Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2023 08:37

Чого онлайн-платформа "Моя прозора лікарня" так й не спрацювала ?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Про спробу зробити конкурси на посади головних лікарів більш прозорими шляхом створення “інноваційного" е-інструменту.

30 квітня 2021 року відбулась прес-конференція «Як забезпечити прозорість конкурсів на посади головних лікарів». Там була представлена онлайн-платформа «Моя прозора лікарня». Створена вона кількома українськими громадськими організаціями  за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в межах проєкту «Сприяння прозорості керівників закладів охорони здоров’я України».

У чому була ідея?

Ідея була у тому, щоб розробити єдину веб-платформу моніторингу конкурсів на посаду головного лікаря та оцінки корупційних ризиків керівників ПОЗ, зібрати та розмістити інформацію про конкурси на керівників медичних закладів для початку в Харківській області (лікарні первинного - третинного рівнів), а потім запустити все це діло в національному масштабі.

Для чого? 

Щоб сприяти прозорості конкурсного відбору та діяльності керівників підприємств охорони здоров’я через інформування та залучення громадськості до моніторингу конкурсів, посилювати довіри між підприємствами охорони здоров’я та громадами.

Як мала працювала платформа?

На цій платформі громадяни, які хотіли б обійняти посаду керівника медичного закладу і громадяни, які прагнули б відстежувати прозорість перебігу конкурсів реєструються та створюють свій профіль. Далі місцеві органи самоврядування-власники ЗОЗ (конкурсні комісії) реєструють конкурс на посаду керівника закладу на платформі та розміщують посилання на всю інформацію щодо конкурсу. Потім платформа автоматично «веде» конкурсні комісії через всі етапи конкурсу, визначені законодавством, нагадуючи про необхідність розміщення матеріалів. Кандидати та активісти, зацікавлені в даному конкурсі, через платформу отримують автоматичне сповіщення про конкурс. 

Що пішло не так?

Найбільш вразливим місцем проєктної ідеї було те, що реєстрація конкурсів на платформі була добровільною. Передбачалось, що платформа стимулюватиме участь шляхом позначення «прозорих» і «сірих» ОМС за допомогою спеціального рейтингу, який мав зацікавити місцеві громад, але такий рейтинг нікого, ясна річ, не зацікавив. В результаті було розміщено лише декілька конкурсів. Платформа не виконала навіть передбачені інформаційні цілі щодо доступного роз'яснення особливостей перебігу конкурсу на посаду керівника закладу охорони здоров’я, права кандидатів та послідовність дій конкурсних комісій відповідно до поточного законодавства. На платформі також так і не були розміщені матеріали антикорупційних розслідувань про нечисленних кандидатів на посади. Через короткий час платформа перестала працювати. Станом на березень 2023 року навіть посилання на веб-сайт проєкту не працює взагалі. Про існування цієї платформи і виділення на її розробку коштів нагадує лише ФБ-сторінка з 4 дописами та декілька статей на інформаційних ресурсах.

Ну і який висновок?

Дорожня карта медичної реформи має враховувати і мінімізувати ключові корупційні ризики керівників підприємств охорони здоров’я, а саме – доступ до бюджетних коштів, матеріально-технічної бази, лікарських засобів; отримання грошей персоналом від пацієнтів за послуги, за які вже сплатила держава (через НСЗУ); недостатньо прозору процедура відбору керівників: відсутність єдиного ресурсу висвітлення публікацій про конкурси, склади конкурсних комісій, кандидатів на посади; продовжувати впровадження політики залучення нових облич та нових компетенцій до управління медичними підприємствами, сприяти збільшенню конкуренції за посаду керівника, залучати громади до діяльності підприємств, підвищувати довіру бізнеса до управління підприємством, щоб ті інвестували гроші у ці підприємства.

Міжнародним організаціям слід же більш раціонально обирати проєктні ідеї, які отримують фінансування у великих розмірах і припиняють через декілька місяців свою роботу, адже це дискредитує діяльність організацій-донорів в очах громадськості. 

Коротко про те, як проходять конкурси на посади керівників ЗОЗ

Зауважимо, що процедура проведення конкурсу на посаду головного лікаря передбачає більше 10 етапів тривалістю до декількох місяців! А починається все з того, що виконавчий орган влади формує пропозицію щодо конкурсу, потім з'являється проєкт рішення про проведення конкурсу. Через 3 дні після виникнення посади голова ради проводить сесію ради-власника. Якщо існує постійна діюча комісія, то далі проводиться перше засідання. Якщо такої не існує - оголошується про початок її формування. Після Першого засідання оприлюднюється власне оголошення про конкурс. До 30 днів з Першого засідання Конкурсної комісії з слухання заявок приймаються та перевіряються конкурсні документи. Саме заслуховування конкурсних пропозицій відбувається з 14-30 днів з оприлюднення оголошення. На наступний день після засідання Конкурсної комісії виконавчий орган оприлюднює результати конкурсу. В цей час надсилається подання на призначення переможця. Через один місяць після внесення такого подання керівник виконавчого органу підписує контракт з переможцем. 

Постанова Кабінету Міністрів від 27 грудня 2017 року №1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» теоретично сформувала всі умови для проведення справді прозорих конкурсів, але в дійсності досі залишається багато місця для недоброчесності. Наприклад, є вимога щодо наявності не менше трьох претендентів на конкурс, але поширені випадки, коли двоє із цих трьох претендентів комісія відсіює ще до проведення конкурсу через уявні "невідповідністі вимогам". І тоді виходить, що на посаду фактично претендує лише одна людина. При цьому ж формально все відбувається так, як слід – за процедурою. 

Матеріали для ознайомлення:

ЗАКОН УКРАЇНИ «Основи законодавства України про охорону здоров'я»

ПОСТАНОВА КМУ від 27 грудня 2017 р. No 1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я»

ПОСТАНОВА КМУ від 21 серпня 2019 р. No 792 «Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та типових форм контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я»

ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик професій працівників ВИПУСК 78 «Охорона здоров'я» (ЗАТВЕРДЖЕНО Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29 березня 2002 р. No 117)

У статті використано інформацію з трансляції офіційної прес-конференції.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]