Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2023 09:22

Українське IT у 2023 році: оптимістичні та песимістичні прогнози

Операційна директорка в компанії Wezom Academy

Прогнози ринку айті у 2023 році в Україні: нарешті зріст чи все ще адаптація та виживання - дізнайтесь прогноз у публікації

Якщо говорити обʼєктивно, то IT-сектор просто зараз знаходиться в стані рецесії. І мова йде не лише про Україну, де вже понад рік триває повномасштабна війна. У більшості країн ринок IT-послуг стає все більш нестабільним. Інфляція, дефіцит вільних грошей в економіці, нестача енергоресурсів — всі ці фактори впливають і на IT в тому числі. Як наслідок — масові скорочення персоналу в великих IT-компаніях, сповільнення розвитку та урізання бюджетів.

Розмови про те, що в найближчі роки на нас чекає погіршення становища саме IT-сектору, почалися ще навіть до війни в Україні. Та саме зараз ця тенденція стає особливо вираженою. Але давайте спробуємо поглянути на ситуацію обʼєктивно та зрозуміти, що насправді чекає індустрію високих технологій в найближчому майбутньому. Чи варто орієнтуватися на песимістичні прогнози? Чи все насправді краще, ніж здається? Ми будемо говорити в першу чергу про IT в Україні, але охопимо й деякі світові тенденції.

Сучасні реалії та песимістичні прогнози

Війна стала справжнім викликом для українського IT. Про це говорить навіть суха статистика:

• З країни виїхало близько 57 000 IT-фахівців. Ще близько 7 000 — мобілізувалося. Це понад 22% всіх українських айтівців.

• Світові компанії стали рідше наймати українських спеціалістів через неможливість останніх працювати в попередньому режимі.

• Кількість вакансій в IT-секторі скоротилася майже вдвічі. А кількість вакансій для початківців — взагалі на 70%.

Загалом темпи зростання IT-сфери в Україні суттєво уповільнилися. Багато хто цілком виправдано вважає, що вперше за останні 25 років IT-сектор не продемонструє зростання. Це дійсно вірогідний сценарій, адже країна знаходиться в стані війни, що аж ніяк не сприяє розвитку більшості сфер професійної діяльності. 

З іншого боку, не варто забувати, що саме IT-сектор виявився одним з найбільш стійких. У 2022 році українські IT-компанії забезпечили близько 44% всього експорту послуг з України, що принесло майже 7 мільярдів доларів. А це доволі велика сума, особливо для країни у стані війни. Тому оперувати виключно песимістичними прогнозами точно не варто. І ми все ж більше схиляємось до прогнозів оптимістичних.

Українське IT буде розвиватися: є реальні приводи для оптимізму

Для початку варто сказати, що попри все вищесказане, є окремі IT-напрямки, котрі продемонстрували неабиякий розвиток саме через війну. Мова йде в першу чергу про military-tech та зокрема про роботу над розробкою БПЛА та систем керування ними. Й у 2023 році цей напрям стовідсотково продовжить розвиватися.

Та розвиток українського IT насправді стосується не лише військового сектору. Маємо ще декілька позитивних тенденцій:

1. Активно розвивається діджиталізація держави. Міністерство цифрової трансформації залучає все більше кваліфікованих спеціалістів, портал та додаток Дія отримують нові функції та можливості тощо.

2. Багато IT-компаній продовжують розвиватися та навіть залучають нові інвестиції: Near Protocol ($350 млн), Matter Labs ($200 млн) та Unstoppable Domains ($65 млн).

3. Релоковані IT-компанії повертаються до України. Цей процес не надто швидкий, але згідно з результатами опитування Do IT like Ukraine, близько 81,5% релокованих компаній планують повернутися. З них 5,6% вже працюють над цим. А 93,4%, навіть працюючи за кордоном, продовжують інвестувати в Україну.

І тут для IT, та й загалом для всієї України, стоїть головне питання — коли закінчиться війна? Саме українська перемога стане тим переломним моментом, на який ми всі чекаємо. За нею буде активне повернення IT-компаній в Україну, значні інвестиції західних країн, розвиток економіки за більшістю з напрямків. Окрім того, очікується прихід в Україну закордонних IT-компаній, для яких наша держава може стати чудовим плацдармом для розвитку та розширення.

Але війна ще не завершилася. Тому зараз усім, хто вже працює в IT або ж планує зануритися в цю сферу професійної діяльності, варто сконцентруватися на наступних моментах:

1. Подбати про можливість безперебійної та автономної роботи. Зараз ситуація з енергетикою в основному стабілізована, але відкидати можливості повторних блекаутів все ж не варто.

2. Працювати з повною віддачею, напрацьовувати імідж та розвиватися професійно.

3. Орієнтуватися на конкурентів не лише всередині держави, але й за її межами.

4. Для власників IT-бізнесу — зберігати співробітників та надавати комфортні умови праці.

Очевидно, що 2023 рік не буде простим. Ми це бачимо вже зараз. Війна продовжується, економіка відчуває гострий дефіцит бюджету, більшість її секторів сповільнили розвиток, а в деяких випадках навіть відкотилися до рівня попередніх років. Але це не привід для песимізму. Навпаки, ситуацію варто сприймати як мотиватор працювати більше та краще, підтримувати економіку та армію, зміцнювати вітчизняний IT-сектор вже зараз, а не просто чекати на перемогу.

А чи варто зараз переходити в IT-сферу в принципі?

Це, до речі, теж важливе питання. Вище ми сказали, що падіння кількості вакансій для початківців у сфері IT у 2022 році досягло 70%. Це дійсно дуже суттєве просідання. Проте воно аж ніяк не означає, що зараз не найліпший час для переходу в цю сферу діяльності. Навіть попри рецесію IT-сектору в Україні й світі попит на айтівців, в тому числі початківців, є. І в багатьох напрямках він усе ще дуже високий.

Головна порада у цьому питанні — не відмовлятися від ідеї перейти в IT, але бути більш прискіпливим у виборі напрямку навчання та подальшої роботи. Подивіться, які зараз вакансії найбільш актуальні, яких IT-спеціалістів шукають роботодавці у вашому регіоні та загалом по Україні, які умови навчання пропонують IT-школи та академії. Варіантів насправді дуже багато. Але хапатися за перший-ліпший все ж не варто. Складні умови потребують продуманих рішень. І ми впевнені, ви приймете правильне рішення!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]