Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2021 16:48

"Укрзалізниця" буде забезпечена електроенергією до кінця 2022 року по достойній ціні

Директор ТОВ "Енерго Збут Транс"

Як пройшов перший спеціальний аукціон по закупівлі електроенергії для потреб АТ "Українська залізниця" в державної генерації

Вчора, 30 вересня, відбулася знакова подія – була проведена спеціальна сесія аукціону по закупівлі електроенергії для потреб АТ «Українська залізниця» та був заключений масштабний контракт між найбільшим виробником електроенергії НАЕК «Енергоатом» і національним перевізником АТ «Українська залізниця».

Обставини двостороннього договору наступні – контракт заключено на період до кінця наступного 2022 року. Загальна сума контракту – вартість закупівлі з ПДВ і комісією Української енергетичної біржі складає 6 554 769 364 грн. Достатньо велика сума. При цьому, результатом закупівлі буде економія мільярдів гривень АТ «Українська залізниця».

Економію можна обраховувати залежно від середньозваженої ціни по РДН і РДД. Так наприклад, якщо орієнтуватися на середню ціну за РДН в минулому місяці, то в жовтні економія складатиме 300 млн. гривень. Якщо, відштовхуватися від вартості в вересні, то орієнтовна загальна економія за всією сумою контракту складатиме більше 4 мільярди гривень.

Загалом вартість мВт/год електроенергії за цим договором складає 1105 грн без ПДВ. Це дуже гарна ціна – майже в два рази дешевше за ту ціну яка є на ринку. Повторюся, економію можна обрахувати залежно від зміни середньозваженої ціни. Проте, залежно від того, що значна частина генерації в Україні та Європі залежить від вартості енергоресурсів – вугілля і газу, а вартість цих ресурсів останні дні б’є рекорди (газові ф’ючерси оцінюються вище 1200$, вугілля близько 200$), економія буде тільки збільшуватися.

Підсумки спеціального аукціону з продажу електроенергії «Енергоатомом» для АТ «Українська залізниця», за результатами якого національний перевізник отримав дуже вигідну ціну, викликав жваве обговорення на тему, можливого продажу частини цього обсягу іншим споживачам. Позицію трейдерів можна зрозуміти, адже вони переживають з приводу втраченої вигоди, зважаючи що ціна на РДН і РДД збільшилася в порівнянні з тими довгостроковими контрактами які вони мали.

Проте, навіть сама ймовірність перепродажу неможлива, адже це прямо заборонено Змінами до Постанови Кабінету міністрів про проведення спеціальних аукціонів з продажу електричної енергії.

Зрештою, приємно від того, що національний перевізник АТ «Українська залізниця», послугами якого користуються великі українські комерційні структури та виробники, отримав можливість зекономити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]