Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.01.2011 11:28

Юридичний висновок щодо легітимності СПІВГОЛОВИ НТСЕР пана ХАРА В.Г.

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

20.11.2008р. відбулося засідання Ради Федерації профспілок України на якому було прийнято рішення про обрання Хари Василя Георгійовича Головою Федерації профспілок України, оформлене постановою № Р-5-2 від 20.11.2010р. «Про обрання Голови Федерації профес

Оскільки публікація «А ХАРА-ТО НЕ НАСТОЯЩИЙ?!»отримала багато відгуків спілчан, набула широкого резонансу в профспілковому істеблішментує необхідність дати з цього приводу юридичні пояснення.

20.11.2008р. відбулося засідання Ради Федерації профспілок України на якому  було прийнято рішення про обрання Хари Василя Георгійовича Головою Федерації профспілок України, оформлене постановою № Р-5-2 від 20.11.2010р. «Про обрання Голови Федерації професійних спілок України».

Міністром юстиції України 13.01.2009р. було підписано наказ № 20/5 «Про зміни до статуту та у складі керівних органів Федерації професійних спілок України», відповідно до якого взято до відома інформацію про зміни до статуту та у складі керівних органів, прийняті 20.11.2008р., тобто про обрання Хари В.Г. Головою ФПУ та  також доручено Департаменту легалізації та регулювання діяльності бюро кредитних історій внести запис до реєстру об’єднань громадян про взяття до відома інформації щодо змін до статуту та у складі керівних органів, прийнятих 20.11.2008р. Радою Федерації професійних спілок України.

Проте, Дніпровським районним судом м. Києва 14.09.2010р. винесено рішення по справі № 2-3969/10 за позовом первинної профспілкової організації апарату Виконавчої дирекції ФСС з ТВП до ФПУ, Кулика Ю.М., Хари В.Г. про визнання недійсними рішення та зобов’язання вчинити дії, яким визнано недійсним рішення Ради Федерації професійних спілок України від 20.11.2008р. про обрання Хари В.Г. Головою Федерації професійних спілок України, оформленого постановою Ради Федерації професійних спілок України № Р-5-2 від 20.11.2008р. «Про обрання Голови Федерації професійних спілок України». В іншій частині позову відмовлено.

Дане рішення залишено без змін ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 09.12.2010р. по справі № 22-28838.

Дане рішення, згідно ст. 233 Цивільного процесуального кодексу   України, набрало законної сили, та у відповідності до ст. 124 Конституції України, є обов’язковим до виконання на всій території України.

Необхідно зазначити, що у відповідності до загальних принципів цивільного права та використовуючи аналогію права, у разі визнання недійсним в судовому порядку акта він втрачає чинність з моменту його прийняття.

Особи ж, прав та інтересів яких стосується недійсний акт, повертаються в стан, який існував до прийняття даного акта, а сам недійсний акт не створює жодних юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

За таких обставин, в зв’язку з визнанням недійсним рішення Ради ФПУ від 20.11.2008р. про обрання Хари В.Г. Головою ФПУ, з даної дати Хара В.Г. є нелегітимним Головою ФПУ та відповідно легалізація його Міністерством юстиції України як Голови ФПУ також є незаконною та підлягає скасуванню.

Це фактично робить нелегітимними не тільки акти підписані п. Хара В.Г. від імені Федерації профспілок України, що є, безумовно, внутрішньою справою самої ФПУ, а і загалом акти Профспілкової сторони, як соціального партнера в Національній тристоронній соціально-економічній раді при Президентові України (НТСЕР), як учасниці в Генеральній угоді з Урядом та представництво Профспілок у керівних виборних органах фондів соціального страхування, де теж стоять підписи пана Хара.

Також є нелегітимним і делегування п. Хара на Міжнародну конференцію МОП в Женеві, де він мав брати участь як представник трудящих від України.

Такий стан речей дуже занепокоїв профспілки, тому що це ставить під загрозу саме існування профспілок, їх законній участі в тристоронніх органах соціального партнерства.

Аби не втратити завойовані позиції, профспілки мають спільно визначитися з цього питання аби захистити свої законні права.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]