Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2012 16:45

Підприємства перевірятимуть без попередження

Міністр юстиції України (2014-2019)

Українських підприємців вишикують «по струнке смирно». Кабінет Міністрів пропонує парламентарям дозволити перевіряти підприємства без попередження. Відповідний проект закону № 9733 від 18 січня 2012 року вже зареєстрований у Верховній Раді.

Українських підприємців вишикують «по струнке смирно». Кабінет Міністрів пропонує парламентарям дозволити перевіряти підприємства без попередження. Відповідний проект закону № 9733 від 18 січня 2012 року вже зареєстрований у Верховній Раді.
Так, законопроектом  № 9733 передбачається внесення змін до законів «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про захист прав споживачів». Простіше кажучи, урядовці пропонують скасувати діючу норму щодо письмового попередження підприємства про планову перевірку органами держнагляду ( зокрема – Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів) за 10 днів до її проведення. Окрім того планують анулювати і положення про необхідність отримання згоди держспоживстандарту  на проведення позапланової перевірки підприємства.
Тобто у разі прийняття цього законопроекту «неочікувані гості» з перевіркою зможуть завітати на будь-яке підприємство, коли їм заманеться. Тоді як самим підприємцям доведеться працювати за принципом «завжди готовий». Тут варто нагадати, що згідно діючого законодавства підприємець мав право не пускати перевіряючих, якщо він попередньо (за 10 днів) не отримав повідомлення про проведення планової перевірки.  На перший погляд, ця ініціатива має покращити якість роботи вітчизняних підприємств. Проте, як показує практика, нинішня влада ініціює та приймає лише ті нововведення, які вигідні особисто їй. Законопроект №9733 не став винятком і довго шукати в ньому прихованих загроз не довелося. Так, його прийняття – це черговий камінь в город український підприємців, кількість яких після прийняття Податкового кодексу і так зменшилась майже вдвічі. Що ж стосується самого запропонованого методу контролю за якістю роботи підприємств – він не відповідає жодним світовим стандартам.
Підприємницька діяльність в Україні завдяки ініціативам чинної влади поступово переходить у ранг «зникаючої». Варто лише згадати статистику 2011 року, згідно якої Україна за легкістю ведення бізнесу скотилася на 152 місце із 183 можливих. Схоже, з подібними нововведеннями цьогоріч ми «відвоюємо» заслужене 183-тє.  
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]