Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Марення перевтілення у вовка чи іншу тварину

Уявіть собі людину, яка щиро вірить, що вона - вовк. Або лев, змія, кішка. Вона не просто фантазує чи грає роль - вона всім своїм єством відчуває, що її тіло та розум належать тварині, а не homo sapiens. Дехто навіть відчуває фантомний хвіст або кігті, чує надто гучні звуки, сприймає запахи надчутливо. Здавалося б, такі історії - це сюжет для містичного роману або голлівудського блокбастеру. Але насправді це цілком реальний, хоча й дуже рідкісний психіатричний розлад. І називається він клінічна лікантропія - маячне переконання, що ти перетворився або можеш перетворитися на тварину.

Лікантропія - від грецького lykos (вовк) і anthropos (людина). В міфах та легендах багатьох народів є образ вовкулаки - людини, яка вночі обертається на кровожерного звіра. Згадаймо хоча б славнозвісного Вервольфа з німецького та слов'янського фольклору. Але виявляється, віра в таку трансформацію може бути не лише забобоном чи художнім вимислом, а й клінічним симптомом деяких психічних захворювань.

Найчастіше лікантропія зустрічається при шизофренії, біполярному розладі, глибоких депресіях або деменції. Це так зване маячення метаморфози - непохитна переконаність, що твоє тіло змінилося і набуло ознак тваринного. Причому, попри назву, в уявленнях пацієнтів фігурують не лише вовки. Описані випадки, коли люди вірили, що перевтілились в собак, гієн, крокодилів і навіть риб та птахів.

Ось кілька реальних історій, які демонструють, наскільки дивними та всепоглинаючими можуть бути такі марення.

Пацієнт А., 45-річний бухгалтер, був госпіталізований зі скаргами, що він перетворюється на лева. Він "відчував", як його зуби видовжуються в ікла, як на тілі росте грива, а на кінцівках з'являються кігті. Чоловік благав лікарів "вилікувати його від цього закляття", інакше він нікого не зможе впізнавати і почне всіх роздирати.

Або ось випадок пацієнтки Б., 20-річної студентки. Під час загострення депресії у неї раптово з'явилось переконання, що вона - змія. Вона повзала по кімнаті на животі, відмовлялась від їжі (мовляв, змії їдять дуже рідко) і постійно скаржилась, що її шкіра суха і лущиться, "бо вона от-от зміниться".

Що цікаво - більшість пацієнтів з лікантропією не втрачають повністю людську самосвідомість. Тобто вони пам'ятають, хто вони і як їх звати, можуть впізнавати близьких. Але при цьому вони непохитно переконані, що відбувається (або вже відбулося) їхнє фізичне перевтілення в тварину. І ця віра може бути настільки сильною та всепоглинаючою, що спричиняє дуже дивну та ризиковану поведінку.

Деякі пацієнти починають імітувати звички своєї "внутрішньої тварини". Гарчать, виють, гавкають, шиплять. Повзають рачки, намагаються дертися на дерева або нюхати землю. Дехто навіть кусає інших людей або самоушкоджується в спробі позбутися "звіриної шкіри". А ще може бути сильна тривога та параноя, адже людина щиро вірить, що з нею відбувається щось страшне і невідворотнє.

Точні причини лікантропії досі невідомі. Це може бути специфічне маячення на тлі основної психіатричної хвороби. Або наслідок порушень в тих ділянках мозку, які відповідають за тілесну самосвідомість та інтеграцію почуттів. Є версія, що таку дисоціацію провокують важкі дитячі травми чи переживання безпорадності. Ніби психіка ховається від болю у "звірячу" подобу.

Лікування лікантропії завжди комплексне і спрямоване в першу чергу на терапію основного захворювання. Це можуть бути антипсихотики, антидепресанти, регулятори настрою. А також обов'язково психотерапія - когнітивно-поведінкова, психодинамічна, арт-терапія. Адже дуже важливо не лише подолати гострий психоз, а й допомогти пацієнту інтегрувати цей досвід, зрозуміти його психологічне підґрунтя.

У більшості випадків лікантропічні марення минають, щойно вдається стабілізувати стан та скоригувати основне захворювання. Людина "повертається" у свою тілесну самосвідомість, усвідомлює ілюзорність відчуттів та переживань. Хоча, звісно, повне одужання можливе не завжди і багато залежить від своєчасності та якості психіатричної допомоги.

Але так чи інакше, історії про клінічну лікантропію - це не просто моторошні казки чи матеріал для фільмів жахів. Це реальні людські страждання, за якими стоять серйозні розлади та травми. І хоча зараз нам, здоровим, важко уявити, як це - щиро вірити у власне перевтілення на вовка чи змію - для когось це пекельно справжній досвід.

Тому так важливо розвінчувати міфи та стигми довкола психічних хвороб. Не дивитися на таких пацієнтів як на дивних, страшних, безнадійних. А бачити в них людей, які потребують розуміння, підтримки та професійної допомоги.

Бо можливо, за маренням вовкулаки ховається чийсь відчайдушний крик про допомогу. Заклик почути та визволити людину з пазурів внутрішнього звіра. І наше завдання - не відвертатися в страху чи відразі, а простягнути руку і показати шлях до зцілення.

Тож якщо ви чи хтось із ваших близьких переживає щось подібне - не соромтеся звернутися по допомогу. Психічні розлади, якими б химерними чи лякаючими вони не здавалися - це не вирок і не ганьба. Це просто ще один виклик, з яким може впоратися людська природа - сильна, мудра і незламна.

Навіть якщо інколи здається, що ми загубили себе у темному лісі власного розуму - завжди є стежка, яка виведе до світла. До світла людяності, співчуття, зцілення. Ми всі інколи почуваємось вовками-одинаками. Але разом ми - зграя. І жодні чари не здатні зруйнувати цей споконвічний зв'язок.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи