Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2023 17:38

Свобода інформації для забезпечення доступу до медичної допомоги

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Успішний досвід людей зі Шрі-Ланки, які боролися за отримання якісних медичних послуг

Свобода інформації - це важливий інструмент для розширення прав громадян та боротьби з корупцією. У цій статті йде мова про людей з Шрі-Ланки, які використали своє право на інформації, щоб отримати регулярний доступ до медичної допомоги.

Проблема

Одна базова лікарня у віддаленому районі на півдні Шрі-Ланки працювала лише два дні на тиждень через нестачу лікарів. Коли лікарня була закритою, то мешканці більш ніж п’яти сіл в районі були змушені долати 10 кілометрів, щоб отримати доступ до медичної допомоги. Більше того, відсутність доступного транспорту робила це серйозною проблемою, особливо в надзвичайних ситуаціях.

Запит на інформацію

У 2018 році соціальний працівник зі Шрі-Ланки вперше відвідав семінар, присвячений проблемі доступу до інформації. Після семінару він подав інформаційний запит до директора Управління служби охорони здоров'я в районі, де була розташована лікарня. Чоловік запитав про заходи, які були здійснені, щоб забезпечити медичний заклад лікарями. Він також попросив завірені копії всієї відповідної документації.

Якою була відповідь?

Працівник отримав відповідь на свій запит, яка підтверджувала, що хоча лікарня є відділенням первинної медичної допомоги, дефіцит лікарів заважає їй виконувати цю функцію. Також йому повідомили про причини скрутної ситуації. Незабаром працівник встановив, що лікарня повинна працювати щодня. 

Transparency International Sri Lanka

Справа набула суспільного розголосу. Організація TI Шрі-Ланка організувала зустрічі між жителями району та відповідними державними службовцями, щоб обговорити вирішення проблеми. Мешканців навчали, як отримувати інформацію. Чиновникам пояснювали, скільки днів на тиждень має функціонувати лікарня згідно з державними нормами. 

Перемога

Використання права на інформацію допомогло мешканцям чинити тиск на органи влади і отримати необхідні медичні послуги. Тепер лікарня відкрита шість днів на тиждень із лікарем-резидентом та призначеним медичним персоналом.
 

Публікація є випискою з статті від Transparency International, “REAL LIVES, REAL STORIES: THE POWER OF INFORMATION IN ASIA PACIFIC”. Стаття містить розповіді громадян з десяти країн Азіатсько-Тихоокеанському регіону, які використали своє право на інформацію, щоб вимагати підзвітності у своїх урядів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]