Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.01.2021 10:04

Civic tech як підхід у боротьбі з пандемією

Операційний менеджер, МБО "Фонд Східна Європа"

Пандемія Covid-19 викрила держави, що стояли на місці протягом останніх десяти років, навіть коли світ навколо них трансформувався.

Автори: Павло Радченко

Олександра Піденко 

Civic tech рішення можуть стати ключем до якісних змін всередині країни. Це цифрові інструменти, що спрощують комунікацію між державою і громадськістю та залучають громадян до вирішення актуальних проблем місцевого чи національного значення.  

Серед країн, які найкраще відреагували на виклики 2020 року, азіатські займають найвищі позиції. Багато країн Європи можуть взяти на озброєння підходи та рішення, які використав та вдосконалив Тайвань. 

Як працює vTaiwan 

Не всі сучасні держави здатні задовольняти запити й потреби суспільства у ​​2020 році, і проблема поглиблюється послабленням довіри до політичних інститутів та політиків. 

Нові механізми зворотного зв'язку – електронні петиції, соціальні медіа та кампанії зі збору коштів дають громадянам платформу для висловлення поглядів, але досі мають незначний вплив на процес формування політики. 

У Тайвані на цей виклик зреагував громадський сектор та створив платформу vTaiwan. Це онлайн-офлайн платформа консультацій, яка об’єднує урядові міністерства, обраних представників, науковців, експертів, керівників підприємств, громадські організації та громадян. Вона допомагає законодавцям приймати рішення та має різні точки взаємодії: вебсайт (vtaiwan.tw), поєднання зустрічей та хакатонів, процес консультацій.  

Маючи відповідні інструменти, уряд може бути більш компетентним і надійним. У країні зареєстровано лише сім смертей від Covid-19, а довіра громадськості становить 91% під час пандемії.  

Процес функціонування платформи vTaiwan 

натисніть на зображення для його збільшення

Платформа vTaiwan складається з чотирьох послідовних етапів: пропозиції, збір думок, рефлексія та законодавство. Опрацювання проблем на кожному етапі здійснюється з використанням інструментів з відкритим кодом та соціальних медіа.  

Є три ключові особливості підходу уряду Тайваню.

1. Інституційний ландшафт. Окрім фінансової підтримки уряду, vTaiwan також має підтримку кожного міністерства, що створило спеціальну структурну одиницю – «офіцер з участі (participation officer)».

2. Постійне вдосконалення. Платформа vTaiwan щотижня влаштовують хакатони з громадянськими «хактивістами».

3. Максимальна прозорість та відкритість. Усі зустрічі з Одрі Танг, міністром цифрової політики країни, публікуються онлайн. Якщо під час обговорення не вдалося досягнути консенсусу, уряд зобов'язується опублікувати покрокове пояснення, чому певні дії неможливі.  

Досвід України: як бути далі 

В Україні подібного цілісного механізму співпраці на державному рівні поки немає. Існують окремі платформи електронних петицій до центральних органів влади (Верховної Ради України, Офісу Президента, Кабінету Міністрів України), цифрові сервіси на порталі Верховної ради України, зокрема електронні звернення, обговорення законопроєктів та інше. 

Рівень залучення громадянського суспільства до процесу прийняття рішень залишається низьким. Одна з ключових проблем — брак розуміння повноважень різних органів влади. Іноді петицію створюють не заради вирішення проблеми, а для створення хайпу чи просто по приколу (як-от “Призначити Тимошенко Юлію Володимирівну послом в Гондурас”), що знецінює ставлення до інструменту загалом.   

Але є і позитивні кейси. Це місцеві електронні петиції, громадський бюджет, електронні консультації з громадськістю та інші. Всі вони представлені на Єдиній платформі місцевої електронної демократії e-dem.ua. Платформа створена в межах швейцарсько-української Програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа у партнерстві з Мінцифрою та фінансується Швейцарією. 

До платформи вже долучилися 300 міст і громад України та понад 1,3 млн користувачів. Особливо зростання участі мешканців спостерігається в Громадському бюджеті. Ситуація з карантином в деяких містах стала поштовхом до використання онлайн-інструментів громадської участі. Наприклад, до онлайн голосування за проєкти у Слов’янську, Кам’янському та Ужгороді  долучились у 1,5-2 рази більше мешканців.  

На державному рівні теж є прогрес. Мінцифра та Програма EGAP спільно працюють над створенням електронного майданчику взаємодії між урядом і громадянським суспільством. Які розділі увійдуть до нової платформи, дізнаємось згодом.  

Перед країнами стоїть необхідність змінюватися, і Україна — не виняток. Пандемія Covid-19 показала, як структурний застій останніх років стримує здатність держав розуміти потреби людей та вчасно задовольняти їх.  

Рішення CivicTech може запропонувати кожен. Тому ми запустили програму акселерації Act to Connect, що є частиною проєкту ЄС та Фонду «3D: Розвиток попри перешкоди». Його мета — об'єднати громадськість та соціально відповідальний IT-сектор задля створення ІТ-продуктів, які допоможуть громадському сектору ефективно реагувати на виклики пандемії. 

Тож якщо маєте ідеї, команду і наснагу, не тримайте їх при собі, а переходьте за посиланням, читайте умови, і надсилайте заявки від команд. Дедлайн подачі — 28 лютого 2021 року.

Досвід Тайваню доводить, що громадянські технології можуть стати підґрунтям для вдосконалення залучення громадян, представлення їхніх інтересів та надання послуг. 

Україна вже розпочала свою цифрову трансформацію шляхом поступового переведення державних послуг в електронний вигляд та створення багатьох інструментів громадської участі, якими українці можуть користуватися вже сьогодні.  

Джерела:

https://govinsider.asia/
https://english.ey.gov.tw/  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]