Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2010 17:32

Дематеріалізація акцій – чи варто поспішати емітентам?

Директор ТОВ "Емкон"

Як відомо, в минулому році був прийнятий Закон України «Про акціонерні товариства», в якому, зокрема, передбачається переведення емітентами випусків акцій в бездокументарну форму існування. Так, згідно з ч.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону Украї

Як відомо, в минулому році був прийнятий Закон України «Про акціонерні товариства», в якому, зокрема, передбачається переведення емітентами випусків акцій в бездокументарну форму існування.

Так, згідно з ч.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про акціонерні товариства» друге речення ч. 2 ст. 20 (щодо бездокументарної форми існування акцій товариства) набуває чинності через два роки з дня опублікування Закону.

Ч.5 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про акціонерні товариства» зобов’язує акціонерні товариства привести у відповідність з цим Законом статути та внутрішні положення не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання ним чинності. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку у своєму роз’ясненні від 14.07.2009 року №8 встановила, що починаючи з 01.05.2011 року всім акціонерним товариствам необхідно виконувати всі вимоги Закону України «Про акціонерні товариства», в тому числі положення ч. 2 ст. 20 (щодо бездокументарної форми існування акцій товариства). Здавалось би, що все зрозуміло…

Проте, не так давно (30.10.2009 року) був оприлюднений Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо порядку дій емітента та інвесторів», яким також передбачається єдина форма існування акцій – бездокументарна. Ця норма набуває чинності з 29.10.2010 року.

Але в ч.2 прикінцевих положень цього ж Закону зазначено, що, протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом (тобто до 30.10.2010 року!), акціонерні товариства зобов’язані забезпечити існування власних цінних паперів в одній обраній такими товариствами формі існування.

Враховуючи це, виходить що у акціонерних товариств немає шансів відтягнути процедуру дематеріалізації, а враховуючи стан їх загальної інформованості – порушення неминучі.

Ми проаналізували свою власну базу даних оголошень про загальні збори акціонерних товариств. З неї виходить, що за період з серпня 2009 року до 10 лютого 2010 про намір прийняти рішення щодо дематеріалізації акцій оголосили лише 430 акціонерних товариств. За даними ДКЦПФР, станом на 30.09.2009 року, реєстраторами обслуговується 16643 емітентів цінних паперів, ще 328 емітентів цінних паперів ведуть власні реєстри самостійно, і в основному – це випуски акцій.

Звичайно, ще попереду оголошення на квітень, коли проходить максимальна кількість зборів акціонерів. Але наша песимістична оцінка – це максимум 2,5 тис. оголошень, де в порядку денному буде винесено питання про дематеріалізацію акцій.

Що будуть робити інші, ті, які не проведуть дематеріалізацію акцій до 30.10.2010 року. Мабуть, отримувати розпорядження ДКЦПФР щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів та/або поповнювати державний бюджет…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]