Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2021 10:12

Як Уряд загнав у збитки колись прибуткові держпідприємства

Міністр Кабінету міністрів України (2016-2019), експерт з питань державного управління

Внаслідок невдалих кадрових та системних рішень уряду, стратегічні держпідприємства України з прибуткових перетворилися на збиткові.

Якщо аналізувати діяльність нинішнього уряду, то крім розвалу системи державного управління, провалу вакцинації та боротьби з коронавірусом, відтоку інвестицій, економічних негараздів та елементарної нездатності прогнозувати стратегічні виклики, треба подивитися в бік державних підприємств, зокрема стратегічних. 

За роки діяльності попередньої влади велика кількість із них почали показувати чистий прибуток, як це було в часи роботи уряду Гройсмана, то після приходу нової команди, яка взялася завзято змінювати менеджерів та принципи роботи, раніше прибуткові підприємства повернулися до практики стабільних збитків. І питання не тільки в некомпетентності людей, які часто з приставкою во, управляють тисячними колективами та розподіляють мільярдні бюджети не маючи до цього жодного управлінського досвіду. Проблема в тому, що на підприємства повернулась корупція та схеми, масштаб яких точно заслуговує бути темою окремого засідання РНБО.

Енергетика

В Україні навколо енергетики точаться бої великих олігархічних кланів. Попри те, що нинішня влада декларує деолігархізацію, наочно все виглядає зовсім навпаки. Бо внаслідок посилення впливу олігархів помножену на некомпетентність менеджерів та урядовців, державні компанії втрачають гроші. 

У 2020-му році підприємства, що знаходяться під управлінням Міністерства енергетики, отримали сукупний чистий збиток в розмірі 4,2 млрд грн. 

Найбільш збитковими стали: Енергоатом (чистий збиток 4,8 млрд грн, 57% від загальної суми), сукупно вуглевидобувні компанії (2,9 млрд грн, 34%), Східний гірничо-збагачувальний комбінат (550,2 млн грн, 6,5 %).

У 2019-му ж році підприємства Міненерго закінчили рік з показником чистого прибутку в 3,6 млрд грн. 

Візьмемо “Енергоатом”. У 2018-му році компанія завершила рік з чистим прибутком у розмірі 4,6 млрд грн. В 2019-му також був успішним і прибуток склав 3,8 млрд грн. Але в 2020-му році щось зламалося і компанія пішла у мінус - чистий збиток за підсумками року становив 4,8 млрд грн. До збитків призвела нездатність урядової команди збалансувати діяльність всієї системи, через що був суттєво викривлений енергобаланс України. У програші виявилась дешева атомна енергетика (доля Енергоатома скоротилася з 60% до 39%), а у виграші - більш дорога теплова (доля виросла до 40%). Вплинула на діяльність компанії величезна заборгованість перед Енергоатомом у розмірі 22,6 млрд грн. З них 11,6 млрд грн – це борг вже не функціонуючого держпідприємства "Енергоринок". Додатково – борг ДП "Гарантований покупець" у розмірі 6 млрд 528 млн грн та заборгованість НЕК "Укренерго" в сумі 4 млрд 463 млн грн.​​ Між іншим, змінили прибуток на збитки і в НЕК “Укренерго”. За підсумками 2020-го року вони стали просто шаленими - 27,5 млрд грн. При цьому, в 2019-му прибуток становив 1,86 млрд грн, а у 2018-му  - 2,6 млрд грн. Це сталося через неефективний менеджмент нового керівництва, а також рішень НКРЕКП. 

Понад 1,5 млрд грн у 2020-му році склали збитки “Укргідроенерго”, хоча в 2018-му році чистий прибуток становив 3,6 млрд гривень, скорочення якого почалося після приходу нової влади. 

Дійшло до того, що президент взяв на контроль вирішення кризи в енергетиці, до якої довела команда чинного уряду. 

Ще один приклад - Центренерго. В 2018-му році чистий прибуток становив 499 млн гривень. В 2019-му, після зміни влади та приходу на підприємство менеджерів одного дніпропетровського олігарха, Центренерго отримало збиток у понад 1,9 млрд грн. В 2020-му році був невеликий прибуток на у 61,15 млн, але в першому кварталі 2021-го року знову очікуються збитки. При цьому, приватизація підприємства раніше була запланована на другий квартал 2021 року.  

Навіть головна компанія НАК “Нафтогаз України ” в 2020-му зазнала чистих збитків у 17,334 млрд грн проти 50,658 млрд грн чистого прибутку в 2019-му. 

Збитки і зростання тарифів

Для розуміння, компенсуються ці збитки як за рахунок кредитів, так і бюджетних коштів, а також зростання тарифів для населення. Тарифи і справді виросли як на газ (попри фіксування із запізненням ціни Урядом на позначці 6,99, вони не враховують вартість розподілу газу, що збільшує вартість разом з ПДВ до понад 9 грн) так і електроенергію. Зараз існує єдиний тариф у 1,68 грн за кВт-год, який діятиме до 1 травня. При цьому, Уряд скасував пільгові перші 100 кВт-год за 0,90 коп, що призвело до підвищення. У той же час, з 1 травня очікується зростання тарифів, про що зараз в Уряді говорити не хочуть, і сподіваються на травневі свята, під час яких українці не думатимуть про ці проблеми. Фіксована ціна на електроенергію діятиме до першого дня травня - потім може піти вгору. Також  з 1 травня запрацює річна ціна на газ. Вона не змінюватиметься у бік збільшення протягом цього періоду, але буде ринковою. Постачальники мають оприлюднити нові ціни до 25 квітня. Звичайно, що в порівнянні з нинішньою вартістю вони зростуть. 

Транспорт

Ще один яскравий приклад - збитки “Укрзалізниці”, які в 2020-му році склали 12 млрд грн після чистого прибутку в 2019-му році на рівні 2,9 млрд грн після 203 млн грн у 2018-му. В Уряді люблять пояснювати це коронакризою, втім замість інвестицій у транспортну галузь, зокрема оновлення рухомого складу, ремонту зношених колій, в уряді та профільному відомстві схоже вирішили законсервувати те, що є, і розповідати красиві історії про “євроколію” за європейські 11 млн євро та “приватну тягу”. Збитки тягнуть за собою погіршення сервісу, повільні темпи оновлення рухомого складу, що зношений на понад 90%, скорочення напрямків поїздів, ще більшу зношеність колій, 24% з яких потребують капітального ремонту. 

А паралельно з цим за гірший сервіс доведеться більше платити. Міністерство інфраструктури підготувало проект наказу про затвердження змін до тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні. До кінця 2021 року тарифи можуть зрости на 22%. 

Варто нагадати і про “Украерорух”, який у 2020-му  зазнав річних збитків на суму 1,5 млрд гривень. У цьому коронакриза справді далася взнаки через зменшення перельотів, щоправда після зміни влади в 2019-му “Украерорух” також пішов у мінус на 1,12 млрд грн. Тоді про зниження інтенсивності польотів мова не йшла. Натомість, в 2018-му прибуток становив 286,1 млн грн. 

Головний висновок, який мають зробити українці з того, що бачать і відчувають на власних кишенях: чудес не буває, а прогрес можливий виключно там, де працюють професіонали. І схоже українці вже це бачать, бо за даними соціологічних досліджень недовіра до уряду поступово наближається до 60%, а 75,6% українців впевнені, що країна рухається у невірному напрямку. І вже звичними є показники у понад 60%, які чекають кризи через некомпетентність влади.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]