Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2012 17:07

Для дерибану земель вже все готове! Дякувати – владі

Міністр юстиції України (2014-2019)

Близько трьох місяців залишилося до відкриття ринку земель – їхній вільний продаж стане можливим вже з січня 2013 року.


Близько трьох місяців залишилося до відкриття ринку земель – їхній вільний продаж стане можливим вже з січня 2013 року. Попри те, що всі строки щодо упорядкування даного питання вже фактично вичерпані, схоже на те, що чинна влада активно робить вигляд нібито про нього забула. Причина такої тенденції  очевидна – відкриття ринку земель – скандальне питання, яке не лише не додасть рейтингу провладній партії на парламентських виборах, а навпаки суттєво його знизить. Саме тому нині в інформаційному просторі довкола даної теми – штучно створений вакуум. Але замість того, щоб принаймні розпочинати процеси впорядкування земельного питання, влада займається виключно розбазарюванням бюджетних коштів, передбачених на проведення земельної реформи.

Зокрема, вартий уваги нещодавній законопроект авторства Кабміну про внесення змін до цьогорічного Держбюджету. Урядовці пропонують змінити цільове призначення 237 мільйонів гривень, передбачених на розвиток програми «Проведення земельної реформи», та фактично витратити їх на заробітну плату працівників Держзему. Що спричинило таку різку необхідність – у документі не сказано. Але, якщо скористатися банальною логікою, єдина можлива причина такого жонглювання коштами – підготовка до масштабного продажу земель, коли об’єми документообігу значно перевищуватимуть можливості працівників Держзему. Саме тому урядовці й вирішили готувати сани з літа – щоб не створювати зайвих затримок та не привертати зайву увагу громадськості.

А до «сірого» розпродажу українських земель дійсно вже все готове. Так, лише на початку цього місяця провладна більшість прийняла закон, згідно якого з січня 2013 року, тобто з першого дня вільного продажу земель, почне функціонувати Державний земельний банк. Безпосередньо ця структура й буде основною ланкою, через яку проводитимуться земельні махінації. Адже зембанк отримає у статутний капітал  землю сільгосппризначення державної власності та матиме можливість її продавати чи купувати. Більше того, на думку урядовців, Земельний банк в Україні повинен працювати на принципах самоокупності та самофінансування за рахунок ринкових операцій із землею. А значить це одне – під прикриттям «самофінансування» банк продаватиме землю направо і наліво, а точніше – своїм та за безцінок.
Підсумувавши два вище наведені факти, стає зрозумілим, що із січня наступного року почнеться не вільний продаж земель, а їхній вільний дерибан. Завдяки зусиллям чинної влади юридична платформа для цього процесу вже цілком готова. Натомість реальний стан справ у сільськогосподарському секторі держави, який збираються відкрити для продажу, кращим так і не став.

Зокрема, станом на сьогодні, процес відмирання сіл продовжує зростати у геометричній прогресії. Через відсутність будь-яких перспектив та елементарної соціальної інфраструктури молодь масово виїжджає до міст. Як наслідок – в Україні вже налічується 8000 сіл, що втратили можливість самовідтворення населення, а простіше кажучи, вимирають. Так, якщо у 2001 - 2010 роках щорічно з обліку знімалося по 20 населених пунктів, то сьогодні 14 % сіл налічують не більше 50 жителів, 90% з яких – пенсіонери. Більше того, близько 75% селян – безробітні та фактично ледве виживають.

За таких обставин  цілком зрозуміло, що за першої можливості селяни продадуть власні городи за безцінок у порівнянні із реальною ринковою ціною української землі, яка станом на сьогодні становить близько 40 тисяч гривень за гектар. Саме цього й чекає чинна влада, щоби скупити землю за копійки. Саме з цієї причини і не проводить жодних реформ для реанімації українського села. Інакше так просто селяни із своєю землею не розстануться.

Україна ще не готова до зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Він не може бути знятий доти, доки не буде проведена загальнодержавна інвентаризація земель, переглянута їхня нормативна грошова оцінка, а також затверджена загальнодержавна програма соціально-економічного, екологічного і культурного розвитку сільських місцевостей. Часу для здійснення всього цього чинна влада мала досить. Але віз і досі там виключно з тієї причини, що це їй вигідно.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]