Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.05.2024 17:19

Будівництво останній притулок капіталу

Збереження великих грошей у новому будівництві – це класика, ось сьогодні якраз про це.

Господарі великих грошей, інвестори, а також у разі необхідності "узаконити / відмити / передати у спадок" гроші, будівництво є одним з найнадійніших і дає гарантовану можливість як збереження, так і примноження свого капіталу. Через будівництво можна передати у спадок надалі гроші спадкоємцям не просто в папірцях, а в реальному “білому” активі. 

Тому будівництво це один із найпривабливіших напрямків.

Попит на житлову, комерційну нерухомість залишається стабільно високим, попри військові дії, оскільки будівельний сектор стійкий до економічних потрясінь. А зведення нових будівель та будівельних об'єктів забезпечує довгострокові перспективи зростання їх вартості. 

Також будівництво є драйвером розвитку: 

- створюючи робочі місця;

- стимулюючи відповідні галузі економіки. 

Тяглових коней економіки на сьогодні небагато кілька, одна з них це будівництво: до якої входить лісова промисловість; металообробка та ін. 

Будівництво з'їдає значну частину лісу, металу металургійних комбінатів та заводів. Будівництво, суміжні галузі - це один із головних роботодавців. Зупиниться будівництво – кінець усьому. Звідси кардіо відсотки, кардіо іпотека від держави та приватних банків. Без будівництва луснуть цілі галузі. Тому як молитва звучить: будівництво іпотека, іпотека та будівництво. 

Заради справедливості, цей самогонний апарат, де банки потрібні лише для перекачування ліквідності в нерухомість, змонтований не тільки в нашій державі. А низькі ставки за іпотечними кредитами продовжують стимулювати попит. 

Саме тому у т.ч. уряд активно підтримує будівництво, зокрема як інструмент подолання кризових ситуацій. Сфера будівництва займає 14 місце серед усіх галузей рейтингу топових підприємств України, які потрапили до Індексу Опендатабота. 

А ось ховати гроші (вкладати) у щось інше, наприклад у біткоїни – страшно, що знецінитись можуть та є ще “новизна” такого способу, для особи яка звикла до матеріальних відображень грошей, а не до віртуального. 

Інфляція – теж робить свою справу. Тому біжать гроші в нерухомість (особливо незаконні). Адже будівництво нікуди не втече. Будівництво надійніше за біржу. Будівництво – замінює банківський депозит. Будівництво - останній притулок капіталу, де він розраховує відсидітися.

ВІДЕО У ТЕМУ: РЕКОНСТРУКЦИЯ САРАЯ В СТО, МАГАЗИН, КАФЕ

А тепер давайте по суті:

Знаєш на скільки відсотків збільшується ціна готового житла у новобудові порівняно з вартістю на етапі будівництва?

Правильна відповідь – на 40-70% (за середнього терміну будівництва 1-2 роки).

Скільки це буде працювати за стагнуючих зарплат? 

Поки що будуть великі гроші як у фізичних, так і юридичних особах, тобто. капіталістична організація суспільства. Тільки тоді цей механізм збереження капіталу припинить існування. Як сам бачиш, як мінімум у найближчі десятиліття тенденція на зміну соціального устрою відсутня.

Як уникнути ризиків під час інвестування в новобуд? 

Тут потрібен комплексний підхід із наступних складових:

- підключити адвоката з будівництва для юридичного аналізу: - забудовника; дозвільних документів на будівництво та землю; проєктної документації тощо;

- порядок оплати;

- які документи отримає на руки замовник після оплати та введення в експлуатацію;

- і т.д.

ВІДЕО БОНУС: ЗАЩИТА ПРОТИВ ЗАХВАТА ЧЕРДАКОВ В МНОГОКВАРТИРНОМ ДОМЕ

Чи потрібно підтвердження замовником джерела походження грошей на будівництво?

Не потрібно. Також дієвий механізм, коли будуєш власними силами (власними матеріалами) або підключаєш підрядників, субпідрядників. Потім відображаєш, що загальна вартість будівництва становить 10 млн. грн. А надалі продаєш квартири у будинку на 40 млн. грн., тим самим 10 млн. грн трансформував у законні “білі” 40 млн.   

У будь-якому випадку не складе труднощів під “білий" бюджет будівництва "підігнати" реальний бюджет, адже будівництво - це зазвичай договірні правовідносини між підрядниками (субпідрядниками), а тому цифри можна вказати ті які треба замовнику будівництва.

Бронювання землі під майбутнє будівництво із подальшим переходом права власності чи оренди на землю?

Так, будівництво це хороший спосіб придбання права землю, т.к. за законодавством переважне право на землю має власник нерухомості, яка перебуває на цій землі.

Рейдерство будівництва?

Буває й таке, але як сам розумієш, рейдерять те майно, яке власник неспроможний захистити, тобто не має грошового, адміністративного ресурсу, зв'язків для реального та ефективного захисту. Тому немає рейдерства хаотичного у розрізі будівництва, оскільки цьому етапу передує етап аналізу, хто є власником будівництва та для кого будується. 

ВІДЕО У ТЕМУ: ВНЕПЛАНОВАЯ ПРОВЕРКА СТРОИТЕЛЬСТВА / ПОМОЩЬ СУДА 

Корупція допомагає у будівництві?

Так, для тупикових ситуацій або прискорення проходження дозвільних документів - корупція підходить на ура. У тому числі для мінімізації ризиків під час призначення та проведення будівельних та інших перевірок.

ПІДСУМОК: будівництво це на сьогодні реальна і дієва можливість для збереження великих грошей, тому й будують, на підтвердження цього оглянись навколо у великих містах, та побачиш будівельний бум!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи