише перепочинком підприємців від надокучливих чиновників, а, насамперед, майданчиком для розробки якісних механізмів взаємодії держави та бізнесу.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]