Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2022 17:26

Змінений Близький Схід: що побачив Джо Байден під час поїздки до Ізраїлю?

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Президент США Джо Байден прибув на Близький Схід.

Свою першу поїздку до регіону після вступу на посаду президент Байден розпочне з Ізраїлю, який наразі активно налагоджує відносини з арабськими країнами. 

Він також зробить зупинку в Саудівській Аравії.

Очікується, що під час своєї поїздки на Близький Схід Байден обговорить зародження арабо-ізраїльського військового партнерства для боротьби із загрозами з боку Ірану.

Про що будуть домовлятися та що побачить Джо Байден під час поїздки до Близького Сходу, спробуємо розібратися.

Зближення Ізраїлю з арабськими країнами

Коли президент Байден цього тижня прибуде на Близький Схід під час свого першого візиту в якості Президента, він побачить регіон, де альянси, пріоритети та відносини зі Сполученими Штатами значно змінилися після його останньої офіційної поїздки шість років тому.

Коли пан Байден востаннє відвідав Ізраїль у 2016 році як віце-президент, країна мала дипломатичні відносини лише з двома арабськими державами, Єгиптом та Йорданією. 

Але тепер вона все більше вбудовується в дипломатичну екосистему Близького Сходу після кількох знакових угод, укладених за посередництва адміністрації Трампа, які нормалізували відносини між Ізраїлем і трьома іншими арабськими державами: Бахрейном, Марокко та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Військова координація між Ізраїлем та Саудівською Аравією 

Раніше це здавалося нереальним та неймовірним.

Очікується, судячи з останньої статті про це в New Yourk Times, що Джо Байден та ізраїльська сторона обговорять зміцнення системи військової координації між Ізраїлем, його новими арабськими союзниками та армією США.

Ця система дозволяє арміям-учасницям спілкуватися в режимі реального часу про повітряні загрози з боку Ірану та його помічників, і, за словами ізраїльських офіційних осіб, вона вже використовувалася, щоб допомогти збити кілька безпілотників.

Були навіть натяки на участь Саудівської Аравії у військовій координації, яка наразі не має відкритих стосунків з Ізраїлем, але поділяє його опозицію до Ірану.

Історично саудівські чиновники заявляли, що вони уникатимуть офіційних відносин з Ізраїлем до створення палестинської держави. Але лідери Саудівської Аравії стали все більш критичними щодо палестинського керівництва, і висловили підтримку нормалізації відносин з Ізраїлем останніми днями.

Ходять чутки також про кулуарні переговори щодо збільшення кількості ізраїльських літаків, яким дозволено літати над материковою частиною Саудівської Аравії, а також отримати благословення Ізраїлю змінити роль міжнародних миротворців на двох стратегічних невеликих островах поблизу південного узбережжя Ізраїлю.

Ізраїльський міністр Есаві Фрей також заявив у четвер, що він звернувся до Саудівської Аравії з проханням дозволити прямі рейси з Ізраїлю, щоб сприяти паломництву до Мекки членам мусульманської меншини Ізраїлю.

Зближення стосунків США та Ізраїлю та новий Прем'єр

З моменту відходу рік тому Біньяміна Нетаньяху, колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю, який мав розривні стосунки з Демократичною партією, зв’язки між Ізраїлем і Сполученими Штатами покращилися. 

Обидві сторони говорять про теплі стосунки. За останній рік великих публічних суперечок не було. 

Ця динаміка зберігається, попри крах уряду Ізраїлю та призначення тимчасового прем’єр-міністра Яїра Лапіда.

Єдиним спірним питанням залишається питання пом'якшення санкцій в обмін на скорочення ядерної програми. Ізраїль проти будь-яких пом'якшень.

“Невгамовний” конфлікт з Палестиною 

Адміністрація Байдена вірить у вирішення конфлікту. 

Про це підтвердив Держсекретар Ентоні Блінкен. Він підтвердив відданість президента США Джо Байдена врегулюванню палестино-ізраїльської кризи на основі принципу «дві держави для двох народів» та збереженню статус-кво тощо.

Чи вдасться Байдену переконати Ізраїль піти на поступки, які пропонує США?  Прем'єр-міністр Лапід виконує свою роль лише тимчасово, до виборів восени, і йому не вистачає повноважень змінити поточну ситуацію.

Тому я вважаю, що в цьому напрямку США навряд чи вдасться зрушити це питання. 

Що побачить Джо Байден?

Змінений Близький Схід. Повністю перекроєний геополітично світ Сходу, в якому арабські країни об'єднавши сили з Ізраїлем борються проти Ірану. 

Він побачить те, у що неможливо було повірити 10 років тому.

Це вже інший світ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]