Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2023 18:55

Як виконавчі написи нотаріусів допомагають ломбардам повертати борги

Ломбарди почали використовувати для стягнення боргів зі своїх клієнтів за допомогою виконавчих написів нотаріусів.

Як саме це вони роблять і як ефективно боржнику від цього захиститись, сьогодні саме про це. 

Насамперед, у ломбарду не так багато важелів, щоб вплинути на боржника щодо повернення коштів, а оскільки із тяжкою ситуацією у державі і браком грошей у боржників, раніше зарекомендовані засоби з повернення боргів - вже менше приносять результати. Саме у цьому я бачу перехід ломбардів до більш “тяжкої артилерії” у вигляді виконавчих написів нотаріусів.  

Багатьом боржникам така артилерія знайома. У будь-якому випадку, доки напис не скасувати у суді - він буде діяти проти боржника, оскільки буде підставою для відкриття виконавчого провадження щодо боржника, з одночасним накладанням арешту на рахунки, майно та можливий продаж майна на електронних торгах СЕТАМ. 

Отже, у разі прийняття напису, треба його як найскоріше оскаржити до суду. 

Як приклад, покажу зазначену ситуацію по одному із клієнтів, яка нещодавно дізналась про прийняття напису щодо її іпотечної квартири як забезпечення за непогашений ломбардний борг. Згідно з чим ломбард звернувся до приватного виконавця, який відкрив виконавче провадження та почав вчиняти примусові виконавчі дії з метою подальшого продажу квартири на торгах СЕТАМ. 

Така ситуація є класичною, а тому до неї є також “класичні протидії” які потрібно вчинити боржнику, щоб “покласти на лопатки” напис, а за ним і виконавче провадження.  

Тоді набравши “побільше повітря” починаємо: 

1) коли дізнався про виконавче провадження за виконавчим написом нотаріуса (можеш контролювати, перевірити онлайн це через застосунок “Дія” або Інтернет реєстр “Єдиний реєстр боржників”) – треба через суд зупинити виконавче провадження (стаття 34 Закону України про виконавче провадження”), щоб далі виконавець не здійснював виконавчих дій (не описував майно та не передавав останнє на торги). Тому раджу відразу звернутися до адвоката, який правильно складе заяву про забезпечення позову (щоб зупинити виконавче провадження) та подасть заяву до суду.  

Складання, подання такої заяви займає не більше одного дня, а суд вже її розгляне без виклику сторін за 3-5 робочих днів і прийме відповідну ухвалу суду яка набирає юридичну силу негайно. Це проміжна міні перемога боржника, яка є необхідним та ефективним засобом у цей момент часу, оскільки доки розглядатиметься справа, виконавець не продасть твоє майно. А усі дії виконавця після прийняття ухвали судом є протиправними. 

2) слід до суду подати позовну заяву щодо визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню. За наслідком розгляді позову суд вже прийме рішення. 

Ось і все, а зараз дам відповіді на питання:

Чи може ломбард подати до суду позов на боржника щодо стягнення боргу?  

Авжеж може, оскільки ломбард – це юридична особа, перед якою боржник має борг, а, як відомо, борги потрібно повертати. Ломбард не забуває про боржників, а тому і звертається до суду. 

Із своєї практики скажу, що ломбарди не часто подають до суду, оскільки мають інші методи з повернення боргів. При цьому, судовий розгляд потребує додаткових фінансових витрат від ломбарду, що йому не вигідно. Тому намагаються домовитися у позасудовому порядку, суд – крайній захід. 

Але коли є цінне майно і ломбарду не вдалося отримати борг – чекай суд від ломбарду.

Яка вартість послуг із підготовки до суду документів для скасування виконавчого напису нотаріуса?  

Залежить від адвоката, обсягу юридичної роботи. Загалом від 4000 гривень. Ця сума не є остаточною, оскільки до неї може буде додано ще близько 1700 грн.які потрібно сплатити за судовий збір (якщо суд відмовить відкрити провадження без сплати судового збору).  

ВІДЕО В ТЕМУ: “Цена отмены исполнительной надписи”

Як боржникам боротись із ломбардами?  

Варіантів багато і вони є ідентичними тим, які застосовуються у боротьбі з банками, МФО (колекторами).  

Традиційні це: 

- позасудове врегулювання справи за домовленістю сторін;

- суд, у тому числі у рамках справи про банкрутство (реструктуризації боргу) боржника фізичної особи;

- домовленість або суд вже у рамках виконавчого провадження;

- інші шляхи для відступу та нападу.  

Також буде не зайвим подивитись відео на моєму ютуб-каналі, там є багато докладних порад, що робити у такій ситуації.

Реструктуризація (розстрочка) боргу із ломбардом – це реально?  

Реально! Насамперед домовитися про періоди та суму погашення заборгованості, по-друге, все це документально оформити. Якщо компроміс з ломбардом не буде знайдено, то чекай від останнього суд про стягнення боргу чи виконавчий напис нотаріуса. Гарна новина для боржника навіть і у такій ситуації є, оскільки доки буде тривати суд, ломбард з тебе кошти не зможе стягнути, а суди у нас можуть тягнутись роками. За це час можливо вже ти гроші десь і знайдеш (заробиш), тим самим заборгованість сплатиш.   

Що робити боржнику, якщо відкрито виконавче провадження на користь ломбарду за виконавчим написом нотаріуса? 

- зупинити через суд виконавче провадження;

- скасувати через суд напис;

- на підставі рішення суду завершити виконавче провадження. 

Який розмір боргу має бути перед ломбардом, щоб він звернувся до суду?  

Певну суму законодавством не встановлено, тому розмір боргу немає значення, все на розсуд ломбарду. 

Чи реально виграти суд у ломбарду?  

Потрібно дивитися, яка підстава виникнення боргу. Сам розумієш, якщо ти отримав гроші, то мусиш їх повернути, борг не зникне. Але виграти боржнику - це реально, через те, що доволі часті є випадки коли у документах є помилки на користь боржника, або документи (оригінали) пошкоджені або не збережені ломбардом та інші випадки.  

Також бувають ситуації, коли суд не виграєш, але все одно своє становище покращиш (суд може тривати роками, за цей час твоє матеріальне становище може змінитись на краще і ти віддаси борг, або з дисконтом  домовишся з ломбардом).

Що робити, якщо боржник суд програв?  

Треба дивитись які підстави прописав суд у рішенні щодо програшу і стане очевидно чи перспективно звертатися боржнику для перегляду до апеляції, потім до касації.  

Також у нагоді боржнику буде інші шляхи, наприклад поділ майна подружжя, визнання договору не дійсним, припиненим, не укладеним - дивитися на конкретну ситуацію.  

Потрібно мати на увазі, якщо є рішення суду про стягнення боргу, то надалі це буде виконавче провадження з негативними наслідками – арештами майна, арешт заробітної картки, погашення заборгованості за рахунок рухомого та нерухомого майна боржника та інші негативні наслідки. Якщо буде ухилення боржника від виконавчих дій, виконавець може звернутися до суду, щоб отримати тимчасову заборону виїзду за кордон. 

Ломбард почав лякати боржника судом, що робити? 

Потрібно домовлятися із ломбардом, піти на компроміс та готуватись до суду, у тому числі знайти адвоката.

Чоловік помер не повернувши борг ломбарду. Дружина має погашати борг? 

Має повертати у тому випадку якщо вона спадщину прийняла і до неї ломбард звернувся з приводу повернення боргу чоловіка. При цьому повертати потрібно суму яка не перевищую вартість прийнятого спадкового майна.  

Якщо спадщину дружина не прийняла, то вона ломбарду нічого не повинна.  

ВІДЕО В ТЕМУ: “КРЕДИТ, ІПОТЕКА, ПОРУКА ТА ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ У СПАДЩИНУ”

Чи можуть посадити, якщо не віддам борг ломбарду?  

Якщо взяв у ломбарді, наприклад, сто тисяч гривень і якусь суму віддав – тобі не можуть інкримінувати шахрайські дії, тому кримінальне провадження тобі не загрожує. Тобто потрібно погасити, хоча щось, щоб не потрапити до поліції за шахрайство. 

А якщо взяв гроші, пред'явивши підроблені документи - це буде за певних обставин кваліфіковано як шахрайство, що передбачає кримінальну відповідальність. 

Єдину іпотечну квартиру виконавець може продати за рахунок погашення боргу перед ломбардом?  

Може продати, але наразі діють зміни у законодавстві на час військового стану та 30 днів після (статті 37, 39, 40, 41 Закону України про іпотеку), які зупиняють на зазначений період звернення стягнення, у тому числі реалізацію стягнення (продаж) іпотечного єдиного майна. Тому, виконавець не зможе продати квартиру боржника.  

Але буває, що виконавець ігнорує норму щодо заборони продаж іпотечного майна на час військового стану. У цьому випадку, боржник має довести документально виконавцю, що житло – єдине та у разі необхідності своєчасно звернутися до суду за захистом.  

Після скасування напису борг анулюється?  

Ні, оскільки ти взяв гроші та мусиш їх повернути. 

Скільки часу триватиме суд?  

Перша інстанція 2-6 місяців, якщо апеляція додай ще 3-6 місяців, якщо буде касація – плюс ще 10-18 місяців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]