Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Дереалізація - це дивний неврологічний ефект, який змінює сприйняття світу та реальності

Уявіть, що одного ранку ви прокидаєтесь і раптом усвідомлюєте: світ навколо здається дивним, незнайомим, ніби несправжнім. Ваші відчуття притуплені, звуки та кольори - приглушені, немов вкриті серпанком. Ви ніби дивитеся на реальність крізь товсте скло або густий туман, відсторонено і без емоцій. Це - дереалізація, один з найдивовижніших та найлякаючих неврологічних феноменів. Що ж відбувається в мозку людини, яка переживає цей стан? І як повернутися до нормального сприйняття дійсності?

«Це почалося раптово, безпричинно. Одного дня я просто відчула, що світ навколо - якийсь штучний, ілюзорний. Усі мої відчуття ніби притупилися, емоції зникли. Я дивилася на рідних, на свою домівку - і не впізнавала їх. Ніби опинилася всередині комп'ютерної симуляції або на зйомках фільму про чиєсь чуже життя», - розповідає Марина, яка зіткнулася з дереалізацією під час затяжного стресу на роботі.

Її досвід - яскрава ілюстрація цього загадкового неврологічного розладу. Дереалізація - це стан зміненого сприйняття реальності, при якому навколишній світ раптом починає здаватися дивним, незнайомим, «несправжнім». Людина ніби дивиться на дійсність ззовні, відчуває емоційне онімінння, втрачає відчуття зв'язку з тим, що відбувається.

При дереалізації порушується робота так званої лімбічної системи мозку - комплексу структур, які відповідають за емоції, мотивацію, пам'ять. Через це людина втрачає здатність надавати особистісного значення та емоційного забарвлення тому, що вона сприймає. Виникає відчуття відстороненості, нереальності всього, що відбувається навколо.

За статистикою, епізоди дереалізації переживає до 2% людей. Найчастіше вони виникають як реакція на сильний стрес, тривогу, травматичний досвід. Мозок ніби намагається захиститися від надмірних емоційних навантажень, «відключаючи» сприйняття реальності. Але іноді дереалізація може бути симптомом більш серйозних неврологічних або психічних розладів - епілепсії, мігрені, депресії, шизофренії.

«У мене дереалізація виникла після того, як я став свідком жахливої ДТП, - згадує Олексій. - Певно, це був посттравматичний стрес. Мені раптом почало здаватися, що світ - це лише декорація, картонна вистава, в якій я змушений грати роль самого себе. Я розумів абсурдність цих думок, але нічого не міг вдіяти. Реальність вислизала крізь пальці, як пісок».

Дослідники досі не до кінця розуміють точні механізми дереалізації. Одна з гіпотез - порушення взаємодії між корою головного мозку, яка відповідає за раціональне сприйняття, та підкірковими структурами, які керують емоціями. В результаті об'єктивна інформація про світ не може поєднатися з її емоційною оцінкою, відчуттям значущості.

Люди порівнюють дереалізацію з життям у тумані, за склом, у відеогрі. Або з глибоким сп'янінням, з напівсном. Це дуже лякає, дезорієнтує. Здається, що втрачаєш зв'язок з дійсністю, божеволієш. Але важливо пам'ятати: дереалізація сама по собі не є ознакою психічного захворювання. Це просто незвичний стан мозку, який здебільшого минає сам собою.

Як же впоратися з дереалізацією та повернутися до нормального сприйняття світу? Ось кілька стратегій:

  1. Не лякайтеся. Стан дереалізації не небезпечний, хоч і неприємний. Намагайтеся зберігати спокій, нагадуйте собі: «Це тимчасово, це мине».
  2. Зосереджуйтеся на відчуттях. Щоб «заземлитися», сфокусуйте увагу на фізичних відчуттях - дотиках, запахах, смаках. Спробуйте описати предмет, який ви бачите, найдетальніше.
  3. Дихайте. Повільне, глибоке дихання допомагає вгамувати тривогу і повернутися в «тут і зараз».
  4. Рухайтеся. Фізична активність, розминка, прогулянка на свіжому повітрі - чудові способи відновити зв'язок з реальністю.
  5. Говоріть про це. Не соромтеся поділитися своїми переживаннями з близькими або з терапевтом. Розуміння та підтримка дуже важливі.
  6. Дослідіть причини. Якщо епізоди дереалізації повторюються часто і сильно порушують якість вашого життя - зверніться до невролога або психіатра. Можливо, за цим стоїть якийсь більш серйозний розлад, який потребує лікування.

«Я боролася з дереалізацією кілька місяців. Думала, що зі мною щось не так, що я втрачаю глузд. Але поступово, крок за кроком, реальність почала повертатися. Допомогли медитації, розмови з психологом, підтримка рідних. Зараз я відчуваю, що цей досвід зробив мене сильнішою. Я навчилася цінувати кожну мить життя, кожну емоцію - навіть сумну чи болісну», - ділиться своєю історією Марина.

Її слова нагадують: навіть такі дивні та лякаючі стани, як дереалізація, можуть стати для нас джерелом самопізнання та зростання. Зіткнувшись із крихкістю та ілюзорністю нашого звичного сприйняття світу, ми можемо навчитись більше цінувати реальність - в усій її складності, мінливості, неоднозначності.

Бо дереалізація, зрештою, не вигадує якийсь інший, «несправжній» світ. Вона лише змушує нас подивитися на звичну картину буття під незвичним кутом, крізь особливе скло. І побачити, що за звичними декораціями - глибина та багатогранність, які ми рідко помічаємо в метушні щоденних справ.

Можливо, саме такі зміни оптики, хай і дивні та некомфортні, потрібні нам час від часу, щоб струснути пил повсякденності зі своєї свідомості? Щоб згадати: реальність - це дивовижний дар, а не сіра буденність. І щоб навчитися знову дивуватись, захоплюватись, зачаровуватись звичайними речами - ніби бачиш їх вперше.

Звісно, це не привід романтизувати дереалізацію - вона залишається серйозним неврологічним викликом, який потребує уваги та допомоги фахівців. Але, можливо, для когось вона стане також нагодою переоцінити своє сприйняття, відкрити в ньому нові грані та можливості.

І коли туман дереалізації розвіється, а скло спотворень - розіб'ється, світ постане перед нами оновленим і справжнім - до болю, до сліз, до тремтіння. Світ, який так легко сприймати як належне - і так важливо навчитися бачити знову і знову. У всій його крихкій, неповторній, вічно мінливій красі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи