Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2016 16:31

Не суперечить, але і не узгоджується

Головний спеціаліст законопроектного департаменту Міністерства юстиції України

Згідно зі статтею 6 Закону України «Про застосування амністії в Україні» особи, на яких поширюється дія закону про амністію, можуть бути звільнені від відбування як основного, так і додаткового покарання, призначеного судом, крім конфіскації майна, в ч

Згідно зі статтею 6 Закону України «Про застосування амністії в Україні» особи, на яких поширюється дія закону про амністію, можуть бути звільнені від відбування як основного, так і додаткового покарання, призначеного судом, крім конфіскації майна, в частині вироку, яка не була виконана на день набрання чинності законом про амністію. Особам, засудженим до покарання (основного чи додаткового) у виді штрафу, сума штрафу, сплаченого ними до прийняття судом рішення про звільнення від відбування покарання у зв’язку з амністією, не повертається.

Амністія є одним з видів звільнення від кримінального покарання та його відбування, а отже її застосування повинно відповідати засадам державної кримінально-правової політики.

Аналіз чинного кримінального закону, зокрема положень розділу ХІІ, свідчить, що відповідні норми не передбачають можливості звільнення від покарання у виді штрафу. Так, стаття 75 Кримінального кодексу України, що регламентує звільнення від відбування покарання з випробуванням, передбачає можливість звільнення осіб лише при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п'яти років. Інші види звільнення від покарання застосовуються під час його відбування, а отже до штрафу відношення не мають.

  Відповідно до статті 14 Закону України «Про амністію у 2014 році», а також статті 15 Закону України «Про амністію у 2016 році», прийнятого 7 липня 2016 року та повернутого з пропозиціями Президента України,   встановлено, що особи, на яких поширюється дія цього Закону, можуть бути звільнені від відбування основного і додаткового покарання, призначеного судом, крім конфіскації майна, у частині вироку, що не була виконана на день набрання чинності цим законом.

Особам, засудженим до покарання (основного чи додаткового) у виді штрафу, сума штрафу, сплаченого ними до прийняття судом рішення про звільнення від відбування покарання у зв'язку з амністією, не повертається.

  Необхідно зазначити, що Закон України «Про застосування амністії в Україні» був прийнятий іще в 1996 році. До статті 6 цього Закону зміни жодного разу не вносились.

  Крім штрафу Кримінальний кодекс України не передбачає також можливості звільнення від таких основних видів покарання як громадські роботи і арешт.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]