Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2021 15:00

Фінансова грамотність дітей. Як розповісти дитині про гроші?

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Фінанси та економіка. Більшість батьків жахається цих слів, особливо коли вони вживаються разом зі словом «дитина».

Так навіщо дітям економіка і чому потрібно знайомити їх із нею змалечку?

Економіка та фінанси - це те, що оточує кожного з нас (дітей в тому числі) у щоденних діях. Ваша професія може ніяк не бути з нею пов’язаною, та уникати її ви точно не зможете. 

Коли дітей змалечку «не знайомлять» з економікою, ставши дорослим, вони абсолютно не розуміють як працює ця система і мають чимало труднощів.

Варто привчити фінансовій грамотності вже змалечку, а також показувати, як працює економіка та звідки взагалі беруться гроші.

Для цього, хочу дати декілька порад, які допоможуть вам у цьому:

Усвідомте, що ви - приклад

Фінансової грамотності дітей потрібно навчати з раннього дитинства. 

Любите спонтанні покупки? Під час прогулянки з дитиною купуєте все підряд? Діти копіюють поведінку батьків і їх ставлення до різних предметів, в тому числі до фінансів. Саме тому велике значення має правильний приклад. Так, можна використовувати цю пораду при походах в магазин. 

Що необхідно зробити? Необхідно скласти список покупок і точно дотримуватись його. Можна в ігровій формі здійснювати пошук товарів, одночасно  пояснюючи дитині числові значення цінників.

Поясніть звідки взялися гроші 

Починати розмову про гроші варто у віці 4–5 років, тоді дітям уже можна показати гроші. Нам важливо пояснити функції грошей − що це засіб обміну й міра вартості. 

Для цього можна включити мультики про те, звідки беруться гроші, або погратися в обмін, а далі ввести в гру гроші.

Наводьте конкретні приклади

Йдеться не про звичні приклади з яблуками, цукерками, хлопчиками та дівчатками. 

Щоб дитина усвідомила всю складність та важливість взаємодій суб’єктів в економіці сьогодення, потрібно використовувати приклади із її повсякденного життя. Наприклад, як ціна на нафту впливає на вартість мобільного телефону в її кишені? Звідки беруться кошти в банку? Чому персонажі її улюбленого мультсеріалу шукають саме золото?

Відповіді на подібні запитання можуть бути невичерпними. Головне – вони провокують інші, більш специфічні запитання, які складають комплексне уявлення.

Дайте дитині можливість управляти власними коштами (кишенькові гроші)

За допомогою кишенькових грошей дитина вчиться управляти ними й розвиває основні навички – витрачати, відкладати й давати гроші.

Перші гроші дитині можна давати вже у віці близько 5 років, які вона може використовувати для розрахунків в магазині за особисті покупки. При розрахунку на касі дитину слід ознайомити з поняттям решти і навчити перераховувати гроші. 

Обговорюйте сімейний бюджет з родиною

Пояснюйте, що таким способом визначається і державний бюджет. 

Коли дитина навчиться рахувати, можна продемонструвати їй домашню бухгалтерію, написати розмір доходу та після чого поступово віднімати від нього обов'язкові витрати. Це допоможе навчити дитину не тільки дбайливо ставитися до грошей, але і економити електроенергію, воду та інші ресурси.

Використовуйте дитячі банківські продукти (картки, депозити тощо)

На сьогодні чимало банків пропонують батькам різні фінансові продукти для дітей. 

Найбільшою популярністю користуються спеціальні банківські картки. Батьки можуть оформити їх в якості додаткових до свого рахунку. Під час передачі банківської карти дитині важливо пояснити, яким чином можна її безпечно використовувати. Це допоможе навчити дитину співпрацювати з банками і грамотно контролювати витрати.

Показати у грі, як працює економіка

Є багато ігор, які можуть навчити дитину розбиратися в економіці. Гра дає можливість дитині переживати емоції, які стають потужним каталізатором для запам’ятовування. У грі дитина приміряє на себе певну роль, тобто повністю занурюється у процес ухвалення рішень. Це привчає не тільки виважено щось вирішувати, але й брати на себе відповідальність за їхні наслідки.

Розпочати грати можна як з класичної “Монополії”, так і з різних адаптацій: “Капіталіст”, “Бізнес-клуб”, “Банкір” та інші. Якщо ви не стоїте осторонь від комп’ютерних ігор, то можна спробувати економічні стратегії на кшталт SimCity.

Якщо ви все ж допоможете їм з дитинства освоювати ази економіки, діти:

• Будуть усвідомленішими, раціональнішими, вмітимуть аналізувати та думати.

• Розумітимуть систему та що таке «гроші» і як правильно ними користуватись.

• Не будуть боятись цифр, складних термінів.

• Матимуть необхідну у 21 ст. економічну базу.

• Дбайливо ставитимуться до грошей та ресурсів.

Також рекомендую вам книжки, які допоможуть вам у цьому питанні:

• Гресь А. «Фінансова грамотність для дітей».

• Янишевский Б. «Економіка: те, про що не розкажуть дорослі».

• Лепбук Економіка.

• Гудвін М. «Економіка: як вона працює (і не працює)».

• Лібер Р. «Як говорити з дітьми про гроші».

Не ігноруйте з дітьми цю тему, повірте, вона дуже важлива.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]