Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2019 14:37

Закон про ТОВ: маневри з часткою у статутному капіталі (ч.2)

Адвокат, практика бізнес-ефективності і оподаткування

У перехідний період оновлення статутів, аналізуються майнові аспекти обігу корпоративних прав.

17 червня 2018 набув чинності Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Згідно Перехідних положень, легітимні станом на цю дату положення статутів діючих ТОВ залишаються чинними протягом року. Приведення статутів у відповідність новому закону до 17.06.2019 р. здійснюється без оплати реєстраційного збору. Після спливу цього строку існуючі ТОВ звичайно будуть легітимними, але при регулюванні корпоративних відносин застосовуються норми нового закону, якщо старі статути ним суперечать. Крім того, новий закон унормовує багато відносин, які у статутах зазвичай не врегульовані або отримали інше регулювання. У перехідний період оновлення статутів розглядаються новації, які змінюють усталені правила корпоративного життя, та моделі їх практичного застосування.

Частка у вільному обігу

Законом про ТОВ закріплюється нове базове правило: частка у статутному капіталі не має обмежень щодо обігу (продажу, застави третім особам), якщо інше (згода інших учасників на розпорядження часткою) не передбачено у статуті (ст. 21 Закону про ТОВ).

Новелами також є надання спадкоємцям права на вступ у товариство (через безумовне спадкування частки, ст. 23 Закону про ТОВ) і продаж частки виконавцем через аукціон в загальному порядку, якщо учасники не скористуються правом на її купівлю в процедурі звернення стягнення кредиторів (ст. 22 Закону про ТОВ).

Спадкоємці в законі

Новацією Закону про ТОВ стало те, що спадкоємці (правонаступники) учасника отримують великі можливості не тільки щодо вступу в товариство, а навіть щодо впливу на долю ТОВ, залежно від розміру частки померлого (припиненого) учасника (правопопередника).

Імперативна норма: спадкоємці (правонаступники) учасника успадковують його частку без згоди інших учасників (ч. 1 ст. 23 Закону про ТОВ). Для цього необхідно прийняти спадщину у встановленому порядку (оформити правонаступництво після припинення юридичної особи) та протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини подати заяву про вступ до ТОВ (ч. 2 ст. 23 Закону про ТОВ; набуває чинності з 17.06.2019 р.).

Але серйозними є наслідки, коли вступу до ТОВ спадкоємця (правонаступника) у встановленому порядку не відбулося (відсутня заява про вступ). Якщо частка колишнього учасника становить менше 50%, тоді ТОВ може виключити такого учасника (ч. 2 ст. 23 Закону про ТОВ) із виплатою компенсації спадкоємцю/правонаступнику (ч. 13 ст. 24 Закону про ТОВ). Але коли частка померлого учасника (юридичної особи, що припинилася) становить 50% і більше, ТОВ може тільки приймати рішення, пов’язані з ліквідацією товариства, бо лише для них передбачено можливість не врахування голосів такого учасника (ч. 2 ст. 23 Закону про ТОВ). Закон не вимагає ліквідації товариства, але є очевидним, що оскільки більшість голосів учасників забезпечити неможливо, у ТОВ блокується управління (відсутня більшість голосів).

Отже, учасникам із часткою від 50% помирати не рекомендується, а з їх спадкоємцями доцільно мати цивілізовані стосунки, оскільки лише за згодою останніх можливий передбачуваний вихід із патової ситуації.

Звертаємо увагу, що норма Закону про ТОВ, яка регламентує порядок і терміни вступу спадкоємців набуває чинності лише з 17.06.2019 р. (через рік після вступу до дії закону). При цьому базове положення про безумовне спадкування часток спадкоємцями вже діє. Це означає, що починаючи з 17.06.2018 р. частки усіх померлих учасників автоматично входять до складу спадщини, але щодо спадкоємців, які не заявили про вступ до ТОВ, поки не застосовуються наслідки виключення чи інші, які передбачені ч. 2 ст. 23 Закону про ТОВ.

 Резервний капітал і набуття власної частки

Закон дозволяє ТОВ придбавати частки у власному статутному капіталі без його зменшення за умови, що на день такого придбання товариство сформує резервний капітал у розмірі ціни придбання викупленої частки (ч. 1 ст. 25 Закону про ТОВ).

На наш погляд, саме цей механізм може стати рятувальним кругом також у випадках виходу або виключення учасника, коли зменшення статутного капіталу є неминучим, але небажаним (ст. 25 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»).

З цих міркувань формування резервного капіталу набуває стратегічного значення і має враховуватися в обліковій політиці ТОВ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]