Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2023 15:35

Скасування заочного рішення 2012 року і відмова банку у позові

Подолати старе рішення суду про стягнення кредитного боргу - це цілком посильне завдання для юриста який спеціалізується за цією категорією справ.

Приклад я у 2022 році скасував заочне рішення 2012 року і за підсумком судового розгляду у 2023 суд взагалі відмовив ПриватБанку в його позові. Саме сьогодні про це і стаття, також дам відповіді на часті питання. 

Ситуація щодо клієнта класична: банк звернувся до суду до боржника у 2012 році з приводу стягнення кредитного боргу з клієнта та його дружини як поручителя. У той же рік суд позов задовольнив ухваливши заочне рішення про задоволення позову та стягнення боргу. 

У січні 2022 року я подав заяву про перегляд заочного рішення, яке суд задовольнив та заочне рішення скасував, призначивши справу до розгляду, але вже з моєю участю. 

В ході розгляду стало відомо, що у 2015 році між банком та клієнтом на підставі підписаної додаткової угоди до кредитного договору було погоджено провести реструктуризацію (оплата частинами) боргу. Тим самим у 2015 припинив діяти кредитний договір щодо порядку оплати за кредитом та суми боргу, тому що додатковою угодою ці умови були сторонами викладені у новій редакції. Як підсумок, обґрунтування позову від 2012 вже не відповідало обставинам згідно з раніше наведеною додатковою угодою. 

Банк у судовому засіданні обіцяв уточнити позов та графік заборгованості, але так це не зробив, згідно з чим суд не зміг на користь банку ухвалити рішення.  

Оскільки реструктуризація боргу - це часте явище в кредитних правовідносинах, вищенаведеним способом боротьби в суді ти можеш користуватися у своїй справі, тим самим також здобути перемогу у суді. А як це правильно зробити, даю відповіді далі. 

Для боржників у чому переваги старих кредитних судових рішень? 

Час грає на боржника, т.к. за невиконаним старим рішенням вищий відсоток можливості домовитися з банком без суду про закриття кредиту (іпотеки), у т.ч. реструктуризувати борг або його викупити на вигідних для боржника умовах (з значним дисконтом). На зниження такої ціни добре впливає: 

- скасування старого рішення про стягнення боргу (звернення стягнення щодо іпотеки);

- скасування іншого рішення суду яке було на користь банку;

- скасування виконавчого листа або виконавчого напису нотаріуса;

- отримання перемоги боржником за іншою справою за позовом боржника.  

Також на руку боржників грає: 

- позовна давність яка становить 3 роки за тілом кредиту та 1 рік для пені, штрафу (неустойки). Вважається позовна давність із дати (місяця) непогашення щомісячного боргу. А заявити застосування позовної давності може боржник у межах виключно коли банк подав проти нього позов. Без судового розгляду – позовна давність не працює;

- закінчення трьох літнього терміну пред'явлення виконавчого листа до виконання як наслідок неможливість стягнути борг через виконавчу службу;

- втрата (знищення) банком (колекторами) оригіналів документів на підставі яких виникли кредитні правовідносини, як наслідок неможливість у судовому порядку довести наявність кредитного зобов'язання з посиланням на непідписання кредитного договору та відсутність його оригіналу у банку (колекторів);

- суттєва зміна ситуації за час прийняття старого рішення та дати звернення до суду для скасування старого рішення;

- і т.д. 

У чому мінуси для боржників за старими кредитними рішеннями? 

Можна такі мінуси розділити на:

- проблема відновити пропущений строк для судового оскарження (перегляд) як у першій інстанції (наприклад, для заочного рішення), так і в апеляційному чи касаційному порядку. Для такого відновлення, особливо коли пропущений термін вважається вже роками, важливо показати суду, що боржник не знав про судовий розгляд і не отримував із суду документи, тим самим не знав судового стягнення з нього боргу. Таке відновлення терміну - завдання, яке можна вирішити, а відео на моєму каналі з приводу скасування заочних рішень підтверджує реальність відновлення пропущеного терміну;

- примусове фактичне виконання рішення суду: наприклад, коли через виконавчу службу або приватного виконавця виконано повність або частково  рішення суду про стягнення боргу. Оскільки таке виконання передбачає інформування боржника про судове рішення. При цьому часто бувають ситуації, коли навіть за наявності виконавчого провадження боржник не знає як про його наявність, так і судове рішення про стягнення боргу. Тому тут основні критерій – це повне чи часткове виконання рішення суду;

- втрата боржником доказів (квитанцій про оплату тощо) які могли зіграти на його користь;

- і т.д., досвідчений адвокат за даною категорією справ знайде підстави, щоб побороти вказані мінуси. 

Що робити, якщо не вдалося скасувати у суді першої інстанції старе заочне рішення про стягнення боргу?

- подавати апеляційну скаргу та посилюватись судовою практикою Верховного Суду;

- підключати на стадії підготовки апеляційної скарги ще одного адвоката за цією категорією справ;

- аналізувати ситуацію щодо породження нової судової справи для реальної перемоги у справі, наприклад: поділ майна подружжя; визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого листа тощо;

- подавати вже позов від дружини як співвласника або як особи, на користь якої брався кредит;

- і т.д., а досвідчений адвокат за даною категорією справ знайде підстави на користь свого клієнта. 

Чи може дружина допомогти у скасуванні старого рішення і чим саме? 

У деяких випадках може і дуже ефективно дружина допомогти, оскільки як правило, кредит береться на сімейні потреби або в інтересах сім'ї (купівля житла для сім'ї) або погашення кредитного боргу буде здійснюватися із сімейного бюджету, тому права дружини прямо порушуються таким кредитним договором або договором іпотеки і як наслідок судовим рішенням у справі про стягнення з чоловіка (навіть колишнього) кредитного боргу (чи звернення стягнення щодо іпотеки). 

Як мінімум, у деяких випадках, коли це потрібно, справу про стягнення боргу за допомогою дружини можна затягнути від півроку до 7 років (у мене така справа зараз є). А підчас паузи домовитися з банком (МФО) або вже знайти гроші для викупу повністю або частково боргу, у тому числі на підставі реструктуризації боргу в порядку справи про банкрутство боржника фізичної особи. 

Скільки часу зайняв судовий розгляд? 

На сьогодні вже 11 років. Весь цей час грає на користь клієнта, оскільки банк так цей борг із клієнта не стягнув, та й не намагався (як мені відомо). При цьому я в цій справі останні 2 роки. На сьогодні банк подав апеляцію, яка ще не розглянута, про результат показуватиму далі на моєму ютуб каналі. 

Що робити, якщо банк подасть апеляцію?

- контролювати хід апеляційного провадження та обов'язково взяти участь у такому розгляді з підключенням свого адвоката;

- посилити свою позицію позитивною практикою Верховного Суду;

- проаналізувати підстави у яких суд апеляційної інстанції відмовив банку у тому, щоб ці позиції підтримати, щоб рішення встояло в апеляції;

- ознайомитися з апеляційною скаргою та подати до суду відкликання (заперечення) на неї, добре з юридичної точки зору обґрунтувавши свою позицію;

- отримати консультацію (аналіз апеляційної скарги) в іншого адвоката за кредитами;

- і т.д.  

Чого чекати від банку, якщо він справу програє? 

Якщо банк подав апеляційну скаргу - це говорить про те, що він буде йти до кінця, тобто у подальшому звернення до Верховного Суду після апеляційного розгляду. При цьому зазначений суд має “фільтри” згідно з якими, не за кожною касаційною скаргою відкривається провадження, тому не кожна скарга підлягає розгляду. Відтак, важливо перемогти боржнику в апеляційному суді. 

Якщо все добре пройде для боржника, то банк на цьому не зупиниться, і швидше за все буде породжувати нову судову справу або вже без суду намагатиметься стягнути борг, наприклад: через виконавчий напис нотаріуса; перереєстрацію права власності на предмет іпотеки через іпотечне застереження; продаж боргу колекторам (МФО) і т.д. 

Перемога у суді анулює кредитний борг? 

Борг у такий спосіб не анулюється, а лише не дає можливості банку стягнути його через суд і далі не дасть змоги стягнути його через виконавчу службу або приватного виконавця, що також не мало за такою категорією справ. 

А ось у позасудовому порядку стягнути борг із боржника - це ще той квест для банку і, як правило, не приносить останньому результат. Як правило, сторони приходять до компромісу або банк просто продає борг колекторам (МФО), отже боржник теж має бути готовий, мати бюджет для самостійного викупу боргу без колекторів (мфо) це в ідеалі. 

Якщо підсумувати: перемога боржником у суді призводить до великого дисконту на закриття кредиту "полюбовно з банком". 

Як перемога в суді позначиться на іпотеці? 

Якщо говоримо про справу про стягнення кредитної заборгованості - тоді не позначиться, тому що  немає такої підстав для припинення іпотеки як відмова судом банку у стягненні кредитного боргу. 

 Якщо боржник за кордоном можна скасувати старе рішення про стягнення боргу? 

Можна! Оскільки, місце знаходження боржника немає значення у межах відміни старого рішення. 

Чи можна з приватбанком домовитися без суду? 

Так, це можливо, для цього треба:

- вступити з банком у переговори та запропонувати бюджет для закриття питання;

- до та на час переговорів по можливості не програти суди, а також підготувати та подати вже свої позови до суду і там здобути перемогу;

- подивитися на моєму ютуб каналі плейлист з відео: "Як домовитися з банком без суду". 

Які є підстави, щоб показати у суді для перемоги над банком?

- помилки: у позовній заяві; розрахунках чи позиції (тактиці) у справі;

- пропуск позовної давності (3 роки по тілу кредиту та 1 рік за пенею, та штрафами);

- проведення судової експертизи у розрізі непідписання боржником кредитного договору, а поручителем договору поруки, іпотекодавцем договору іпотеки тощо;

- виплата повністю чи частково боргу;

- реструктуризація заборгованості на підставі домовленості у позасудовому порядку або у судовій рамках справи про визнання фізичної особи боржника банкрутом;

- і т.д. 

Чому приватбанк залучав як відповідача (поручителя) Акцент банк? 

Витяг з сьогодні розглянутого рішення суду у розрізі поставленого питання: “Між ПАТ КБ «ПриватБанк» та ПАТ «Акцент-Банк» 01 листопада 2007 року було укладено договір аутсорсингу №1.07, який фактично діяв до лютого 2017 року, за цей період ведення всіх судових справ ПАТ Акцент-Банк здійснювали працівники ПАТ КБ ПриватБанк. 

Скориставшись відсутністю контролю з боку ПАТ «Акцент-Банк» представники ПАТ КБ «ПриватБанк» почали подавати позови від імені ПАТ КБ «ПриватБанк» до боржників за кредитами із зазначенням ПАТ «Акцент-Банк» як поручителя, долучаючи копії неіснуючого договору поруки.” 

Таким фінтом виходило привату розглядати виключно в Індустріальному районному суді м. Дніпропетровська справи про стягнення кредитного договору (не іпотечні справи).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]