Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2012 11:44

Чинна влада замовчує майбутню фінансову кризу?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Кабмін та Нацбанк посилено готуються до фінансової кризи, тим часом нинішня влада запевняє українців, що економічна криза нібито подолана.


Більше того, чинний прем’єр Микола Азаров нещодавно заявив, що завдяки діяльності уряду економіка України ввійшла у період стабільності. Проте жодних фактів або цифр на підтвердження власних слів урядовець чомусь так і не навів. Тоді як про те, що нинішня влада дійсно очікує на кризу свідчать, як мінімум, два документи.

Найсвіжіший із них – серпнева постанова Національного банку України, яка суттєво спростила умови кредитування проблемних банків. А саме – в чотири рази збільшила термін, на який банки зможуть брати стабілізаційний кредит для підтримки ліквідності, простіше кажучи, - для утримання «на плаву» під час фінансової кризи. Адже саме ці установи одними із перших відчувають на собі кризові тенденції.

Зокрема, банкам дозволили залучати в НБУ кредитне стабілізаційне фінансування щонайменше на два роки, тоді як досі цей термін обмежувався 90 днями. Окрім того, цю позику можна буде продовжити ще на рік, але лише за тієї умови, якщо установі буде призначений банк-куратор. Загалом максимальний термін використання кредиту складе п'ять років, що у чотири рази більше за нинішній термін у 450 днів.

На думку фахівців, прийняття такої постанови може свідчити тільки про одне – Нацбанк готується до нової фінансової кризи. Варто лише проаналізувати кілька фактів. Так, вперше Нацбанк почав видавати стабілізаційні кредити восени 2008 року, коли на тлі кризи банки зіткнулися з масовим відтоком вкладів. Натомість щойно влітку 2010 року фінансова ситуація у країні стабілізувалась НБУ одразу ж скоротив термін видачі кредитів до 90 днів. Висновки напрошуються самі – Нацбанк очікує на чергову хвилю кризи.

Більше того, погіршення фінансової ситуації у країні очікує і Кабмін. Про це свідчить наказ Міністерства фінансів, датований ще початком цього року - "Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 105 "Фінансова звітність в умовах гіперінфляції". Згідно документу приріст інфляції в 2013 році становитиме понад 90%. Жахаючі дані, зважаючи на те, що таких показників інфляції в Україні не було з 1995 року.

Виходить, що нинішня влада, дивлячись у вічі власному народу, розповідає йому відверті побрехеньки про майбутнє покращення життя. Самі ж регіонали вже сьогодні готуються до погіршення економічної та фінансової ситуацій у країні. Як кажуть, попереджений – значить озброєний. Тільки от українців ніхто не попередив, залишивши сам на сам із глобальними проблемами. То навіщо потрібна така влада, яка захищає виключно власні інтереси?
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]