Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2024 09:32

Боротьба з відмиванням грошей: як ЄС допоможе Україні протидіяти корупції

Керуючий партнер, співвласник компанії з інвестицій InCo home

Зусилля щодо захисту громадян й фінансової системи ЄС від відмивання грошей і фінансування тероризму виходять на новий рівень. Ці кроки також матимуть наслідки для України.

Європейська Рада та парламент наприкінці січня досягли попередньої угоди, щодо пакета заходів для боротьби з відмиванням грошей. Ці кроки також матимуть наслідки для громадян України, які з 2014 року придбали нерухомість у ЄС, мають у власності криптовалюту або є покупцями коштовностей, предметів розкоші тощо. Проблеми виникнуть, якщо такі покупки були частиною операцій по легалізації незаконних доходів. Також відтепер вже замало простого бажання та ресурсів купити вартісні речі, треба ще пройти ускладнену перевірку, що ці операції не мають корупційної складової.

За статистикою щороку відмивається від 2% до 5% світового ВВП (близько 2 трлн дол.) при цьому тільки 0.1% операцій вдається зупинити. ЄС має дещо кращі показники з 1% (183 млрд) від ВВП, що припадає на відмивання грошей. Даних про те наскільки ефективна Європа в боротьбі з цим явищем відсутні, але варто зауважити, що навіть якщо цей показник значно кращий за середній, то все одно мова йде про незначний обсяг.

Це змушує європейські інститути активно займатись розбудовою нової системи щодо боротьби з відмиванням грошей, а остання угода стає її невіддільною частиною. Очікується, що вона покращить спосіб організації та спільної роботи національних систем на цьому шляху.

Так угода розширює перелік суб’єктів AML системи. Нові правила охоплять більшу частину криптосектору, змусивши всіх постачальників послуг криптоактивів проводити належну перевірку своїх клієнтів. Це означає, що їм доведеться перевіряти факти та інформацію про своїх клієнтів, а також повідомляти про підозрілу діяльність. Також згідно з угодою, учасники повинні будуть застосовувати заходи належної перевірки клієнта при здійсненні операцій на суму від 1000 євро. Крім того, запроваджені спеціальні посилені заходи належної перевірки транскордонних кореспондентських відносин для постачальників послуг криптовалютних активів.

Іншими секторами, яких торкнеться належна перевірка клієнтів і зобов’язання щодо звітності, будуть торговці предметами розкоші. Йдеться про дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби, годинники тощо. Суб’єктами AML також стануть торговці розкішними автомобілями, літаками та яхтами, а також предметами мистецтва.

Рада та парламент ЄС також зобов'язали кредитні та фінансові установи вживати посилених заходів в ділових відносинах з заможними особами.

Також черга дійшла й до готівки. В ЄС встановлено максимальний ліміт у 10 000 євро. До цього не було єдиного ліміту для всіх країн, він був або зовсім відсутній в окремих членів ЄС, деякі країни мали посилений моніторинг, а загалом кожен визначав цей момент на власний розсуд. Згідно з попередньою угодою, суб’єкти первинного фінансового моніторингу повинні будуть ідентифікувати та перевірити особу, яка здійснює епізодичні операції готівкою від 3 000 до 10 000 євро. (раніше рекомендація була 15 тис.).

Але найцікавіше, це передбачена угодою обов'язкова реєстрація бенефіціарної власності всіх іноземних осіб які володіють нерухомістю, зі зворотною дією, тобто з 1 січня 2014 року. А щоб полегшити розслідування незаконних схем із залученням нерухомого майна, документ гарантує, що реєстри майна будуть доступні для компетентних органів через єдину точку доступу, надаючи, наприклад, інформацію про ціну, тип власності, історію та обтяження, такі як іпотека, судові обмеження та право власності.

З огляду на ці зміни, можна вже зараз зробити прогноз, що чекатиме та ускладнить життя вітчизняним недоброчесним чиновникам або підприємцям.

Інформація про фінансові події та покупки з 2014 року на території ЄС стане прозорою і доступною, в тому числі для засобів масової інформації. Тому бізнесу який агресивно використовував податкову оптимізацію (а вона також є складовою у відмиванні коштів) варто очікувати нових несподіваних поворотів. Якщо буде доведено участь у відмиванні коштів нерухомість конфіскують, а залучені особи нестимуть відповідальність. Дорогі машини, прикраси та інші предмети розкоші стануть малодоступними для українських чиновників через складнощі нових умов придбання. Крипта втрачатиме свою широко завойовану популярність серед отримувачів хабарів і схожих суб’єктів відмивання грошей. Цікаво буде спостерігати як скорочуватиметься доля цього активу в деклараціях чиновників всіх рівнів. Покупка апартаментів, готелей та інших подібних об'єктів в Австрії, Німеччині, Хорватії, Болгарії та інших країнах ЄС стає практично недоступною для українських підприємців, яким посміхнулася доля на тендерах, наприклад, Міноборони. А продаж куплених раніше, перетвориться на складний процес доведення відсутності ознак відмивання коштів при купівлі. І неважливо коли така покупка відбулася. Хіба що дещо легше буде тим, хто встиг відмити свої кошти до 2014 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]